Gamo Hunter 1250 VS Schmidt-Bender 6x40


fegyver és távcső teszt


 

A TESZT ALANY:

-Gamo Hunter 1250 - 5,5ös kaliber ( 36J )

-Schmidth&Bender PMII 6x40 Mildot

 

 

 Pár hete, egy Ausztriában élő Magyar barátom keresett meg egy érdekes problémával. Róla annyit kell tudni hogy egy gazdaságot működtet valahol Bécs közelében. Itt ugye elég sok a rágcsáló és azok kordában tartása céljából vásárolt egy Gamo hunter 1250 típusú 5,5-ös kaliberű légpuskát..

Náluk ugye nincs a 7,5J-s korlátozás,így egy gyári rugóval és dugattyú súllyal szerelt fegyvert vásárolt és próbált vele rendet rakni:)

Két problémája akadt az új puskával. Az egyik hogy amit vásárolt hozzá távcsövet,kb 25 lövés után szálkereszt szakadással használhatatlanná vált. Pedig egy Magyar pénzben 35.000ft-os kategóriát képviselő jól ismert márkáról van szó..

A másik probléma,hogy 20 méterről egy sörös dobozt is csak ritkán talált el,amin én is csodálkoztam..

Jsb lövedék ide,H&N lövedék oda,probléma megoldó énem azonnal arra buzdított hogy beüljek az autóba és irány Ausztria.. Természetesen indulás előtt felszerelkeztem pár szerszámmal és egy éppen ilyen alkalomra váró,polcomon lapuló tesztelésre váró Schmidt-Bender 6x42 méretű céltávcsővel.

       


Érkezésem után,egy valóban új pár lövéses Huntert kaptam a kezembe,amiben 25 lövés volt talán összesen. Kb. két éve írtam már erről a légpuskáról itt egy cikket,de ott a tesztelések során még meg is lepődtem hogy milyen pontosan tudtam lőni ezzel a batár rugós puskával.

Régi cikkem:

http://cikkek.ponggi.hu/dg.php?cikk=11


3-4 lövés után (nyílt irányzékkal) megállapítottam hogy a szóráskép több mint sz@r,mert 20 méterre volt vagy 10 cm:))

Na mondom akkor kezdjük az elején.. Lövedék sebesség mérés következett.

A gyári értéknek 280 m/s-nak kellett volna lennie,erre mértem neki 180m/s sebességet.

Ugye mint már jeleztem is,gyári energiás,gyengítés nélküli fegyverről volt szó. Még 20-30 lövés következett,amikor szépen elkezdett magától mászni fölfelé a sebesség. 200-215-230-240..

Egyértelmű volt,hogy a gyári Gamo dugattyú tömítésnek be kell kopnia,be kell járódnia. A 280 m/s közelébe ugyan nem jutottunk el,de 245 környékén magától beállt,pár tucat lövés után.

A folyamatos felhúz,tölt és lő gyakorlat után,az én hátam és karom is kezdett beállni,mert komoly fizikai megterhelés egy ilyen méretű és erejű rugós légfegyvert tűzkész állapotba hozni ennyiszer egymás után :)

Ezután megint egy próba lövészet következett,ahol a 20 méterre már közelítettem az 5-6 cm-es szórásképet Jsb-vel.


Na mondom akkor itt az ideje,hogy kipróbáljuk mit tud a tesztelésre váró Schmidt-Bender 6x42 távcsövem,amire a gyártó 50 BMG erejű lőszerrel történő lövésre is garanciát ad.

Pár tíz lövés és állítgatás után,megállapítottam hogy a távcsövem nagyon jó,szétesni nem hajlandó,de szórásképem rosszabb volt a nyílt irányzékkal leadott lövéseknél is.

      


Itt ugye három dolog jöhet ilyenkor számításba.

Az első hogy a mostani Gamo légpuskák erősen ingadozó minőségben gyártódnak,amit bizonyít az is hogy a két éve tesztelt puskám nagyon pontos volt,a mostani pedig hagy némi szerelni valót maga után..

A második,hogy mindenki tudja hogy egy csőletörős működésű légpuskán,ha távcsövet szerelünk rá,a fegyvercső és a távcső szinte külön életet él. Ez annyit jelent hogy az állandóan mozgó fegyvercsőnek nem sok köze van a dugattyúház tetejére szerelt távcsőhöz.

Tehát iszonytató pontosságra ne számítsunk,főleg egy ilyen elszabadult mén rúgású fegyverrel,mert amikor a dugattyú becsapódik a légtárház végébe,szabályosan berázza a fegyvercsövet. Ezt a mozgást ostorozó mozgásnak is nevezzük.

Egy ilyen összeállításban minél erősebb a fegyver,annál nagyobb lesz a rúgás és a pontatlanság is.

A harmadik hibalehetőség hogy Gamóék nem az eszükről híresek az utóbbi időben.Ami jól működött esetleg eddig,képesek még azt is tönkretenni. Én ugye jól ismerem ezeknek a fegyvereknek az alkatrészeit és már a régi cikkemben is felhívtam a figyelmet rá,hogy a majd 20 dekás dugattyú súlyt ki kell dobni a fegyverből a 3,14csába. Ha nehezítjük a dugattyút,nagyobb lesz a rázkódás,ezáltal a pontatlanság is.Egy dolog ami nőni fog esetleg:Az energia.

       


Ezek után mondom nézzük meg mitől döglik a légy,kapjuk szét a huntert. Azaz csak kapnám szét,mert úgy látom gamóéknál kiadták a munkásoknak hogy napi egy hordó menetrögzítőt el kell használniuk,így minden menetes részre jutott belőle bőven.

Mivel ez a fegyver még nem volt bontva,így a sokat látott toldozott-foldozott speciális kulcsommal,sűrű anyázások közepette nagy nehezen kiszenvedtem a dugattyúház végéből a végzáró elemet,amin látszik azért hogy volt rajta ragasztó bőven.

       


Természetesen a 350 mm hosszú gyári rugó és a semmire sem jó kategóriát képviselő dugattyú súly is benne volt,mindez full szárazon összerakva. A dugattyút ki sem vettem,mivel nem volt nálam másik tömítés rá,pedig az a lelke az egésznek. Egy jófajta V-Match tömítéssel biztosan jobban működne a dolog..

Egy kis tisztogatás,zsírozgatás,2db alátét a rugó végeibe és a dugattyú súly messzire dobása után összeraktam a fegyvert. Egyből érezhető volt a különbség.Könnyebb felhúzás,súrlódó hangok nélkül. Kisebb rúgás a dugattyú súly nélkül.

Újabb 50-100 lövés következett,ami alatt a rugó beállt a végleges méretére és helyére.A minimális felesleges kenőanyag elvándorolt ahová akart,teljesen megszűnt az a pici dízelezés is,ami volt előtte.

Mindezt persze lövedékkel végeztem,nem üres puffogtatással,mert az rugótöréshez vezetne!

A nyílt irányzékos lövészettel máris 20-30mm-en belül volt minden lövés,ami még jobb lesz,ahogy a rugó fárad és szokjuk a fegyvert rúgását.

Ezután visszakerült a távcső is rá,de valahogy azzal sem igen tudtam 20mm-nél jobb szórást lőni,ha kézen álltam sem.. Sajnos idő közben ránk sötétedett,így tovább bohóckodni nem tudtunk,pedig biztos vagyok benne,hogy ettől többet is ki lehet hozni a fegyverből,csak erre jóval több időt kell áldozni.

         

 

 Sajnos a mai tömeggyártásban készülő termékek mind ilyenek. Hiába új a termék,még nekünk kell apró módosításokat végezni rajta,hogy kihozhassuk belőle a legjobb eredményt. És ez sajnos nemcsak a Gamóra igaz,napjainkban a nevesebb gyártók termékeivel is adódnak problémák..

Az S@B 6x42 távcső viszont jól vizsgázott.Nem gondoltam hogy nem hullik darabokba,ilyen rázkódás alatt. Jól látszik azért hogy kiváló a minősége,amit nemcsak a lövésállósága hanem a lencsék éles képe is igazolt.

Egy ilyen távcső ára 100-200.000 ft között mozog,ha valaki biztosra akar menni,lehet hogy megéri beruházni egy ilyenbe.

Végül a barátom is elégedett volt az eredménnyel,mert elmondása szerint 20 méterre a 20 mm-es szóráskép neki már teljesen megfelelő:) Főleg ha egy ilyen szép nagy darab fegyverrel és ilyen energiával párosul..
S.C  2016.02Legfrissebb Hírek