GAMO ROCKET Légpuska


Avagy a terepszínű Gamo csoda..


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ:1090MM

-CSŐ HOSSZ:450MM

-SÚLY:2460GRAMM (távcső nélkül)

-KALIBER 4,5 mm

-GYÁRI ENERGIA: 23j. ( 305 M/S )

-LÖVET:1LÖVETŰ CSŐLETÖRŐS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:MANUÁLIS (KÉZI)

-SÜTÉSE:ÚJ TIPUSÚ KÉT ZÓNÁS (SAT)

-GYÁRI RUGÓ:HOSSZ 285MM-ÁTMÉRŐ 19,8 MM-HUZAL ÁTMÉRŐ 3,0MM

-ÁRA:KB 70.000FT 4x32 távcsővel szettben.

-Ajánlott lövedékek:JSB ,minden esetben a fegyver energiájának megfelelő súlyban.


Már olyan régen teszteltem az átlag ember egyik leggyakrabban vásárolt légpuskáját a Gamót,hogy úgy döntöttem most kipróbálok megint 1-2 típusát. A választás a különleges kinézetű Gamo Rocket névre keresztelt légpuskára esett most. Ennél a fegyvernél Camo mintás a fegyvertus,ami Magyarul terepszínűt jelent. Egész pofásan néz ki,akinek tetszenek ezek a különleges színek,azoknak ez sem hiányozhat a gyűjteményéből.

      

A műanyag tus minősége nagyon jónak mondható,a felülete több helyen érdesített. Így a fogása is jó és csúszkálni sem fog a kezünkben még esőben való használatkor sem.

A fegyvercső köpenycsöves,azaz műanyag burkolattal ellátott. Ennek előnye,hogy nem fog korrodálni így kisebb a karbantartási igénye is.

      

      

A Rocket egy hagyományos csőletörős rugós/dugattyús légpuska. Belső alkatrészeiben teljesen megegyező a többi 23J-ra tervezett típusokkal. A 25mm-es dugattyú,a szokásos rugóval a műanyag rugóvezetővel.. Elsütő szerkezete a 3-as típusú SAT szerkezet. Ennek működése már egészen jónak mondható,hozzá nyúlni finomítás céljából nem igen kell. De aki finomítani szeretne rajta, itt elolvashatja mit tud esetleg tenni vele:

http://cikkek.ponggi.hu/dg.php?cikk=82

            


A Rocketen nyílt irányzék gyárilag nincs,hanem szabvány 11 mm-es távcsősínnel szerelt. Ergo távcsöves használatra tervezték..

A csomagban kapunk vele egy általam még nem látott, új típusú Gamo LC 4x32 WR távcsövet. Már meg sem lepődöm hogy ezt az LC szériás távcsövet műanyag tubusba szerelték! Azaz nem a szokásos alumínium tubusa van mint a többi WR távcsőnek hanem műanyag..

Már kezdem megszokni hogy a Gamo azt is elrontja ami eddig jó volt.. A képe viszont szép,ugyanazt a jó minőségű lencséket és jó minőségű dupla csavaros szereléket kapta mint a többi Gamo távcső.

      


A távcső nem igazán van szinkronban a fegyverrel.Ez egy viszonylag kis méretű és kis súlyú távcső kis hatótávval. Optimális használatát 15-18 méterre mondanám,amíg a fegyver akár tudhat ennél nagyobb távolságot is.

Persze nem kötelező ezzel a távcsővel használni a fegyvert,tehetünk rá más távcsövet is. Fogjuk fel úgy,hogy ez egy ajándék távcső hozzá.Értéke egyébként kb 10-12.000 ft.

A Rocket belső szerkezete a szokásos..Semmi új vagy extra..

      

      

 

A próbán természetesen a Magyar 7,5J.-s rövidebb méretű rugóval szerelt fegyvert teszteltem,pár tucat lövés erejéig.

Ezzel a gyengébb rugóval,nagyon kellemesen viselkedett e Rocket. Könnyű felhúzni,nem rúg nagyot így hobbira teljesen megfelelő.

A könnyű súlyú 4x32 méretű távcsővel a Rocket súlya 3 kiló körüli,így akár gyerekek is könnyedén tudják kezelni.

Az általam optimálisnak tartott 15-17 méterre végeztem a lövéseket. A szokásos pár tucat bejárató lövés és távcső beállítás után egész jó szórásképet lőttem. Oldal irányba 10-15 mm-en belül volt a szórás,de a magasság nem minden esetben fért ebbe bele. Egyértelmű hogy a bizonytalan működésű műanyagból készült rúgós csőrögzítő ék a hibás. Ugye ez az alkatrész felel azért,hogy a fegyvercső ne tudjon billegni vagy mozogni a lövés közben..

Nyílt irányzékos lövészetnél ez nem annyira feltűnő jelenség,de ha csőletörős légpuskára távcsövet szerelünk,egyből észrevehető lesz ha nem megfelelő a csőrögzítés. Ahogy telt az idő és többet lövöldöztem vele,amúgy egyre jobb lett és egyre ritkábban volt kiugró magasságbeli eltérés.


Összesítve én úgy gondolom,hogy némi szerelgetés és módosítás után jobb légpuskát lehetne kihozni a Rocketből. Legalább a műanyag csőrögzítő éket fémre kellene cserélni,ami a pontosságot jótékonyan befolyásolná.

Viszont ebben a gyári állapotában őrült nagy pontosságra ne számítsunk,sportlövészetre ezért nem alkalmas.

Amire tervezték mint a vadászat és hobbilövészet ,abban viszont megállja a helyét. Ajánlom ezt a légpuskát olyanoknak,akiket megfog a Rocket egyedi kinézete és elsősorban kerti hobbilövészetre szeretné használni. Karbantartási igénye nagyon kevés,köszönhetően a műanyag tusnak és a műanyag csőköpenynek.

Ha valaki hasonló árban keresi a legjobb minőséget és legjobb pontosságot,neki inkább egy Weihrauch HW30 S-t javaslok...
S.C.  2016.02.Legfrissebb Hírek