GAMO G-CHALLENGER IGT Légpuska


A gázrugós gamók egyike..


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ:1190MM

-CSŐ HOSSZ:450MM

-SÚLY:3700GRAMM (távcső nélkül)

-KALIBER 4,5 mm

-GYÁRI ENERGIA: 7,5j. 

-LÖVET:1LÖVETŰ ALSÓKAROS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:MANUÁLIS (KÉZI)

-SÜTÉSE:ÚJ TIPUSÚ KÉT ZÓNÁS (SAT)

-GYÁRI GÁZRUGÓ MÉRETEK:HOSSZ 250MM-ÁTMÉRŐ 19,0 MM.

-AJÁNLOTT FOGYASZTÓI ÁRA:150.000FT (Z-SHOPS) 

-Ajánlott lövedékek: JSB 

(Gázrugó kapható 19.990 ft-ért a z-shops.eu weboldalon)


A napokban teszteltem már egy nem mindennapi Gamót,de most megint egy különleges légfegyvere akadt a kezembe. A mostani választás a különleges kinézetű,IGT működésű Gamo G-Challenger névre keresztelt alsókaros légpuskára esett most. A G-Challenger volt már egyszer a kezemben valamikor 2012 környékén,de akkor nem volt rá alkalmam hogy teszteljem.

      


Ez a légpuska több dolog miatt is különleges.Az egyik a teljesen egyedi fegyvertus,amit állítható magasságú pofadékkal és válltámasszal szereltek. A másik dolog az IGT azaz gázrúgós működési elv,méghozzá gyári 7,5J-s kiadásban!

      


A Gamó ezt a légpuskát valószínű valamilyen verseny fegyvernek szánta,lehet éppen nekünk Magyaroknak hogy gyárilag 7,5J-ra kalibrált gázrugóval adják ki:)

Ennél a fegyvernél bükkfából készül a fegyvertus,ami elég egyedi külsőt kölcsönöz ennek a légpuskának. A tus minősége nagyon igényesnek mondható,a felülete gyönyörűen megmunkált,sehol nem látható szálka,sorja,csiszolási vagy pácolási hibák sem.

Ez azért nem jellemző a Gamóra az utóbbi időben..Gondolom ezért a pénzért amennyibe kerül egy G-Challenger,már hajlandóak normális munkát kiadni a kezükből.. Egyébként a fegyver ajánlott fogyasztói ára kicsit vicces,de 150.000 Magyar forint..:))

      

      


A G-Challenger egy IGT azaz gázrugós de dugattyús légpuska. Belső alkatrészeiben a gázrúgón kívül teljesen megegyező a többi 23J-ra tervezett alsókaros típusokkal.

Az alap a Gamo CFR-CFX sorozatból származik.Itt csak annyi az eltérés hogy ezt gyárilag 7,5J-al adják ki és más tussal.. Mint minden 2011 után gyártott Gamónál,ebbe is tehetünk akár hagyományos spirál rúgót,csak egy rugóvezető kell még hozzá. Valamint kompatibilis hozzá a fekete színű 23J-s Gamó gázrugó is.

A két gázrugó között a különbség csak annyi,hogy más nyomású töltet van benne.Az egyiket 23J-ra a másikat 7,5J-ra készítették.

Ezzel a 7,5J-s gázrugóval kellemesen viselkedik a fegyver.Könnyű felhúzni,nincsenek rúgóhangok,nincsenek súrlódó és kattogó hangok sem. A rúgása is nagyon elenyészőnek mondható.Ugye ez a pontos célba lövésnél nem hátrány.

      

      


Egy régebbi cikkemben bővebben olvashattok a gázrugóról itt:

http://cikkek.ponggi.hu/dg.php?cikk=9


A sebesség mérés teszten a 0,547 gramm súlyú JSB-vel szinte minden lövés 158-160 m/s között volt. A gázrugó nagyon egyenletesen működött!Többek között ez is nagy előnye a hagyományos rúgós légpuskákkal szemben.

Elsütő szerkezete a 3-as típusú SAT szerkezet. Általában ennek működése már egészen jónak mondható,hozzá nyúlni finomítás céljából nem igen kell. Bár ennél az alsókaros fegyvernél azért sokkal nagyobb pontosságot érhetnénk el, egy még finomabb működésű elsütő szerkezettel.

Aki finomítani szeretne rajta, itt elolvashatja mit tud esetleg tenni vele:

http://cikkek.ponggi.hu/dg.php?cikk=82


 A Gamónál alkalmazott szokásos töltőkapu,amit manuálisan kell elforgatni ha tölteni szeretnénk a fegyvert. Fontos hogy csak a fegyver felhúzott állapotában szabad elfordítani,egyébként idő előtt tönkremegy a tűzfalnak préselődő tömítés. A másik fontos dolog az ilyen rendszerrel szerelt légpuskáknál,hogy csak kizárólag puha ólomból készült lövedéket használjunk,mert ha nem tudjuk rendesen betölteni a csőbe,a kilógó szoknya rész sérülhet és akkor oda a pontosság. Erre a célra is a legjobb a JSB lövedék..

      

      

A fegyveren nyílt irányzék is van gyárilag és szabvány 11 mm-es távcsősínt is szereltek rá. Itt semmi változás,minden megegyezik a többi Gamó légpuskával.

      

A cső végén egy műanyag csőkompenzátor,amit hangot nem csillapít.


A próbán egy BSA Sweet 17 3-12x40 RGBE távcsövet használtam. A távcsőről annyit,hogy már második alkalommal használtam ilyen optikát,de most is azt tudom rá mondani hogy rendkívül jó távcső,árához képest. Jó minőség,szép kép,hajszálvékony szálkereszt,front parallax...

Az általam optimálisnak tartott 10 majd 23 méterre végeztem a lövéseket. A szokásos pár tucat bejárató lövés és távcső beállítás után a Gamóhoz képest nagyon jó szórásképet lőttem. 12 méterre 10 mm-en belüli szórásképet,23 méterre pedig kb. 15-20 mm-en belül volt minden találat. Természetesen támasztékból történtek a lövések. Ha kicsit finomítottam volna az elsütő szerkezeten,akkor még jobb lett volna a végeredmény.Kicsit nagyobb távolságnál,már ez is rengeteget számít.

      


Összesítve úgy gondolom,hogy tud a Gamó is jó légpuskát gyártani,erre a G-Challenger a példa.

Az alsókaros fixcsöves működés és az IGT Gázrugós rendszer egy nagyon jó párosítás. De az ára az egy kissé vicces,nem hinném hogy ennyi pénzért valaki is meg fogja vásárolni.

Ajánlom ezt a légpuskát olyanoknak,akik szeretnének egy különleges és jó működésű Gamó légpuskát. Otthoni hobbi lövészetre nagyon jó,de versenyszerű használatra azért már nem javaslom.
S.C. 2016.02.Legfrissebb Hírek