VULCAN PCP LÉGPUSKA


Az Airgun Technology remekmű


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ 680 MM.

-CSŐ HOSSZ: 450 MM.

-SÚLY: 3300 GRAMM (amit mértem neki)

-KALIBER: 4,5mm-5,5mm-6,35mm

-ENERGIA: Készül 28J-tól egészen 70J-ig.

-LÖVET:9,11 vagy 13 LÖVETŰ FORGÓTÁRAS PCP FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA: MANUÁLIS

-SÜTÉSE: KÉT ZÓNÁSNAK MONDANÁM,ÁLLÍTHATÓ HOSSZ ÉS ERŐ.

-REGULÁTOR: VAN!

-MAXIMUM TÖLTÉSI NYOMÁS:250 BAR.

-FEGYVERTUS: DIÓFA .

-ÁRA:KB 1500 EURÓ AMI 470.000 FT!

-KÉSZÜL:CSEHORSZÁG,PRÁGA.

-Ajánlott lövedékek :JSB, AZ ENERGIÁNAK MEGFELELŐ SÚLYBAN!


A Vulcan Airgun Technology egy 2014-ben piacra került,legújabb fejlesztésű Pcp működésű bullpup légpuska. Az interneten szinte semmit nem találni róla,minimális információt tudtam csak kinyomozni én is,az importőrök segítségével.

A Vulcan születése elmondásuk szerint 2011-re nyúlik vissza. Akkoriban létesült a Cseh Kalibrgun gyár.Majd 2013-ban a két tulajdonos már külön utakon folytatta az útját tovább. Ekkor létesült az ugyancsak Csehországban, Prágában székelő Vulcan gyár,ami 2014 őszén mutatta be az első termékét.

Így alakult ki úgy az a helyzet, hogy a Kalibrgun és a Vulcan két nagyon hasonló terméket gyárt és egymás konkurenciái lettek.

      

 

A Vulcanról több helyen is azt olvasni hogy ez a légpuska a bullpupok között a csúcs és hogy mindenben a legjobb. Ha másban nem,hát az 1500 eurós vételárában igencsak a csúcsot döntögeti.

A minimális internetes kép és információk alapján ezt nehéz lenne eldönteni,így minden követ megmozgatva beszereztem egy teszt alanyt. Mivel a Kalibrgun Cricket és a Vulcan konkurens termékek,így a két fegyvert valamilyen szinten össze fogom hasonlítani a leírásomban.

Mint már megszokhattuk,Magyarországon ennek a gyártónak sincs képviselete,sőt jelenleg Európában is összesen 1-2 helyen lehet megvásárolni.

Ebből adódik,hogy a Vulcant eredeti energiával kaptam és nem is adtak hozzá gyengébb 7,5J-s ütőmű rúgót. Ezt ugyan gyorsan megoldottam,nem sokból tart az erős rúgót kivenni,és betenni a Magyar szabványút,csak legyen hozzá..

      


Magát a fegyvert egy nagyon jó kis karton dobozban kaptam meg,azon belül pedig jár hozzá egy jó minőségű műanyag fegyvertok is.A tok alkalmas a későbbiekben is a fegyver tárolására még távcsővel szerelten is.

       

 

Az ajándékozás itt még nem ért véget,mert a tartozékok sorában kapunk hozzá egy búvárpalackhoz csatlakoztatható töltőszettet is, amiben már gyárilag benne a szűkítés és a töltőcsonkot is beleszerelték.Nekünk csak használni kell...

Ezeknek értéke kb. pont fedezi azt a plusz 100 euró költséget,amivel többet fizetünk egy Kalibrgun Cricket vételáránál.

A további tartozékok még 2db tár,2db tartalék tömítés a töltőcsonkra és egy Airgun Technology feliratos golyóstoll,ami nem fog:)

Valamint kapunk egy elég részletes leírásokban bővelkedő használati utasítást is,amiben elég sok adat és robbantott ábrák is szerepelnek. Itt megtalálható adat még a kaliberenként eltérő tárkapacitás és a reduktornyomás is. Ez korrekt dolog volt a Vulcan részéről..

      


A fegyvert kicsomagolva azonnal szembe tűnik a gyönyörű,pácolási hibák nélküli diófa fegyvertus szépsége. Ezt ugye a Kalibrgunról nem mondhattam el.. Valamint az alumínium alkatrészek eloxálása is szép munka. A két tár ugyan műanyagból van,de azzal semmi bajom egyenlőre,elég vastag robosztus anyagnak néz ki.

      

A vulcant már azért is vártam nagyon,mert a tárazása nagyon egyszerű és a tűzkész állapotba való hozása is (felhúzása),a bal oldalon található. Egy jobb kezes lövőnek sokkal inkább kézre esik ha a bal oldalt kell felhúzni a fegyvert,mert nem kell elengednünk hozzá a jobb kézzel a fegyvertust.

Egyébként a felhúzó kar átszerelhető a jobb oldalra is,pár csavar kérdése a dolog. Számomra ez a két apró különbség miatt sokkal szimpatikusabb légfegyver a Vulcan mint a Kalibrgun. De ezek hasznavehetősége majd a próbán válik el igazából.

      

A Vulcan felépítése nagy vonalakban megegyezik a Crickettel.

A 280 cm3-es hatalmas tartály,a 680 mm-es teljes hossz és a belső szerkezet is nagyon hasonló.Viszont a Vulcant csak 250 bárig szabad és kell tölteni,nem 300 bárra mint a Cricketet.

A fegyvert darabokba nem szedtem szét a garanciavesztés lehetősége miatt, de nincs is rá szükség. Jól láthatóak a tartály végében a szellőztető furatok,ami a reduktor helyét árulja el.

A tartály végében van valószínűleg a szelep is,ugyanúgy mint a Cricketnél.

      

 

A tust kívülről szépen lepácolták,de a belső részekre már nem jutott a pácból.Sajnos itt elég "Kínaias" a megmunkálás.. Ezért a kezükre kellene ütni egy jó nagyot..Sealed

Egyébként a tus kétkezes,tehát jobb és balkezes lövők is használhatják. Mint már megszokhattuk,a fegyver súlya az internetes adatoktól eltérően nem 2,9 hanem 3,3 kiló.

      

A Vulcant tovább vizsgálva jól látható, hogy az elsütő szerkezet teljesen más mint a Cricketnél és az ütőmű rész is. A gyári beállítással kapott elsütő szerkezet elég nehézkesen működött,de 10-15 perc állítgatás után egészen jó lett.

Gyárilag nulla holtjátékkal adták,tehát az 1-es zóna gyakorlatilag hiányzott:) A holtjáték hosszát és a ellenállását is a rudazaton lehet állítani. A sütési erőt pedig az alsó csavaron.Lényegében ezzel állítjuk az elsütő szerkezet összeakadási hosszát.

      

Az ütőmű rugó egy teljesen nyitott házban van,az elsütő szerkezet felől jól látható. A rugóra húztak egy darabka műanyagot hogy ne dörzsölődjön neki a másik oldalsó rúgónak. Hát ez elég gyenge konstrukció így..Eddig ez az egyik dolog,ami vicces kivitelűre sikeredett..

Ugyan működni működik,de a sebességmérés teszten valószínűleg ez lehetett az oka a +- 4-5 m/s sebesség ingadozásnak. Lehet hogy idővel bejáródik,de én jobban örültem volna egy zárt rendszerű működésnek. Az ütőmű rúgót egyébként 1 perc kivenni,ugyanúgy mint a Cricketnél. A csavar aluból van és egy imbusz kulcs kell a kivételéhez.

A csavar közepén felhúzott állapotban egy pirosra festett végű rúd kandikál ki,ezzel is jelezve hogy a fegyver tűzkész állapotban van.

      

A Vulcannak a véletlen elsülés ellen egy nagyon egyszerű manuális biztosítása van.Ami legalább még jól is működik. Nem akadályozza az elsütést ha kell,ha nem. Működése egyszerű.Vagy hátrahúzzuk vagy nem.Ezért manuális..

      


A próbán a tár feltöltése és a helyére behelyezése (tárazása) ment mint a karikacsapás. Nem kell hozzá 3 kéz mint a Kalibrgunhoz,nagyon egyszerűen működik az egész,már ezért megéri ezt a fegyvert választani.

A bal oldalra szerelt felhúzókar miatt sem kell jobb oldalt hátul kaparásznunk,a lövések között ha újra lőni szeretnénk.. Ez a két megoldás nagyon jó!


Viszont a Vulcan gyári hangtompija hangosabb mint a Kalibrguné,ez már pár lövés után feltűnt. A tompit szétszedve látszik hogy miért.Ennek a belső szerkezete fémből van és inkább a golyós fegyverek hangtompijánál alkalmazott technikával készült.

Ennek a típusnak a hatásfoka valamivel gyengébb mint a szövetes-műanyagos hangtompiké. Ráadásul légfegyverre teljesen felesleges is fémből készíteni.. 

Viszont a részletekre itt legalább figyeltek.A Kalibrgunnál hiányoltam az O gyűrűt, itt viszont benne van a tompi belsejében. Ez azért kell, hogy amikor húzzuk a csőre a fém tompit,ne karcolja össze a csövön a barnítást.

      


A Vulcanra egy BSA Sweet 17 3-12x40 RGBE távcsövet szereltem,mert az volt kéznél:) Ugyan nem terveztem 80-100 méteres lövészetet egyébként sem.

Lövéseimet előbb 25 majd 35 méterre adtam le. Mindkét lőlapra 15-15 lövést. Már az első lövések is oda mentek ahová céloztam,szórásképe 10 mm-en belül volt a Vulcannak.

      


Ugyan erről információt nem találtam,de gyanús nekem hogy LW cső van ebben a fegyverben,mert a múltkori CZ csöves Kalibrgunnak azért kellett pár tucat lövés hogy beálljon.

A Vulcan viszont az első lövéstől kezdve oda ment ahová céloztam. Ha kicsit jobban összeszedtem volna magam,25 méterre lyukat lyukba lőttem volna.. És az igazsághoz az is hozzá tartozik,hogy a lövéseket még az elején, az elsütő szerkezet finomra hangolása előtt adtam le.


Összesítve, tényleg nagyon jó kis fegyver a Vulcan.A kompakt méretei és az esetleges nagy energia lehetősége miatt első osztályú vadász fegyver lehet belőle,azokban az országokban ahol az nem tiltott.

A működése,tárazása,felhúzása nagyon jó. 1-2 apró dolgon kívül minden tetszett benne,kivéve persze az ára:))A gyártó oldala:

http://airguntechnology.com/
S.C. 2016.03

 Legfrissebb Hírek