BSA GOLD STAR SE légpuska


Black pepper


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ 910 MM

-CSŐ HOSSZ: 390 MM +60 MM A SZÓRÁSKÉPJAVÍTÓ TOLDAT

-SÚLY: 3900 GRAMM

-KALIBER: 4,5mm-5,5mm

-GYÁRI ENERGIA: 16 J 

-LÖVET:10 LÖVETŰ FORGÓTÁRAS PCP FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:MANUÁLIS (KÉZI)

-SÜTÉSE: KÉT ZÓNÁS,ÁLLÍTHATÓ HOSSZ ÉS ERŐ.

-REGULÁTOR: VAN!

-Fegyvertus: DIÓ vagy 2 fajta laminált fa.

-Fegyvercső:"Bsa Guns Uk LTD England"

-ÁRA:KB 399.990 FT.(Z-shops fegyverbolt tájékoztató ára)

-Ajánlott lövedékek :JSB, AZ ENERGIÁNAK MEGFELELŐ SÚLYBAN!

-A GYÁRTÓ HONLAPJA:

http://bsaguns.co.uk/air-rifles/pcp-airguns/gold-star.aspx


       

A Bsa Gold Star "SE" a cég legújabb generációs PCP légfegyvere.

A gyártó kifejezetten ajánlja Hunter Field Target és vadászati célokra is egyaránt. Ilyen felépítésű és felszereltségű légfegyver, hasonlóan jó árban jelenleg kevés van a piacon.

Ez a típus jelenleg három féle fegyvertussal vásárolható meg.

Ebből két fajta laminált és egy a hagyományos diófa tussal.

Black Pepper (cikkem főhőse)

Red White & Blue

Dió

A Gold Star egy igazi különlegesség.Amikor kézbe vettem,az első két benyomás a legjobb minőség érzete és a fegyver súlya volt.

A gyártó oldalán 3200 gramm szerepel,de méréseim alapján én 3900 grammot mértem! Csak tippelni tudom hogy a weboldalon a dió tussal szerelt fegyver súlyát adják meg,de a rétegelt (laminált) tus ettől jóval nehezebb..

Mondjuk már megszokhattuk hogy egy halom téves adat van az interneten,ezért nem kell mindig mindent elhinni:)

       

A fegyvertus nyugodtan mondhatjuk hogy egy remekmű.Minden földi jóval, amiről egy FT-s vagy HFT-s álmodni mer.

A tus több rétegű laminált fából készül ennél a típusnál és szimmetrikus kialakítású. Így jobb és balkezesek is tudják használni,csak a felhúzó kart kell átfordítani hozzá a kívánt oldalra,amit egy csavar rögzít.

A fegyvertus rendkívül szép és különleges. Mindennel felszerelt és mindene állítható. Az előagyon van egy 4 irányba állítható térdtámasz,ami álló vagy térdelő testhelyzetből való lövéseknél kiváló kéztámasz is lehet. Ezt akár le is szerelhetjük róla,ha úgy gondoljuk nincs szükségünk rá.

       

       

A tus rendelkezik állítható magasságú arctámasszal is.(pofadék.) Valamit állítható a tusatalp is! Mindez nagyon profin kivitelezve,fém adapterek beépítésével és gyönyörű igényes megmunkálással.

Egy ilyen tus értéke legalább 150.000 ft lenne ha valaki rendelni szeretne egyet magában.

       

       

Az állítások mindig a fegyver jobb oldalán elhelyezett furatokon keresztül történhetnek. Ehhez tartozékként kapunk egy rakás imbusz kulcsot a fegyver dobozában.

       

A felépítményt a tusból eltávolítani kissé körülményes. Az egy darab rögzítő csavart jól elrejtették az előagyon található térdtámasz felfogatása alá. Ha ezt eltávolítjuk,azonnal láthatóvá válik a szokásos Bsa felépítés.

       

A felépítmény felső része teljes egészében a Bsa R10 és a többi Bsa alkatrészeivel megegyező. Ilyen a tár és a teljes felső blokk is.

       

Az első képen látható a reduktor,ami most nem lett szétszerelve..A reduktor beépítési helyéről a "szellőztető" furat árulkodik..

Az alsó rész egy viszonylag kis méretű 232 bárig tölthető acél légtartályt kapott,egy nagyon jól működő reduktorral.

A reduktor és az ütőmű rugó is gyárilag 16J-ra van hangolva,mivel ez a fegyver csak ebben az egy kiadásban készül. A Magyar törvények 7,5J-s betartásához viszont kapunk egy rövidebb ütőmű rugót is hozzá a csomagban,így annak cseréjével máris 7,5J környékére tudjuk szabályozni majd a fegyvert. Az ütőmű rugó csere percek kérdése,de szét kell szedni hozzá a fegyvert.

       

A menetes záróvég eltávolítása után férünk hozzá a lemezből sajtolt menetes állító csavarhoz,ami gyárilag rendesen be van menet rögzítőzve. Ha nincs egy jó széles fejű csavarhúzónk,hozzá se nyúljunk,mivel elég könnyen el lehet törni az állító csavart,én már jártam így egyszer.

A képeken 3 féle ütőmű rugó. Az első a gyári 30J-s Bsa R10 rúgója,ami 1,4 mm anyagvastagságú.

Második a képen a Gold Star gyári 16J-s rugója ami 1,2 mm anyagvastagságú.

Harmadik a képen egy 7,5J-s ütőműrugó.

      

Az energiát a rúgókkal és az állító csavarral tudjuk szabályozni.A reduktorhoz nem kell hozzá nyúlni.

Egyébként ezt az állító rendszert egészen könnyen át lehet alakítani egy külső állító csavaros megoldásra. Ehhez csak egy furat kell a záró kupakra és egy ügyes esztergályos hogy gyártson egy kiálló állító csavart. Így nem kell mindig szerelgetni ha változtatni szeretnénk az energián.

Természetesen az adott ország törvényeinek betartása mellett!


A Gold Star elsütő szerkezete teljes egészében ugyanaz, amit a Bsa R10-be is tesznek a gyárban.A különbség csak annyi hogy ezt már úgy adják ki,hogy egészen finomra van hangolva amikor megkapjuk.

       

       

Ugyan verseny célú felhasználásnál még nem árt egy kicsit ezen is finomítani,de nagyon jó így is az sütése! Belépő szintű verseny célokra már így a gyári beállításokkal is alkalmas.

Természetesen ennek is mindene állítható és minden irányba. A gond csak az hogy állítása egy kicsit bonyolult,mire rájön az ember hogy melyik csavar mire való és az nem két perc:) Ezt kicsit másképpen is megoldhatták volna a Bsa tervező mérnökei..


A Gold Star természetesen gyors töltős tartállyal szerelt.A védő kupakot elég elforgatni és láthatóvá válik a töltő nyílás. A kupak le is vehető róla,ami egy idő után magától is képes rá hogy lemásszon,használat közben.Erre nem árt ha figyelünk,nehogy elhagyjuk..

A képeken a gyári szórásképjavító.Ezt levéve a csővégen a szokásos 1/2 colos UNF menet.

       

       

 

A PRÓBA:

A próba előtt végeztem egy kis sebesség mérést és állítgatást. A gyári ütőmű rugóval energiában valamivel azért többet tudott a fegyver mint a gyártó oldalán feltüntetett 16 J!

A 7,5J-s rúgóval és a 16J-s rugóval is szépen működött a reduktor.

+ - 2 m/s sebesség ingadozáson belül volt a lövedék sebessége végig!

A lőlapos lövészetem 30 méterre végeztem. A tesztet JSB exact 0,67 gramm súlyú lövedékkel.

Eleinte az előagy térdtámaszát használtam támasztéknak,de mivel nem kézből hanem támasztékból lőttem,a térdtámasz gömbölyű felületén eléggé billegett a fegyver célzás közben. Így azért nem volt túl jó a szóráskép,mivel a térdtámaszt szabad kézből való lövészethez találták ki. Ha a tenyerembe helyezem és úgy lövök,olyan mintha direkt bele öntötték volna..Nagyon jó úgy lőni vele.

Így a térdtámaszt gyorsan levettem és a már sík felületen mozgás nélkül tudtam támasztani és lőni a tízeseket.. Szórásképe 30 méterre 10mm-en belül volt,már az első lövésektől kezdve,ahogy beállítottam hozzá a távcsövet. Jelen lövésekhez egy  Bsa Sweet 17  típusú  6-18x40 méretű távcsövet használtam.


Végül kis gyakorlás után ez lett 30 méterre 20 lövés eredménye:

         

A második képen a tolózár,a számozott tár és a manuális biztosítás.

Teszt közben a fegyver nagyon finoman működött.A tolózár szinte magától megy vissza a helyére.Ami nem csoda,mivel egy finoman megmunkált felületet kapott.

A tárral és a tárazással sem volt bajom.

A fegyver súlyelosztása nagyon kellemes,álló testhelyzetű lövéseknél is! A fegyvertus pedig maga a tökéletesség:)

A viszonylag kis méretű tartállyal 232 bárra töltve 16J-s beállítással kb. 70-80 lövést, 7,5J-s beállítással pedig kb. 120-130 lövést tudtam leadni.


A "Bsa Guns Uk LTD England" cső:

Az igényes barnítású és nagyon pontos Angol cső..

 

                            

 

Összesítve én úgy gondolom hogy a Gold Star egy nagyon jó légfegyver.Hasonló összeállítású,tudású és szépségű fegyver jelenleg kevés van,vagy nincs 400.000ft alatti áron a piacon.

A Z-shopnál mindig van valami kupon akció.Ha az eredeti árból 10%-ot kedvezményt tudunk valahogy szerezni,az a 350-360.000 ft-ért már szerintem nagyon megéri ez a fegyver!

Ha megvásároljuk ezt a légpuskát akár hobbi akár verseny célú használatra,látni fogjuk hogy minden egyes alkatrésze a minőségről szól és nem hiszem hogy csalódnánk benne.

Ha valaki szeretne egy különleges és nagyon jó légfegyvert,nos uraim ez az!

S.C.    2015.12.Legfrissebb Hírek