WEIHRAUCH HW77 SPECIAL EDITION Légpuska


Az egyik legjobb rugós légfegyver..


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ:1120MM

-CSŐ HOSSZ:470MM

-SÚLY:4300GRAMM 

-KALIBER 4,5 - 5,0 - 5,5 - 6,35 mm

-GYÁRI ENERGIA: 290 m/s  21j. (Magyarországon 7,5 J )

-LÖVET:1LÖVETŰ, ALSÓKAROS,FIXCSÖVES LÉGFEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:AUTÓMATA

-SÜTÉSE: SA. KÉT ZÓNÁS,ÁLLÍTHATÓ (REKORD)

-Tusa:RÉTEGELT, LAMINÁLT FA

-ÁRA:KB 160.000FT ( z-shops.eu)

-Ajánlott lövedékek:JSB vagy H@N


       

 

A Weihrauch fegyvergyár valamikor nagyon régen az 1899-es években létesült Németországban,ahol a mai napig is folyik a gyártás. Innen-onnan hallani ugyan néha rémhíreket,hogy már a Weihrauch is Kínában gyártatja a fegyvereit,de ez nem igaz. A Weihrauch ma is a legjobb minőséget és a megbízható többgenerációs fegyvereket képviseli.

Termékpalettáján szerepelnek a légfegyverek,önvédelmi fegyverek és az éles lőfegyverek is. A cég hangsúlyozza, hogy nagyon fontos nekik a minőség,megbízhatóság és a vevőik elégedettsége. A visszajelzések és a tapasztalatok azt mutatják,hogy az utóbbi 100 évben a vevők nagy része elégedett is volt,így én is bárkinek, bármilyen célra tudom javasolni a Weihrauch lég,gáz vagy lőfegyvereit.

       

       

 

Az utóbbi 10 éves tapasztalatomra alapozva el tudom mondani,hogy előírás szerű használat esetén egyáltalán nem,vagy csak nagyon ritkán fordul elő ezekkel a fegyverekkel garanciális probléma. Ez köszönhető elsősorban a felhasznált anyagok minőségének,ami majd minden fegyverüknél 100%-ban acél,műanyag vagy könnyűfém nélkül. Valamint köszönhető még a Német iparra jellemző mérnöki precizitásnak.

De hogy nehogy elbízzák magunkat,azért halkan megjegyzem:Néha azért szétnézhetnének a nagyvilágban és fejleszthetnének már ők is valami újat, mert a mai rohanó világunkban nem csak a régi jól bevált légpuska típusokra lenne kereslet..

A Weihrauch légfegyverek széles termékpalettáján nagyon sok típusú légfegyver található. A kisebb méretű inkább gyerek fegyvernek számító HW25-HW30-tól kezdve, a Weihrauchnál a csúcsot képviselő HW100-ig bezárólag. A széles kínálatból mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő fegyvert. Egy biztos:Bármelyikre essen a választásunk csalódni nem igen fogunk.

       


Mostani cikkem főhőse egy igazi kuriózum,a HW 77 Speciál Edition. Szerkezetileg a fegyver teljesen ugyanaz mint az olcsóbb normál HW77,csak a Speciál változaton egy különleges, laminált fegyvertust találunk.

A több rétegből összeragasztott és megmunkált fegyvertus rendkívül szép és igényes kidolgozású. Akinek tetszenek a különleges dolgok,ők kb. 35-40.000ft árkülönbséggel tudják megvásárolni ezt a Speciál kiadást a normál bükkfa tusás HW77-hez képest.

A HW77 egy alsókaros felhúzású, fixcsöves működésű,rúgós-dugattyús légfegyver. Azt hiszem el lehet róla mondani,hogy a rúgós-dugattyús fegyverek között talán a legjobb. Az fixcsöves működés miatt, soha nem fog a csőfar vagy a csőrögzítés kikopni vagy mozogni,így a pontosság szinte örökre borítékolható.

A HW 77 egyben azért is az egyik legkedveltebb légpuska,mivel nyílt irányzék és szabvány távcsősín is megtalálható rajta. Így mindenki el tudja dönteni hogy irányzékkal vagy esetleg távcsővel szeretné e majd használni.

       

       


A HW77 készül 470 mm-es és 370 mm.es csőhosszal is.Utóbbinak pontos megnevezése a HW77 K.

A K betű a Kurz szó rövidítése ami rövidet jelent. Egyébként a Weihrauch más légfegyvereinél is ezt a rövidítést alkalmazza.Tehát ha a K betűcske szerepel a leírásban,ott rövid csőről van szó.

A rövid csőtől ne ijedjünk meg! Manapság a Weihauch rövid csövei szinte ugyanolyan pontosak mint a hosszú csövei. Ráadásul a rövid csővel nyerünk is 100-200 grammot a fegyver súlyából,nem beszélve arról hogy legtöbb esetben könnyebb is a pontos célba lövés a rövidebb csővel.

Ennek oka az,hogy a lövedék hosszú cső esetén tovább tartózkodik a csőben. Ha a lövés pillanatában megmozdulunk,akkor nagyobb rá az esély, hogy elmozdítjuk a fegyvert is,ami pedig elviszi a találati pontot is...

Általánosságban még elmondható,hogy minden Weihrauch fegyvercső Choke-os,azaz szűkítéssel ellátott. Valamint még az is lényeges hogy minden Weihrauch csak a legjobb minőségű lövedékeket szereti,mint például a JSB és a H@N.


A HW77 súlya több mint 4 kiló,tehát ez már nem egy gyerek fegyver.A gyári energiája sem kevés,akár 21J. Nálunk a 7,5J-s korlát miatt csak gyengébb,rövidebb rúgóval szerelt fegyvert vásárolhatunk,de célba lőni az is teljesen megfelelő. Egyébként lehet hozzá vásárolni erősebb rúgót,amivel 19 vagy 21J is elérhető.

Két gyári méretet lehet hozzá kapni tudtommal: 290mm és 320mm hosszúságút. Én legrosszabb esetben is a 290mm hosszút ajánlom,mert ha túl erős lesz a fegyver,az a pontosság és használhatóság rovására mehet! Természetesen ezt a külföldön élő olvasóimnak jegyeztem meg..

A HW 77 pontossága szinte vetekszik egy átlagos Pcp fegyverével,amennyiben olyan kézben van és optimálisak a körülmények.

Annyi hogy egy pcp fegyverhez nem kell olyan mértékű lőtudás,könnyebb vele pontosan lőni egy kezdőnek is.

Gyakorlatilag még az erős rugóval is bármikor lőhető vele (távcsővel) 25 méterre egy 5-10 mm-es szóráskép. Ez azt jelenti hogy egy rajzszög fejét 10-ből 10-szer találom el ha akarom.

Annyi,hogy ha esetleg valaki beépít egy ilyen erős rugót,kell neki 100-150 lövés mire kicsit összeáll a kép,beáll a rugó,bekopik a dugattyú tömítés. Az első lövések tehát nem lesznek ilyen pontosak..

      

A KÉPEKEN A SZIMMETRIKUS FEGYVERTUS ÉS A FÉM SÁTORVAS.

Mint a cikk elején már említettem,ezeknél a fegyvereknél minden fémből van,még az irányzékok is. Maga a légtárház (dugattyú ház) is egy vastag kb. 2,5 mm falvastagságú acélból van,nem egy lemez csőből mint más gyártóknál. A fegyver barnítása is nagyon igényes munka,nem keverendő össze a Török,Spanyol vagy Kínai légfegyverekkel.. A HW77 Speciál Edition automata biztosítással szerelt a véletlen elsütés ellen.Valamint automata a lövedék töltőkapu nyitása is. A fegyvertus szimmetrikus,így jobb és balkezesek is tudják használni.

      


Egy új fegyvernél sem árt,az egészet szétszedni és átnézni,mielőtt használni kezdenénk. Ezzel lényegesen ki tudjuk tolni vagy ha nem értünk hozzá akkor rövidíteni a fegyver élettartamát.

Gyárilag előfordulhat némi sorja,vagy bármilyen szennyeződés,nem tudni meddig tárolták az új fegyvert és mennyi kenőanyag került bele..

A HW fegyverek nagy részét úgy tudjuk szétszerelni,hogy a menetesen illeszkedő légtárház véget kell letekerni. Én ehhez minden esetben eltávolítom a Rekord elsütő szerkezetet,amit 2db átmenő csap tart. A menetes záróvégen a menetek elég élesek gyárilag,valamint lehet rajta vagy körülötte némi gyári zsír,megkövült állapotban:) Mindent át kell vizsgálni,a légtárház belsejét és a dugattyú tömítést is.

Ha mindent megtisztogattunk,akkor egy halvány vékony réteg olaj és a kevés zsír (lehetőleg teflonos) kell a rugóra és a rugó vezetőre. Mindenből csak nagyon kevés,mert a többlet kenőanyag a dugattyún fog kikötni pár lövés után,ami akár öngyulladást is okozhat,aminek egyenes következménye hogy idő előtt tönkremegy a dugattyú tömítés.

      

      

      

Fontos,hogy egy új garanciális fegyvernél bármilyen szerelés garanciavesztést okozhat,tehát azért gondoljuk meg mielőtt nekiállunk szerelgetni.

De mint már említettem is,ez nem az a minőségű fegyver aminek garanciális problémája szokott lenni.. Egyébként probléma esetén, Magyarországon jelenleg a Weihrauch légpuskákhoz a legkönnyebb az alkatrész beszerzés.Talán az egyetlen típus amiről ez ma elmondható.

      

      

      

  

Ami még említést érdemel,az a Weihrauch fegyvereknél alkalmazott Rekord elsütő szerkezet. Ez lényegében egy két zónás,előhúzásos elsütő szerkezet. Működéséről annyit, hogy rugós a kategóriában nagyon jó,nagyon finom.Akár versenyszerű használatra is megfelelő. A gyári beállítás általában kielégítő,de ha valaki finomítani szeretne rajta,az is lehetséges mivel állítható.

A HW légfegyverek nagy része ezzel van szerelve,kivéve pár alap modellt. PL. a HW30 M és HW50 MK2.

Ha ezeket a fegyvereket választjuk mégis,akkor arra figyeljünk oda hogy az S jelzésű változatát vásároljuk inkább meg,mert az jelenti a Rekord elsütő szerkezetet.

Pl. HW30 S vagy HW50 S.

A Weihrauch fegyvereket azoknak ajánlom akik szeretik a minőséget. Ugyan nem egy olcsó fegyverek,de megfelelő karbantartás mellett ezeket a légpuskákat még a gyerekeink is használni fogják,mert olyan időtálló szerkezetek.

Viszont a választás során nézzük át rendesen a kinézett típus adatait,mert a nagyobb modellek nehezebbek és nem mindegy ki fogja majd használni.

Egy biztos:A egyik legjobb minőség ma a Weihrauch a hobbi kategóriában és nyugodt szívvel merem ajánlani mindenkinek.
S.C. 2016.04.Legfrissebb Hírek