SPA CP1-M KANDAR LÉGPISZTOLY


És újra támadnak a Kínaiak?


MŰSZAKI ADATOK:

Teljes hossz: 390 mm

Magassága: 150 mm

Szélessége: 35 mm ,a markolat alja 45 mm

Irányzék távolsága: 300 mm

Csőhossz: 210 mm, huzagolt acél cső

Súly: 888 gramm

Kaliber: 4,5 vagy 5,5 mm  

Teljesítménye: 6 J (145 m/s)

Energiaforrása: 1db 12g CO2 patron (egy patronnal 40-45 lövés adható le)

Lövet: 9 lövetű "forgótáras", szoknyás lövedékkel.

Fogyasztói ára: 25-30.000ft közötti, több változat létezik.. (2016.Március)


Manapság amikor a Kínaiak már egy BMW X5-öt is gond nélkül leklónoznak,már meg sem lepődöm hogy lassan több légfegyverük lesz a piacon,mint a Weihrauchnak:)

Napról napra jönnek ki új és újabb fegyverekkel,amit csak ámulva figyelek.. Ilyen légfegyverük többek között az SPA CP1 légpisztoly és a mai cikkem tárgya az SPA CP1-M, ami már a táras kiadása az előd CP1-nek.

Ez a kis CO2 működésű légpisztoly jelenleg több változatban is a piacon van. Megvásárolható KANDAR CP1-M és MUZZLER CP1-M néven is.

A különbség csak annyi,hogy a Muzzler feliratos egy díszesebb markolattal készül,de belső szerkezetük egyezik. Valószínűleg egy helyen készülnek,de hogy miért ez a név szerinti megkülönböztetés, jelenleg fogalmam sincs..

        


Mindkettő készül 1 lövetű és forgótáras változatban is. Előbbi CP1 néven,utóbbi CP1-M néven kerül forgalomba.

Az M jelzés a magazine rövidítése,ami a Szláv nyelveken tárat jelent. Az egylövetű verziót 25.000 ft a táras verziót 30.000 ft környéki áron lehet megvásárolni.

       


A Kínaiak jól vették észre a rést a pajzson,mert jelenleg elég nagy rés tátong az ilyen jellegű és működésű légpisztolyok termékpalettáján a piacon.

A táras,félautomata co2 pisztolyokból túlkínálat van,de az akár pontosabb lövésekre is képes olcsóbb kategóriát képviselő co2 pisztolyokból hiány van. Utoljára talán a FÉG GPM és a LOV 21 volt ami hasonló működéssel és pontossággal bírt,de ezek sajnos ma már új termékként nem,vagy csak nehezen elérhetőek.

A használt példányok pedig ritkán kerülnek elő és sokan nem is ismerik őket hogy milyen jó kis pisztolyok. Valamint mivel használt fegyverek,azt sem lehet tudni hogy mit műveltek velük az elmúlt 10-20 évben..

Ezt az űrt talán valamilyen szinten be tudná tölteni a CP1,hát lássuk mégis mit hoztak össze Kínai barátaink:)

       


Első,sőt második ránézésre is egészen pofásnak tűnik a CP1. A bükkfa markolat igazán szép munka,nincs sorja,szálka vagy pácolási hiba sem. Kínai mivoltához képest remekmű:) Mondjuk eléggé snassz de ez a legkevesebb. Utólag könnyen orvosolható egy kis halbőrözéssel és pácolással házilag is.

A fém részek barnítása és az alumínium felépítmény eloxálása is szép munka!

Műanyag alkatrészt nem igazán látok,talán csak a tár ami abból készült.

A sátorvas is alumínium,egyszóval eddig minden rendben.

A CP1 rendelhető balos és jobbos kivitelben is.

      


Pisztolyunk 1 db 12 grammos co2 patronról működik,amivel kb 45 jó lövést lehet leadni hőmérséklet függvényében.Mindenki tudja hogy a co2 is olyan mint a nyári gumi hogy +7 fok alatt nem igazán használható.

Az első patron behelyezésnél csak néztem,mint hal a szatyorban, mert arra számítottam hogy a patronház végébe tekerhető záró kupakon lévő O gyűrű fogja zárni a co2 útját,de nem így van. Kerestem az O gyűrűt de mivel nem volt,így hamar rájöttem hogy a patronház maga nem zárt rendszerű, mint pl. egy QB78-nál így más lesz a működési elv.

Maga a parton szája fog zárni,mint a többi napjainkban divatos co2 légpisztolynál. Ebből adódóan nem kell csak kézzel meghúzni a záró kupakot és a pisztolyt sem kell felhúzni a patron betekerése előtt. Valamint az esetleges PCP-vé átalakítás így kicsit bonyolultabb lehet,de ez egy másik történet..

      

A pisztoly szétszedése elég egyszerű.A csavarok meghúzásával viszont vigyázni kell az alumínium tok miatt mert könnyű megszakítani a menetet.

Gyárilag a sütése elég vacak,valami olyasmi mint a régi Gamó légpuskák voltak. Az első zóna csak nyúlik,nyúlik mint a rágógumi, aztán egyszer elsül.

Szerencsére az elsütő billentyűben van egy furat,amibe a sütés hosszát állító csavart már elfelejtettek tenni. Így a fél műhely feltúrása után kukáztam elő egy M3-as méretű kis csavart és raktam bele a menetes furatba.

Sajnos az ilyen kis méretű csavar nálam sem mindennapos,így én is egy hosszabb változatot találtam,amit berakás után vágtam méretre és reszelgettem körbe sorjázás gyanánt egy tűreszelővel.

Előtte a menetet át kellett vágni az elsütő billentyűben,mert a billentyű krómozása közben ment egy kicsi a menetbe is.

A csavarnak köszönhetően a nyúlós előhúzás szinte teljesen eltűnt,lényegében egy zóna maradt,és egy egészen jó és kiszámítható sütés. Lehetne még finomítani rajta,idő és türelem kérdése a dolog,de a gyári sütéshez képest én elégedett voltam már így is. Ezt bárki meg tudja magának otthon is oldani,10 perc az egész.

      

      

A pisztoly további boncolgatása is hozott meglepetéseket.A belső szerkezetek megmunkálása,a komolyabb gyártókat is megszégyenítheti. Ahová csak néztem,sehol semmi sorja,minden nagyon rendben van.

A szelep is elég komoly felépítésű,esküszöm igényesebb munka még egy Benjamin légfegyver szelepjénél is. Az ugyancsak Kínai QB légpuskáktól pedig sokkal jobb kidolgozású minden alkatrésze.

Egy probléma van csak vele,hogy túlnyomó részt a könnyűfémet részesítették előnyben az acél helyett. Így mint már említettem is nagyon vigyázni kell szerelgetés közben,mert az alumínium az nem acél és nem örök élet..

      

      

      


A tár szinte teljes egészében egy Benjamin Marauder koppintás.A lövedékkel való betöltése viszont még annál is bonyolultabb. Ha valaki nem jön rá hogy kell(amit garantálok) akkor nézze meg a youtube-on egy videóban:)

Egyébként összesen egyszer használtam a tárat.Valahogy nem hagyott maradandó élményt bennem a működése. Kissé nehézkesen működik,a betöltő rúd is akadozva ment át rajta.Tár nélkül jobban működik a pisztoly,ezért én nem ajánlom a táras verziót.

Szerencsére tudjuk tárral és tár nélkül is használni,mert úgy oldották meg,hogy a töltővályút kivehetőre gyártották. A töltővályút egy mágnes rögzíti.Elég korrekt megoldás szerintem.

A töltőrúdon ne keressünk a tömítést,mert a cső végében van.

      


A próbát a szokásos sebesség méréssel kezdtem. A JSB Exact és a Geco Diablóval is megközelítőleg 6J induló energiát mértem. Az első lövéseknél 140 m/s majd a huszadik lövés környékén 150 m/s sebességet mértem.A negyvenedik lövéseknél 130 m/s, majd innen drasztikus csökkenésbe kezdett a sebesség.

Szerintem 45 lövéstől többet nem igazán érdemes lőni vele,ha célozni is akarunk..

A próbán 10 méterre nyílt irányzékkal lőttem.Itt akárhová állítottam az irányzékot,végig fölé hordott. Szórásképe viszonylag egyforma volt JSB és Gecoval is.

Ha összeszedtem magam akkor átlagban 15-20 mm,de volt amikor jobb vagy volt amikor sokkal rosszabb volt ennél. Aztán teljesen rapszodikusan gondolt egyet és teljesen mást lőttem,mint az előző körben.

Gondolom azért,mert a cső benne nem egy Lothar Walther cső:)) Ha nagyon unatkoznék,valószínűleg egy belső csőpolírozással azért valamit lehetne javítani még a szórásképen.De ha magamnak tartanék meg egy ilyen pisztolyt,az első beruházás egy normális cső volna hozzá.

      

A képeken a szóráskép és legalább 35 lövés látható a bal oldali lőlapon.Ahogy fogyott a levegő és csökkent a sebesség úgy hordott alá folyamatosan. Viszont elég sokszor szinte érték egymást a lövések,ezért az egybeszakadt lőlap.. De lőttem vele ilyet is mint a jobbos lőlap..

Mivel a pisztolyon szabvány távcsősín is megtalálható,így tehetünk rá pisztolytávcsövet vagy red dotot is. Én egy Bosile 1x40 méretűvel próbálkoztam meg. Egészen jól lőttem vele 10 méterre,jobban bejött a nyílt irányzékos lövészetnél:)

Összesítve úgy gondolom hogy egy egészen jó kis pisztoly a CP1-M ,de én inkább az egylövetű verziójára szavaznék. Otthoni célba lövészetre,bohóckodásra teljesen megfelelő és megéri a 25.000 ft-os árát.

Ár / érték arányban jó vétel.

Ha egy kicsit átfaragjuk,meglepően jó légpisztoly is kihozható belőle,mert az alapok jók. Pontosságban pedig egy co2 pisztoly általában veri az összes rugós/dugattyús légpisztolyt,ha egy kicsit is tudunk lőni.

Viszont nem felejtsük el hogy 1 db co2 patron legalább 150-160 ft,így 40-50 lövés legalább ennyibe lesz nekünk ha co2 működésű légfegyvert vásárolunk..

Ugyan mint minden co2 fegyver, ez is viszonylag könnyedén átalakítható Pcp fegyverré,de az nem 2 forint lesz..
S.C. 2016.03.Legfrissebb Hírek