NORCONIA P1 PCA Légpuska


A Kínai-Német pumpás légfegyver


MŰSZAKI ADATOK:

Teljes hossz: 900 mm

 Irányzék távolsága: 405 mm

Csőhossz: 520 mm, huzagolt acél cső

Súly: 2000 gramm

Kaliber: 4,5 vagy 5,5 mm

Teljesítménye: A gyártó szerint 7,5J - 15 J

Energiaforrása: Pca (pneumatikus,pumpás)

Lövet: 1 lövetű, szoknyás lövedékkel.

Sütése:SA nyomáspontos,valamilyen szinten állítható...

Biztosítása:manuális

Fogyasztói ára: 30.000 ft (2016.06. z-shops.eu)

Weblap: http: http://www.norconia.de/

 

A Norconia P1 története kissé zavaros és kissé régebben kezdődött. Valamikor olyan 10 évvel ezelőtt volt először a kezemben a Norconia P1 kiköpött mása,de akkor még Sharp Innova néven,amin még a Made In Japan felírat volt olvasható.

Rá egy-két évre eltűnt a Japán felírat és már Kínában gyártották ezt a légpuskát.Erre megint egy-két évre még a fegyver is eltűnt a piacról, mert állítólag annyira nagy sikere volt és úgy vették...Aztán megint lett belőle,de ezt már a Lengyelek gyártották (hallomásból tudom Lengyelektől).

Most újra eltelt pár év és most itt díszeleg a kezemben a Norconia (Kínai) fegyvergyár terméke Norconia P1 néven GERMANY felirattal:-)) Hát ez egy érdekes történetnek indul..

       


Mindenki tudja hogy a Norconia, Kína egyik legnagyobb fegyvergyártója és viszonylag jó minőségű termékeket gyárt,elfogadható áron.

Ha megnézem a fegyver dobozában talált tájékoztatókat,legalább három nyelven,három különböző irományt találni benne. Az egyiken szerepel a Norconia GMBH weblap elérhetősége is,ami német!

Ha megnézitek a weblapot,nagyjából az olvasható rajta hogy 1988-tól léteznek és ugyan Kínai a gyár,de egy jól csengő nevű Németországi raktáruk van,ahonnan könnyedén ellátják termékekkel egész Európát.. Aki nem olvas utána,még azt hiheti hogy valóban egy Német minőségi terméket vásárol..aztán meg csak néz mint hal a szatyorban ha a minőség nem az igazi..

       

A Norconia P1 egy PCA azaz pneumatikus,Magyarul pumpás légpuska. Elvileg létezik fa és műanyag tussal,hosszú és rövid csővel is.Kérdés melyiket lehet beszerezni..

A mostani tesztalanyom rövid csövű műanyag tusás változat.

A Pca működés lényege,hogy a lenyitható előagyat megmarkolva egy dugattyú segítségével levegőt pumpálunk a fegyver légtartályába. Az elsütés pillanatában ezt a levegőt engedi be egy szelep, a lövedékünk mögé.

Így a lövés pillanatában nincs semmilyen mozgó alkatrész,nincs rúgás,rántás,rezonancia,stb.. Így a lehető legpontosabb lövéseket tudjuk leadni,ami miatt ilyen kedvelt légfegyverek a pneumatikus légpuskák és légpisztolyok.

       

  Ez a légpuska is több pumpálásra képes,ami egyben nagyobb energiát is jelent. A dobozban található prospektusban le van vezetve hogy hány pumpálás mekkora sebesség,de én azzal nem foglalkozom.. Azt hiszem amit látok-mérek..

Méréseim szerint ezt mértem.

Az alany egy 4,5-ös légpusek.A lövedék Jsb 0,547 gramm súlyú.

1 pumpálás 115 m/s (3,6 J)

2 pumpálás 145 m/s (5,75 J)

3 pumpálás 175 m/s (8,3 J)

4 pumpálás 195 m/s (10,4 J)

5 pumpálás 199 m/s (10,8 J)

E felett már hiába erőlködtem,a sebesség nem nőtt,pedig a prospektus 8 pumpálást és 255 m/s sebességet is emleget..

Persze ez nagyban függ a levegőt sűrítő dugattyú állapotától és a hőmérsékletétől is. Itt kívánnám megjegyezni hogy NEM szabad agyon pumpálni,2-3 pumpálással tökéletesen lehet már célba lőni és a Magyarországon engedélyezett értéket sem lépjük túl..

Ha agyon pumpáljuk,biztos hogy túl fog melegedni a dugattyú és hamar tönkre megy.A mechanikus alkatrészekről nem is beszélve..

Amit még fontos említenem,hogy minden esetben azonos pumpálással használjuk a fegyvert,mert egyébként a változó energia miatt változni fog a találati pont magassága is.

       

A fegyver műanyag tussal van szerelve,ami elég jó minőségűnek néz ki.Ebben jobb, mint az elődje a Sharp Innova volt. Viszont a szelepház most is műanyag a távcsősínnel együtt,ami mindkettő gyenge pont.

A lövedék betöltő rúd fém,de műanyag házban van és nincs fém perselyekkel megfelelően pozicionálva.Így a lövedék betolása közben akadozhat. Az elsütő szerkezet nagy része szintén műanyag,de sokkal többet nem is vártam 30.000 ft-ért.. A sütése egyébként egy zónás,ami valamilyen szinten állítható,de gyárilag elég sz@r egyébként.. Némi állítgatás,kis sorjázás és kenegetés után viszont egész használhatóvá lehet tenni.

       

       

A huzagolt fegyvercső egy köpenycsőben fut végig,aminek végén egy szintén műanyag záróvég van.Ezen találjuk az első irányzékot és egy menetet, ha esetleg hangtompítót szerelnénk rá.(nem tartozék)

A menet nem szabvány és nem UNF menet.Mérni eszköz hiányában nem tudtam de M12x1 vagy M12x1,25-nek tippelem.

       

A szerkezetet a fegyvertusba egy darab csavar rögzíti. Ennek eltávolítása után látható a nagyrészt műanyag szerkezet. A légsűrítő dugattyút a cső végénél található kettő darab stift eltávolítása után tudjuk kihúzni a házból,de ott van még előtte egy rejtett harmadik stift is. Lényegében ezek az alkatrészek egyszerűsége és szerelhetősége egy bicikli pumpával vetekszik.:)) A komplikáltabb részek mit a szelep és a fegyvercső,gyárilag be vannak ragasztva,ezért ennek bontására nem vállalkoztam..

       

       

       

Egyébként a régi Sharp-ból kiindulva,hiába a sok műanyag alkatrész mégis elég tartósak ezek a fegyverek,amennyiben vigyáznak rájuk. Ismerek olyat,aki 10.000 lövést tett bele különösebb meghibásodás nélkül.De persze az ördög nem alszik...

       


A próbán, első nekifutásra nyílt irányzékkal próbálkoztam 10 méterre. Az első pár lövésnél már problémám akadt,mert a betöltő rúd akadozott a lövedék betolása közben. 1-2 csepp olaj ugyan valamit segített,de a fő gond az illesztések hanyagsága volt.

Ha a puha, 4,52 méretű Jsb lövedékemet a betöltő rúddal próbáltam betolni a csőbe,majd minden alkalommal megakadt és összegyűrte a szoknyát valamilyen szinten. Ebben az esetben a pontosság egyenlő volt a nullával.

Hamar rájöttem hogy érdemes úgy tölteni a fegyvert hogy a csövet a föld felé irányítva csak bedobom a lyukba a lövedéket,majd némi rázogatás után magától a csőbe csúszik. Ha így toltam be a betöltő rudat,akkor nem akadt és nem gyűrte össze a szoknyát..

Lehet hogy ez a probléma csak az általam tesztelt fegyvernél volt jelen egyedileg,de az sem kizárt hogy mind ilyen..

Mindjárt javult a szóráskép és 10 méterre nyílt irányzékkal kb 15 mm-es szórásképet lőttem.

A 20 méteres lövészethez már feldobtam rá az egyik távcsövemet,mert annyira nem lövök jól hogy ezekkel az alig nagy méretű,fénygyűjtős irányzékokkal jó szórásképet produkáljak. A szóráskép itt sem volt sokkal rosszabb,de az erős oldalszél azért láthatóan tréfálkozott velem..

Mindkét távolságra 2 pumpálással lőttem,azaz 5,7 J-al !! Én biztos vagyok benne hogy nagyobb pontosságot is ki lehetne hozni ebből a fegyverből,de ebben a szélben ezt tudtam lőni..

       


Összesítve azt mondhatom hogy ez egy olcsó,hobbi légpuska ami nem egészen 30.000 ft-ba kerül,szállítással együtt!

Amit elvárhatunk tőle ennyiért,azt tudja. És ne gondoljuk hogy a többi pumpás légpuska más gyártóktól jobb ennél..Azok is mind,mind nagyrészt műanyagból vannak..S.C. 2016.06Legfrissebb Hírek