BSA SUPERSPORT "SE" GRT LÉGPUSKA


A Bsa-Gamo öszvér..


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ:1040MM

-CSŐ HOSSZ:470MM

-SÚLY:3000GRAMM (távcső nélkül)

-KALIBER 4,5-5,5 mm

-GYÁRI ENERGIA: 24j. (Magyarországon 7,5 J )

-LÖVET:1LÖVETŰ CSŐLETÖRŐS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:MANUÁLIS (KÉZI)

-SÜTÉSE: KÉT ZÓNÁS (Gamo)

-Tusa:Bükkfa

-ÁRA:KB 65.000FT ( z-shops.eu amikor akciós az ára és a normál rugós változatra vonatkozik,nem a GRT változatra)

-Ajánlott lövedékek:JSB Exact Heavy 0,67 gramm


A Bsa Supersport SE, a régi még eredeti Angol Bsa Supersport XL Gamósított változata.

A régi Bsa légpuskákat sokan nagyon szerették,mert egy egészen jó fegyvert lehetett vásárolni egy egészen elfogadható áron. A Weihrauch légfegyverekhez képest kb. 20-25 %-al volt kedvezőbb az ára,de ennyivel volt úgymond rosszabb is a Bsa mint egy HW.

Mindenki tudja hogy pár éve történt egy kis változás és a Gamo felvásárolta a Bsa egy részét,de az is lehet hogy az egészet. A pontos felállást nem tudom és nem is érdekel nem az én dolgom.

Viszont innentől kezdve megváltozott,romlott a Bsa minősége. Évek óta jönnek ki sorban, Gamo és Bsa SE néven is az öszvér konstrukciók,több-kevesebb sikerrel. Az egyik ilyen öszvér a Supersport SE,amit most megnézünk közelebbről.

        


A Gamo és a Bsa is szinte kivétel nélkül vadászfegyvereket gyárt,tehát elsősorban nem lőlapos céllövészetre tervezték őket. Kivéve persze egy-két Pcp fegyverüket,mint például a Bsa Gold Star..

Általában az erő ami dominál,már ahol lehetőség van erős légfegyver tartására..

Ebből adódik hogy igazából mind a két gyártó légfegyvereit szidják általában a sportlövők,ha kézbe veszik őket. Nincs ezzel gond,de nem kell elfelejteni hogy mire készültek és úgy kell a fegyvert választani.

Ha valaki erős légfegyvert szeretne vadászni, vagy hobbi célokra, akkor jó a Gamo vagy a Bsa. Viszont ha sportlövészet a cél akkor valamelyik Weihrauch típust kell választani,de ebben az esetben lehet hogy kicsit mélyebben a zsebünkbe kell majd nyúlni,amennyiben feltétlenül egy új légfegyvert szeretnénk vásárolni.

        


A Bsa Supersport SE jelenleg 65.000 ft-ért megvásárolható a z-shopsnál amikor akciós. Nézzük meg mit kapunk ezért az árért és mi változott az eredeti Bsa-hoz képest.

A Supersport SE két változatban készül.

A Supersport SE és a GRT Supersport SE.

Előbbi normál spirál rugóval szerelt,még az utóbbi GRT azaz gázrugóval szerelt változat.

Gyári energiájuk azonos,mindkettő 24J energiára készült.A rugón/gázrugón kívül más számottevő különbség nincs köztük,tehát szerkezetileg közel azonosak.

Kívülről a fegyver rendkívül szép,a bükkfa tus nagyon szépen megmunkált.Az előagynál és a markolatnál laser vágott pikkelyezés látható, méghozzá gyönyörű kivitelben.Szerintem semmi okunk nem lehet a panaszra,eddig..

        


Az irányzékai nagy része műanyag,a hátsó irányzék egy része fém. Viszont nem a gagyi műanyagból szerencsére,mint egy Kínai vagy a Török légpuskáknál.

A sátorvas fém,mint ahogy a csőfar és a cső rögzítő ék is!!!

        

        


Már csak ezért a pár apróság miatt is sokkal többre nézem mint a Gamókat,mert jóval kevesebb a műanyag alkatrész benne.

Ráadásul ezek lényeges alkatrészek ám!!!

A fegyvercső a szokásos Bsa Guns Uk LTD England feliratos,de majd meglátjuk milyen a pontossága a próbán! Eddig azt gondolom hogy ennyi pénzért egyáltalán nem rossz a fegyver!

        


A fegyvert a tusából kivéve a belső részek megmunkálásán itt-ott látszik egy kis szálka.Annyi ami pozitív, hogy legalább ott is pácolva van,nem csak kívülről.

        

Az elsütő szerkezetre pillantva egyből látható a Gamósítás eredménye.Nagy vonalakban ugyanaz az elsütő szerkezet van benne,mint az új Gamó légpuskákban.

Az egyezés majdcsak 100 %-os,kis különbségek vannak csak,de egyértelmű hogy nem az eredeti Bsa elsütő már. A különbséget csak a manuális biztosítás és az elsütő billentyű mássága adja.Más minden egyezik a Gamóval.

        

        

 

Eddig ez az első negatívum,kár hogy nem az eredeti Bsa elsütő szerkezet van már benne..De mondjuk az ára sem 85-90.000 ft ! Gyárilag ez sem állítható,úgyhogy ha valamennyit finomítani szeretnél rajta,itt elolvashatod hogyan lehet:

http://cikkek.ponggi.hu/dg.php?cikk=82

 

A Supersport szétszedése valamivel komplikáltabb mint a Gamo légpuskáké. Az elsütő szerkezetet a hátsó csap tartja,amit nyugodtan ki lehet venni.

A rugót,rúgóvezetőt vagy gázrugót az első csap tartja,aminek oldala lapolt.Így feszültségmentesíteni kell,mielőtt megpróbáljuk kiütni. Magyarul egy célszerszámmal (vagy 2 db csavarhúzóval) be kell nyúlni és megnyomva tartani a rugóvezető tányér végét és csak úgy kitolni a csapot.

Ugyanez a megoldás van már a Gamo pár új fegyverében is,mint pl. a Black Knighban is. Egy gyári 24J-s rúgót ebbe betenni azért nem lehet egyszerű..Még jó hogy nálunk csak 7,5J a megengedett,azt pedig egyszerű szerelni..

        

        


Jelenlegi alanyom a GRT változat,tehát gázrugós. De van hozzá rugós átalakító szettem is,így a képeken látható lesz a gázrugós és a sima spirálrugós változat belső alkatrészei is.

A rugóvezetők fémből vannak,nem műanyagból.Itt is látszik azért,hogy nem rossz a minőség. Dugattyú tömítés a Gamo Hunter 1250-ből származó 29,0 mm átmérőjű van benne.

Más Gamo alkatrészt nem véltem felfedezni benne.

        

        


A próbán a rugós változatot próbáltam ki egy 7,5J-s rövid rugóval. A gázrugóst olyan nehéz felhúzni 24J energiával,hogy nekem nem lett volna kedvem lövöldözni vele az biztos..

Vadászatra készült,nem sportra...A törvényeink betartását pedig már nem is említem..

A fegyver súlyelosztása nekem nagyon tetszett.Felhúzása kellemes és feszes! A műanyag csőfartömbös légpuskáknál valahogy érezni a nyúlást-hajlást még akkor is ha nem látom.A Bsa-nál viszont olyan mint lennie kell. Rúgó zajok nincsenek,egyszóval egész jónak tűnik.


Nyílt irányzékkal csak 10 méterre lőttem,ahol a Jsb Exacttal leadott lövéseim szórásképe bőven 10 mm-en belül volt. Ugyanide 10 méterre a Gecoval kb. 15 mm volt a szóráskép.

20 méterre egy Bsa Sweet 17 típusú és 3-12x40 méretű távcsővel próbálkoztam. Érdekes módon hiába egy gyenge 7,5J-s rugó volt a fegyverben,mégsem volt jó szórásképe a könnyű Jsb lövedékekkel. Az Exact és expressz lövedékeket szétszórta,de a 0,67 Gramm súlyú exact heavy már sokkal jobb eredményt hozott.

Ezért kell minden esetben több fajta és súlyú lövedéket kipróbálni a fegyverekhez és megkeresni melyik típus mit szeret.

Támasztékból, az első tucat lövéseim 35 mm átlagú volt,ami nem túl jó. Pár tucat lövés után, aztán kezdett beállni,mintha be kellene járódni a fegyvernek.

Ingadozás inkább csak a magasságban volt. Gondoltam ez valószínűleg a csőrögzítő ék hibája lehet.Mivel minden fémből van,így csak ezt az egy problémát tudtam elképzelni. Túl könnyű volt a csövet letörni,már az első lövéskor is feltűnt nekem.A csőrögzítő ék alatti nyomórugó nem tartja elég erősen az éket,így az a lövés pillanatában engedi bemozdulni a fegyvercsövet.Ez lehet az oka, a magasságbeli eltérésnek.

A fegyvert gyorsan szétdobtam.A rögzítő ék mögé 2db vastagabb alátét került,hogy növeljem a rugó erejét.Valamint egy kis zsírozás következett, aminek eredménye szabad szemmel jól látható eredményt hozott. Szórásképe 20 méteren kb 20 mm-re csökkent.Ami már elfogadható egy ilyen légpuskától.

        Összességében azt kell mondjam,hogy 65.000 forintot megér a Bsa Supersport SE légpuska.

Ha nem Magyarországon élünk, akkor vadászati célokra el tudom képzelni ezt a légfegyvert. Valamint kerti hobbi célokra is teljesen megfelelőnek tartom.

Viszont ha valakinek nem elég a 25-30 mm-es szóráskép 20-25 méterre,ő mindenképpen egy Weihrauch légpuskát vásároljon.
S.C. 2016.03.Legfrissebb Hírek