A Gamo elsütő szerkezet rejtelmeiA jelenleg gyártásban lévő Gamo légpuskák, tudtommal összesen 4 fajta elsütő szerkezettel jönnek ki a gyártósorról. Plusz a Gamo Maxima elsütője,ami lényegében a 2-es típusú műanyag billentyűs,arany színű festéssel,fémnek álcázva:)

A legrégebbi típusa teljesen fémből készült,műanyag alkatrészek nélkül. A Gamo valamikor ezzel indította a légpuskái gyártását.Legjobb tudásom szerint ma már csak a Hunter 1250 fegyverét szereli ezzel az 1-es típusú elsütő szerkezettel. Valamint megtalálható az összes 2011 előtti gyártású használt Gamóban is.

Erre az 1-es típusú elsütőre volt leginkább jellemző hogy nyúlós,nehézkes és kiszámíthatatlan a sütése. De ezzel most nem szeretnék foglalkozni.

        

A KÉPEKEN AZ 1-ES ÉS A 2-ES TÍPUS.

2011 után kiadták az első műanyag billentyűvel szerelt elsütő szerkezetet,amit 2-es típusként említek. A fő ok amiért foglalkozom most ezzel,annak oka az hogy ugyanezzel a 2-es típussal szereli a Gamó nemcsak a rugós légfegyverei nagy részét,hanem más légfegyvereket is. Többek között a 2-es típus kerül a BSA Supersport SE és a BSA Buccaneer SE légpuskákba is.

        

Alap esetben a hagyományos rugós légpuskákban már rá lehet fogni hogy teljesen jól működik ez az elsütő szerkezet. Viszont a nagyobb pontosságra is képes Buccaneer pcp légfegyverébe már elkelne egy jobb,finomabb elsütő szerkezet. Mivel a Buccaneert jelenleg csak így tudjuk megvásárolni,így egy kis instrukcióval segítenék hogy kicsit finomabbá lehessen hangolni. De előtte essen pár szó a 3-as és 4-es típusú elsütő szerkezetekről is.

Tehát mint írtam,2011 után a mai napig összesen 4 típus van forgalomban. Az 1-es típus kivételével mindhárom elsütő már két zónás,tehát kiszámíthatóan működik. Az első zónában felkeményedik,a második zónában bekövetkezik a elsütés.

A 2-3- és 4-es típus szerkezetileg szinte teljesen egyforma,minimális különbségek vannak közöttük. Ahogy egyre újultak a szerkezetek,annál jobbak és finomabbak működésűek lettek.

       

       

 

A 2-es típus,felíratok nélküli,sima fekete elsütő billentyűvel.

A 3-as típus kapta a SAT fantázia nevet,ami még egy picivel jobb az elődjénél.(szürke színű) Még jobban és kiszámíthatóbban működik.

A Gamo ezt a SAT elsütő szerkezetet főleg az alsókaros fegyvereibe alkalmazza előszeretettel.

A 4-es típus nemrégen van a piacon és a CAT nevet kapta. A fő különbség annyi hogy ennél már állítható a sütési hossz,ami a három elődnél nem volt eddig. Valamint kicsit dizájnossá tették pár furattal az elsütő billentyűt.. És a működése már rendkívül jó,semmi okunk nem lehet panaszra! Ezt a CAT elsütőt egyenlőre két Gamo légpuskában láttam eddig. A Black Knight és a Gamo Elite X-ben.

Hogy miért foglalkozom most ennyit ezekkel?Azért mert minden haladó szintű légpuskás tudja,hogy a pontosság 25-30%-ban az elsütő szerkezeten múlik.

Ha nem elég finom a fegyverünk sütése,akkor az elsütés pillanatában belerántunk,azaz bemozdítjuk a fegyvert és a még csőben lévő lövedék nem oda fog menni mint ahová céloztunk..

A külföldi oldalakon mindenütt állíthatónak írják a a Gamók elsütő szerkezetét. Ez valamilyen szinten igaz,mert ugyan van egy csavar ami teljesen be van tekerve,de csak kifelé azaz egy irányba állítható. Viszont ezzel csak keményedik az elsütés,de csökken az a minimális nyúlósság ami még van. Nos ha szeretnénk hogy a sütésünk lágyabbá váljon,akkor ez a csavar a megoldás.

        

Itt viszont felhívnám mindenki figyelmét arra,hogy csak kizárólag a saját felelősségre nyúljon hozzá. A fegyver bármilyen jellegű szerelgetése vagy átalakítása garancia vesztést okoz!

Valamint a túl finomra hangolt elsütő szerkezet ütögetés vagy a fegyver elejtése,eldőlése esetén magától is elsülhet!!!


Tehát ha ezek után is finomítani akarunk,mindössze annyi a dolgunk hogy ezt a kis csavart kivesszük és valamivel hosszabbra cseréljük. Így már beljebb is lehet majd tekerni a gyári beállítástól és úgy lesz sokkal könnyebb a sütésünk,minél beljebb megy a csavar.

Viszont túlzásba ne essünk,max 3-4 menettel azaz kb 0,4-0,6 mm-el kell csak hosszabb csavar. Persze tehetünk ennél hosszabbat is,ha menetrögzítővel rögzítjük vagy egy rövid kis rugót teszünk alá.

A gond csak az,hogy nem biztos hogy van a háztartásban otthon pont ilyen csavar..


Erre találtam ki a következő 3 perces átalakítást. Mindössze annyit kell tennünk,hogy a csavar kivétele után egy 4,5-ös fúrószárral belefúrunk az alumínium tömbbe kb 0,5-0,6 mm mélyen. Így a gyári csavar már mélyebbre hajtható és egyből érezni fogjuk a különbséget is.

       

       

 

Mielőtt bármelyik átalakítást elvégeznénk,figyeljük meg hogy az elsütés valójában egészen hátul a második harmadban következik be, főleg a 2-es típusú elsütő szerkezetnél. De maga a felkeményedés kb. félúton.

Ha elvégezzük az átalakítást,akkor a felkeményedés és az elsütés is a második harmadban következik be,tehát csökken még az a minimális nyúlósság is ami van.

Ilyenkor jönne jól a CAT elsütő szerkezet sütési hosszt állító csavarja,amivel tetszés szerint be tudjuk állítani az előhúzás hosszát is. Persze ezt sem ördöngösség utólag megcsinálni,de ezt az átalakítást már nem javaslom..


Más:Szokták tőlem kérdezni hogy az elsütő szerkezet oldalán mi az a műanyag lapocska a fém pálcikával.

       


Ennek két fő szerepe van. Az egyik,hogy amikor húzzuk fel a puskánkat és nincs megfelelő kenése,akkor nyekergő-nyikorgó hangokat adjon ki a fém pálcika,ahogy előre-hátra csúszkál a rögzítő furatban.Laughing

A másik amire kitalálták,hogy a felhúzott állapotban lévő (tehát letört csövű) légpuskát ebben az állapotban ne lehessen elsütni.

Nem hiszem hogy letört csővel az elsütő billentyűt akarnánk húzogatni,de ez a kis műanyag lapocska ezt akadályozza meg. Ebből adódik hogy a fegyvert nem lehet feszteleníteni,tehát nem tudjuk visszaengedni a rugót a szokásos módszerrel,ha mégsem szeretnénk lőni..

Régebbi típusoknál mint a Slavia és némely más gyártónál is meg lehetett ezt csinálni,de a Gamónál nem. Viszont ha ezt a két alkatrészt kivesszük,utána a fegyver feszteleníthető lesz.

Ugyan ez hordoz némi balesetveszély forrást is magában,ezért mindenki csak saját felelősségére piszkálja!
S.C.  2016.02.Legfrissebb Hírek