FALCON T50 10-50x60 céltávcső


A Field Target királya ?


MŰSZAKI ADATOK:

-NAGYÍTÁSI TARTOMÁNY: 10-50

-FRONTLENCSE ÁTMÉRŐ: 60 MM

-TUBUS MÉRET:30 MM

-TELJES HOSSZ:440 mm

-SÚLY: 995 GRAMM

-AKCIÓS ÁRA: 189.000 ft. (Z-shops)

-GYÁRTÓ HONLAPJA: http://www.falconoptics.com/

 

A FALCON  TÁVCSÖVEK 100% Angol gyártású minőségi termékek,ami manapság elég ritka a piacon.A gyártó ezt külön hangsúlyozza,ami ha igaz az nagyon jó lenne nekünk.

A Falcon távcsövek az Egyesült királyságban komoly minőség ellenőrzésen mennek keresztül,ami garantálja a minőséget.Manapság a kis Kínai kezek nyomai már mindenhol megtalálhatóak,mint például a Bsa,Nikko Stirling,Akah,Hawke,Optisan,Mtc és Delta távcsövek egyes típusainál is sajnos.Viszont az Angol termékek mindig a legjobb minőséget képviselték és van helye az Európai piacon is minőségnek és a megfizethető árnak.

Sajnos a FALCON távcsövek beszerzése elég nehézkes Európában,mert külön engedélyek szükségesek a forgalmazásukhoz,mégpedig azért mert elég egyedi megoldású és a többi távcsőgyáron túlmutató technikai megoldások miatt.

Itt van például az 5,5-25x50/56 távcsöve (külön cikkben) ami olyan technológiát vonultat fel,amit nem sokan készítenek ma a világon..de ez egy másik történet..

A T50 a 10-50x60 brutális méretű nagyításával méltó versenytársa lehet a jövőben a kissé túlárazott Nikko Stirling Diamond 10-50x60 (300.000ft.) és a nagyágyú Smidth Bender 12,5-50x56 FT (700.000ft.) távcsöveknek.

A T50 két színben készül,a szokásos fekete és az FT lövők nagy kedvence az ezüst színben is.Az ezüst szín egyik előnye hogy versenyszerű használat mellett nem szívja annyira a meleget,mint a sötétebb színű távcsövek.Verseny közben a  tűző napon akár több órán át is ki van téve az napsugárzás által okozott akár 50 fokos hőnek is,ami hőtágulást okoz,így minimális eltérések jelentkezhetnek és ez nem tesz jót a versenyző által kiszemelt 1. helynek:)

       

A T50-t kézbe véve nagyon pozitív élményről tudok beszámolni.Külsőleg minden rendben van vele,viszont a szálkereszt lehetne vékonyabb is.Az S&B FT távcsövének jóval vékonyabb a szálkeresztje ennél,de nem vagyok benne biztos hogy az is bírná a 338 LM kalibert,(ami egy nem kis golyós fegyver kaliber)amit a gyártó megad maximum terhelésnek a Falcon T50-nél.

Ebből adódik hogy nem csak légfegyver, de golyós fegyverek nagy távolságú precíziós lövészeténél is tökéletes választás lehet a T50 távcsöve.

      

A dobozon két féle LM és FT jelölés olvasható,de mindkét típus Mil-dot szálkereszt és nem látok közte különbséget.

Tartozékok:

 

A tartozékokkal nem spóroltak.A T50-hez gyárilag jár a 125 mm átmérőjű alumínium HARRIS parallax kerék,2 db 50 mm hosszúságú árnyékoló toldat és egy "klikk" kupak is,ami a felső állító torony helyére tehető fel.

      

 

      

A parallax állító és a klikk kupak sincs gyárilag kalibrálva,hanem a hozzá való matricák a csomagban találhatóak,így ezt nekünk kell elvégezni egy távolságmérő segítségével.Viszont így biztosak lehetünk benne hogy nem fog csalni a gyári beállítás mert mi magunk végeztük el.Így halál pontosan tudunk majd távolságot mérni a parallaxunk segítségével.

A MATRICA SZETT TÁVCSŐSZÍN SZERINT:

     

A Falcon távcsövek minden egyes darabja sorszámozott.A sorszám a tömb alsó részén található,ahol a többi távcsövön a "Made In China" felírat szokott lenni Laughing

     

Természetesen a tubus egy darabból készült és nitrogénnel töltött a párásodás elkerülése miatt..

     

 

A PRÓBA...

A távcső a gyártó szerint 8 métertől használható,amit a tesztjeimen is  bizonyított .8 méterre tökéletesen éles képet adott még 35-ös nagyításon is.

Itt tűéles képe volt,de az ettől nagyobb nagyításon  már kissé sötétedni kezd a kép.Megjegyzem az Akah 10-40x56 csak 10 métertől használható és nem volt ilyen szép képe közelre.

A lencséin látszik hogy nagyon jó minőség lehet,de aki nincs hozzá szokva annak furcsa lehet az ilyen brutális nagyítás és a falcon lencse bevonata.A lencse a legkisebb paralaxxis hiba kiküszöbölése miatt úgy van előállítva hogy csak minimális eltérést enged hogy oldalról nézzünk bele.Tehát pontosan a közép pontról kell belenézni,mert egyébként egy nagy fekete homály lesz az egész.. Ez kezdőknek zavaró lehet,főleg nagyobb nagyításon,de így kisebb az esélye hogy oldalról nézzünk bele,így növelve a parallaxis hiba esélyét.

Egyébként a képe rendkívül szép,itt is látszik a minőség..a nagyítása pedig brutális..Ugyan nem ellenőrizem, de valószínűleg valós a ráírt 50 szeres nagyítás is,mert tudjuk hogy szeretnek "nagyítani" az olcsóbb Kínai távcsőgyártók és a ráírt 50-es nagyítás sokszor jó ha 35-nek felel meg a valóságban.. 

     

A próba során a T50 gyönyörűen reagált az állításokra,akár 1-1 klikk is azonnal mozdul minden irányba előírás szerint..Így nyugodtan lehet használni "klikkes"lövészethez is,ami az olcsóbb távcsöveknél nem mondható el..

     

A távcsövünk csomagolása:  

     

AJÁNLOM EZT A TÁVCSÖVET:

 

Ha valakinek elege van Kínai termékből és szán rá 190.000 ft -ot akkor ez a távcső nagyon jó választás nagy távolságú lövészethez akár egy komolyabb Pcp fegyver vagy golyós lőfegyver esetében is,mivel mint írtam is 338-as kaliberig lőálló.

Ezzel a távcsővel akár nagyobb távolságra is tökéletesen láthatjuk a lövedékünk találati pontját is,de 10-20 méteres lövészetehez én túlzásnak tartom.Van aki bele esik ebbe a hibába,de véleményem szerint 25-30 méteres lövészet alatt nem kell ekkora távcső,kivéve ha verseny szinten használjuk.

Ha valaki a Mil-dot módszert részesíti előnyben és általában maximum 50 méter környékéig lő,annak a Falcon 5,5-25x50 méretű  távcsövet is javasolnám.Erről a távcsőről is található itt a Ponggin egy cikk,ajánlom figyelmetekbe.

      

 

Ami még kimaradt a leírásból,hogy a Falcon T50 távcsövei nem a szokásos Magyarországon elterjedt 1/4 m.o.a hanem 1/8 m.o.a állíthatóságú tornyokkal vannak szerelve.

Ez nagy vonalakban annyit jelent,hogy egy klikkelésre csak nagyon keveset reagál majd a torony.Tehát a távcső beállítása előtt jobban ki kell hézagolni a szerelékben a távcsövet,mivel kevesebb állíthatósága van egy 1/8 moa toronynak,mit az 1/4 moa tornyoknak.

Hogy mindenki értse:A távcsővet a fegyverre való felszerelése és beállítása előtt,mielőtt eltekerjük Kamcsatkába a távcső állító tornyait,minden esetben kell egy szerelék hézagolás,vagy ha állítható a szerelék akkor állítás.

Ha 1/4 moás tornyunk van,akkor többet,ha 1/8 moás tornyunk van akkor kevesebbet tudunk,de precízebben állítani.

A gyártó honlapján található leírás szerint a T50 teljes állíthatósága 50 mm,ezért is fontos hogy pontosabb legyen a szerelék alap hangolása.

Ezt nem negatívumként kell felfogni,mert ez azt jelenti hogy sokkal precízebben,finomabban állítható a T50,mint az átlagos 1/4 moás távcsövek..Csak ne lepődjünk meg,ha nem tudunk beállításkor 80-100 mm-t állítani..

Megjegyezném,hogy nem is szabad egyébként ennyire eltekerni a tornyokat a gyárilag beállított optikai közép ponttól,egyik távcsőnél sem!

Új hír,hogy már rendelhető a T50 egy sokkal jobb,vékonyabb szálkereszttel is,ha megnézitek a Falcon honlapját.Szerintem sokkal használhatóbb FT-re az új szálkereszt,ami a T502 kódnévre hallgat.S.C. 2015Legfrissebb Hírek