AIR ARMS S510 SL CARBINE légpuska


Az egyik legjobb Air Arms pcp ...


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ 950 MM 

-CSŐ HOSSZ: 395 MM + MÉG 95MM A CSŐKÖPENY

-SÚLY: 2900 GRAMM

-KALIBER: 4,5mm-5,5mm

-GYÁRI ENERGIA: 16 J (De némi módosítás után ez jóval több is lehet ennél.)

-LÖVET:10 LÖVETŰ FORGÓTÁRAS PCP FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:MANUÁLIS (KÉZI)

-SÜTÉSE: KÉT ZÓNÁS,ÁLLÍTHATÓ HOSSZ ÉS ERŐ.

-REGULÁTOR:NINCS

-Fegyvertus:BÜKK VAGY DIÓ

-Fegyvercső:12 soros huzagolású Lothar Walther cső.

-ÁRA:KB 265.000FT.(Z-shops fegyverbolt ahol a legolcsóbb)

-Ajánlott lövedékek :JSB, AZ ENERGIÁNAK MEGFELELŐ SÚLYBAN!AZ AIR ARMS LÉGFEGYVEREK BEMUTATÁSA:

Az Air Arms légfegyverek, Angol gyártású és a legjobb minőségű termékek.A cég viszonylag nem régen,1983-tól gyártja a légfegyvereket.Ez nem mondható túl hosszú időnek,de a cég filozófiája a legjobb minőség és a folyamatos fejlesztés. Ennek és a szigorú minőség ellenőrzéseknek köszönhetően,ma már az Air Arms légfegyverek a csúcson vannak,hobby és verseny szinten is.

Minden fegyverében a leghíresebb fegyvercső gyártó Lothar Walther csövei kerülnek beépítésre,így még a 300mm csőhosszúságú(Air Arms TX200 HC)légpuskák pontossága is verseny szintű.

Az Air Arms légfegyverek messze megelőzik a Török,Koreai,Kínai és Spanyol fegyvereket minőségben,pontosság és megbízhatóság tekintetében is és méltó versenytársa az eddig egyik legjobb minőséget gyártó Weihrauch fegyvereknek is.

        

        

Az A.A 510 több változatban készül.Akár a méreg drága "Limited Edition" változatban is megvásárolható,de mindegyik alapja nagy vonalakban a cikkben szereplő 510 SL Carbine.

A fegyver rendelhető bükkfa tussal (képeken) és diófa tussal is,ami már feláras!

Az 510 SL egy rövid csövű,köpenycsővel ellátott vadász karabély.A tus vonalvezetése és mintázata mindenképpen a vadászfegyverek formavilágát idézi.Az más kérdés hogy a jól összeállított fegyver némi módosítás után akár verseny célokra is alkalmas lehet egy kezdő sportlövőnek,de ahhoz eléggé bele kellene "piszkálni" az 510-be.

Mindenesetre az A.A pcp fegyverei között ezt az egyik legjobb fegyvernek tartom,amennyiben normál felhasználás vagyis hobbilövészet a cél.

       

       

Természetesen a fegyver nyomásmérő órával is felszerelt.

       

  

Az A.A 510 két fő versenytársa az ugyancsak köpenycsöves HW100 FSB és a Benjamin Marauder lehet.Ezt a kettőt csak azért hasonlítom hozzá,mert más gyártó nem nagyon van jelenleg a Magyar piacon,aki hasonló köpenycsöves légfegyvert forgalmaz.

A HW100 FSB a reduktor miatt mindenképpen egy jobb fegyver,de nehezebben beszerezhető és az ára is drágább.

A Marauder könnyebben elérhető,de én az A.A 510-et jobb légpuskának tartom.Ennek oka hogy az A.A légpuskák sokkal szebbek külsőleg mint a Marauder és a technikai megoldásaik is precízebbek.

A köpenycsöves megoldásnak két pozitív tulajdonságát említeném.Az egyik hogy a fegyvercső nincs közvetlenül kitéve az időjárás viszontagságainak.

A köpenycső ami védi a csövet, általában eloxált alumíniumból készül így a fegyvercső nem fog olyan könnyen oxidálni,mivel sem víz sem más behatás közvetlenül nem éri.Így a karbantartás is kevesebb lehet,mivel nem kell olyan gyakran ápolni a fegyvercsövet.

A másik hogy a tűző napsütés sem éri közvetlenül az acél csövet,így a várható hőtágulás mértéke is valamivel kevesebb lehet ha kánikulában használnánk a fegyvert a tűző napon.Ez egy 40 méteres távolságra akár több mm különbséget is jelenthet.

Mindezek mellett még jól is néz ki a vastag fegyvercső:))

A csőköpeny menetesen illeszkedik.Viszonylag könnyen le lehet szerelni.

       

       

A fegyvercsőtől kb. 95 mm-el hosszabb.Ebben a 95 mm-ben egy pár hangtompító kamra foglal helyet,ami inkább csak kisebb energiánál csillapítja hatásosan a zajokat.

Nagyobb energiához mindenképpen szükség lesz egy plusz hangtompira ,aminek külső menetes vége 1/2 colos UNF menettel van ellátva.Ezt a csőköpeny végéből kivehető menetes záróvég helyére kell majd betekerni.

       

Az A.A 510 már természetesen egy 10 lövetű forgótáras légfegyver.

A tár működése egy egyszerű,de egész jól használható áttételes, oldalkaros felhúzásrendszerrel működik.

Ebben is a HW100-hoz hasonlít nagy mértékben,ami egy sokkal jobban és kényelmesebben használható felhúzásmód,mint a zárdugattyús felhúzó rendszer. A lényege hogy ezeket nem kell rángatni,szinte magától működik.Ezzel jelentősen megkönnyítve a használatot.

       

       

       

A tárforgató mechanika is rém egyszerű,amit összesen 3db csavar rögzít.

       

Magát a felépítményt 1db csavar rögzíti a fegyvertusba.Ezt kivéve láthatóvá válik a szokásos Air Arms rendszer.Ugyanilyen megoldású az A.A 400 és 410 légpuska is.

A szelep,az ütőmű rendszer és a elősűrítő kamra is ugyanaz.Erről bővebb leírást és több képet az Air Arms S400 cikkemben találtok itt az oldalon.

http://cikkek.ponggi.hu/dg.php?cikk=33


             

             

            

A képeken a réz elősűrítő kamra és pirossal jelölve az energia szabályzó csavar.

Természetesen ez a légfegyver is gyors töltős légtartállyal szerelt.A maximum nyomás 200 bár amire tölteni szabad. A töltőcsonk gyárilag tartozék.

A szokásos 20 mikronos előszűrővel szerelt tartály van ezen is,ami az esetleges mechanikai szennyeződések nagy részét képes felfogni.

      

A próba:

Szokás szerint Jsb lövedéket használtam és 25 méterre volt a cél.Mivel ez egy 5,5ös légpuska,így nem is csodálkoztam a rendkívül jó szórásképen.

A szélmozgás nem igazán tudta befolyásolni a 1,03 gramm súlyú lövedékemet erre a távolságra.Így a LW fegyvercsőnek köszönhetően már az első lövések is oda mentek ahová céloztam.

Szórásképe 25 méterre 10mm-en belül volt.Mondhatni tökéletes:)Nagyobb távolságra viszont már nem ártana ha volna benne reduktor..


Összesítve:

Mint már a cikk elején is hangsúlyoztam én úgy gondolom hogy az Air Arms légfegyverek között az A.A 510 az egyik legjobban sikerült légpuska.Ha más gyártókhoz hasonlítom akkor a Benjamin Marauder-től jobbnak ítélem meg.Bármelyik Hatsan típustól pedig sokkal jobbnak mondanám.Azt hiszem az A.A 510 megéri az árát.

Ha valaki tökéletesíteni szeretné az 510-et,ma már nagyon könnyen beszerezhető hozzá egy reduktor is és akkor a határ a csillagos ég.. Laughing

 

 

 


S.C  2015.12Legfrissebb Hírek