Titán XS légfegyver rugók


A legjobb minőségű rugók egyike


A titán xs légpuska rugók az egyik legjobb minőség,amit ma kapni lehet.A piacon 30 éve van jelen a gyártó,aki rugóihoz a legjobb minőségű Svéd szilícium-króm-vanádium ötvözetű anyagot használ a gyártás során.

Az anyagminőség az egyik legfontosabb,de a titán rugók a gyártás során kapnak egy különleges külső teflon (pfte)bevonatot is.Ez az anyag kemény és rugalmas is egyszerre.A bevonat hatására a rugó "önkenő" tulajdonsággal fog rendelkezni,ami annyit jelent hogy elvileg nem kell külön zsírozni beépítéskor a rugót.Az utólag alkalmazott kenés nagy része általában hamar felrakódik a dugattyúra vagy a légtárház belső oldalára,a rázkódás-rezgés következményeként és hamar elveszti eredeti funkcióját.Ezt küszöböli ki a teflon bevonat,ami akár 10.000 lövés után is alkalmas a súrlódás csökkentésre.

Én azért beépítéskor egy nagyon halvány réteg lehetőleg teflonos zsírt javaslok a rugóvezetőre tenni.De nem szabad sokat,mert mint írtam is csak átvándorol oda ahol csak kárt tesz majd.Ha a dugattyú tömítésre kerül akár az olaj vagy zsír,egy erősebb légpuskánál a súrlódástól öngyulladást okozhat ami idővel tönkreteszi a tömítést.

A minimális kenőanyagot azért javaslom,hogy a súrlódástól de váljanak le a teflon bevonat darabkái a rugóról,mert ez idővel a fegyvercsőbe mint szennyeződés jelentkezhet.

     

A hagyományos rugókhoz képest jól látható a különbség..

     

 

A gyártó akár 40%-os plusz energia növekedést ígér,a gyári eredeti rugókhoz képest,amit én egy kicsit soknak tartok,de 20-25 % reális lehet.Manapság elég nehéz jó minőségű rugót vásárolni,mivel a gyári Német,Spanyol vagy teljesen mindegy melyik gyártót említem,egyik sem a minőségre megy,így 1500 lövés környékén cserélhetjük a rugót..

Az után gyártott ,de a boltokban gyári rugónak mondott 1500-2000 ft-os rugókról már nem is mondok semmit.Ismerek pár rúgógyártó céget Magyarországon és van némi képem róla melyik boltos melyik gyártónál gyártatja a "gyári"rugóit:)Amivel nem lenne gond,ha minőségi anyagot használnának,de olcsón nem lehet jót vásárolni és gyártani sem sajnos.

A Titán rugó a gyártó ígérete szerint sokkal tartósabb,ha felhúzott állapotban hagyjuk fegyverünket akkor sem veszít sokat az energiából,állítása szerint..Én mondjuk ezt lehet nem próbálnám ki:)Minden esetre ha azt veszem hogy egy átlag gyári rugó 5000 ft-ba kerül és a Titán rugókat most akciósan meg lehet vásárolni 9990 ft-ért (Z-shops.eu)akkor mindenképpen a jobb minőségre szavazok!

     

A Titán rugó majdnem minden típusú légfegyverhez gyártódik,ami ma forgalomban van.Persze 20 évvel ezelőtti fegyverekhez ne nagyon keressük..

A csomagolás hátoldalán számozva van egyes típusok szerint,ami alapján kiválasztható melyiket szeretnénk.

    

Tapasztalatom szerint ha valaki vadászati vagy rombolási célokkal építi a fegyverébe az nem fog csalódni benne.Az ígért energiát megközelítőleg hozza és sokkal erősebb a normál rugóknál.A rugóhangok sokkal kellemesebbek mind a felhúzás és az elsütés pillanatában is,a teflon bevonatnak köszönhetően.

Viszont sport célú beépítés esetén már más a felállás.Ezek a rugók ugye nem 7,5 J energiával gyártódnak,tehát vagy el kell vágni vagy 16 J energiára kalibrálni ha arra van engedélyünk.A vágás nem egyszerű ,mivel a végeit szépen el kell dolgozni,ezért nem ajánlom a vágást.

Ha szétszedtük a fegyverünket akkor ilyenkor érdemes 1-1 db alátétet gyártatnunk a rugó két végére,hogy könnyebben el tudjon majd forogni minden lövés,felhúzás után.(Lásd Air Arms TX 200 cikkemben)

Az új rugótól finom működést ne várjunk az első 10 lövés után.Kell neki legalább 100 lövés mire szépen beigazodik,beáll a helyére és veszít 1-2 J-t az energiából.Innentől kezdve már szépen fog dolgozni és fegyverünk is egyre kisebbet fog rúgni,ezáltal javul a pontosság is.

Végül még egyszer összefoglalva a Titán rugó előnyeit:

-A legjobb minőségű Svéd rugóacél

-Akár 40 %-al erősebb a gyári rugóknál

-Sokkal hosszabb élettartam

-Kisebb rezonancia és rugóhangok

-Egyenletesebb,simább működés
S.C.    2015.Legfrissebb Hírek