Kalibrgun Cricket Carabine légpuska


A Cricket hosszú változata


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ 1070 MM, de eltérő az 5,5 és a 6,35-ös.

-CSŐ HOSSZ: 450 MM ( 5,5mm) és 600 MM ( 6,35mm)

-SÚLY: 3300 GRAMM-ot mértem.

-KALIBER: 4,5mm-5,5mm-6,35mm

-ENERGIA: Készül 7,5J-tól egészen 70J-ig.

-LÖVET:14 LÖVETŰ FORGÓTÁRAS PCP FEGYVER.(5,5ös)

-BIZTOSÍTÁSA: MANUÁLIS

-SÜTÉSE: KÉT ZÓNÁSNAK MONDANÁM,ÁLLÍTHATÓ HOSSZ ÉS ERŐ.

-REGULÁTOR: VAN!

-FEGYVERTUS:ELVILEG DIÓFA .

-ÁRA:KB 1350-1400 EURÓ AMI 420-440.000 FT!

-Ajánlott lövedékek :JSB, AZ ENERGIÁNAK MEGFELELŐ SÚLYBAN!


A GYÁRTÓ HONLAPJA: http://eng.kalibrgun.ru/home


        

A nehezen kimondható nevű Kalibrgun Cseh fegyvergyár,nemrégiben adta ki új légfegyverét ami a Kalibrgun Cricket Bullpup légpuskának a hosszított változata és a Carabine megnevezést kapta.

Hogy miért pont ezt a nevet adták az 1070mm hosszúságú fegyvernek,azt nem tudom..

Már nagyon vártam ezt az új légpuskát hogy meg tudjam vizsgálni.Bíztam benne hogy végre normális pácolás lesz a fa részeken és hogy az elsütő szerkezet is finomabb lesz, mint a rudazatos elsütéses rendszerű bullpup változatánál. De sajnos semmi sem változott,minden olyan mint a régebbi kiadású bullpup Cricketnél.

Szerkezetileg a bullpup és az új carabine 98%-ban megegyező. Van némi optikai változtatás ami kívülről azonnal szembe tűnik, az új fegyvertus és az állítható magasságú pofadék.

       

Ezen kívül még annyi változott hogy kapott egy manuális biztosítást,ami szerintem elég nevetségesre sikeredett.. A biztosítás valójában a véletlen elsütést gátolná,de én a próba közben inkább a fegyver normális használatának az akadályoztatását éreztem.

Valószínű egy 10 éves gyerek komolyabb technikai megoldást találna ki rá,de ez van és már ilyen is van benne..

Mondanom sem kell hogy 3 perc szenvedés után kivettem a biztosító stiftet és elraktam a fegyver dobozába. Ennek oka az volt, hogy a stiftet nem rögzíti semmi és lényegében érzésre tologatom oldal irányba,ahol néha megtalálom a helyét néha nem. Amikor nincs meg a helye,akkor gátolja az elsütést ha akarom ha nem.És az amúgy sem legjobb és legfinomabb sütés ilyenkor még rosszabbá válik.

Egyébként nem volt rossz az elgondolás,de olyan mintha félbe hagyták volna a tervezés közben. Ami hiányzik belőle az 1-2 db rugó,1-2 db acél sörét és hozzá a furatok,ami központosítaná a stift helyét és pozicionálná a mozgását.

       

       


A carabine három változatban készül 4,5-5,5 és 6,35 mm kaliberben.

A 6,35-ös hosszabb tartályt (540mm) és 600 mm-es LW csövet kapott.

Még a 4,5 és 5,5-ös rövidebb tartály (470mm) és CZ csővel készül.

Ezen kívül még a fegyver teljes hosszában van pár cm eltérés és a rendkívül jó hatásfokú gyári hangtompítók felfogatásában is.

Az 5,5 mm-es tompija 1 db hernyócsavarral rögzül a fegyvercsövön.

A 6,35 mm-es tompija menetesen illeszkedik a fegyvercsőhöz.

A gyári hangtompítók egyébként nagyon halkan működnek,ez dicséretet érdemel.

       

       

Ahogy írtam is a cikk elején, szerkezetileg szinte teljesen egyformák a cricket bullpup és a cricket carabine. Ezért hosszadalmas leírásba és a fegyver boncolgatásába most nem megyek bele,mert az előző cikkemben minden fontos információ benne van. Mint ahogy az ütőmű rugóval való energia állítás,a reduktor,a tárazás,stb..

Korábbi bővebb leírás:  http://cikkek.ponggi.hu/dg.php?cikk=75


Ennél a típusnál is kapunk egy rövidebb 7,5J-s és az eredeti erős rugót is. Az 5,5-ös 40J, a 6,35-ös 70J energiával bír,ahol ez nem tiltott..

A két kaliber ütőmű rugójának hosszában is van némi eltérés,ami kb. 7-8 mm a 6,35-ös kaliber javára.

       


A próbán nagy kedvem nem volt a 6,35-ös kaliberű fegyverrel túl sokat lövöldözni. A 2,2 gramm súlyú lövedék 7,5J-s ütőmű rugójával a 80 m/s elég nevetséges volt..:)) Az eredeti 70J-s rugó használata pedig Magyarországon tiltott,ami nem csoda.. El lehet képzelni milyen rombolást végezhet a 255-260 m/s sebességű 2,2 grammos lövedék amikor becsapódik..

Az 5,5-ös változat a Magyar szabványú 120 m/s sebességgel már az éppen használható kategóriát képviseli.. A gyári rugóval ez kb. 290-295-öt tudna. Nekünk a célba lövéshez 25 méterre teljesen megfelelő volt a 120 m/s.

A szokásos nehézkes tárazás miatt a sűrű anyázások most sem maradtak el,amikor minden második vagy harmadik tárbetételnél elejtettem a tárat. Persze ilyenkor mindig a legnagyobb sár vagy porba sikerül ejtenünk.. Idővel ugyan meg lehet szokni,de 450.000 ft-ért én nem akarok kínlódni..

A pontossággal most sem volt baj.Az első 20 lövés után szépen beállt a CZ cső és egyre pontosabb volt.Szinte érték egymást a lövések, de ez köszönhető nagy mértékben a Jsb exact-nak is. A reduktor jól működött,magasság ingadozás sem volt tapasztalható,tehát a sebesség mindig egyforma volt.

Amit még fontos említenem hogy ha nehézkesen jár a felhúzó kar és a tár központosító stift,akkor esetleg érdemes levenni a tokfedelet,amit kettő darab pici csavar rögzít. Az alatta található elsütő szerkezet és a mozgó alkatrészek ha kapnak 1-1 csepp olajat,akkor mindjárt olajozottabbá válik a működés. Egy dologra kell nagyon vigyázni.Hogy amikor rakjuk vissza a tokfedelet,a rögzítő csavarokat szinte csak érintőre húzzuk meg.

A tokfedél egy papír vékony alu lemezből van és ha picit is túlhúzzuk a csavarokat, akkor a fedél ráhajlik az elsütő szerkezetre és minden beszorul. Érdemes pici menetrögzítővel visszarakni a csavarokat ilyenkor és éppen csak annyira meghúzni hogy ne lógjon-mozogjon a tokfedél.

       


A másik hogy ezt a csavart ne piszkáljuk lehetőleg,mert ez is tud meglepetést okozni. Én is hozzányúltam és csodálkoztam hogy a tár miért nem megy a helyére.. Hát azért mert ezzel a csavarral állítjuk a tár alatti kis pöcök előfeszítését,amit a tár behelyezésekor mindig le kell nyomni. Ez a kis pöcök pozicionálja a tár magasságát egyébként.

Ugyan ezt sem nagyon értem miért így találta ki a gyártó,de ez van,ezt kell szeretni..

       

Összesítve most is azt tudom mondani hogy annak aki vadászni szeretné használni a Kalibrgunt annak tudom ajánlani ezt a fegyvert. Pozitív benne az egyszerű szerelhetőség,a nagy tartály, az esetleges nagy energia és a könnyű súly.

Negatív benne a vételára,a tárazás bonyolultsága,a biztosítás kiforratlansága és a fa részek kidolgozása.

      

A képeken a gyári tartozékok és az energia állító csavar,ami ennél a típusnál is gyárilag műanyagból van..
S.C.  2016.02Legfrissebb Hírek