AKAH 10-40X56 CÉLTÁVCSŐMŰSZAKI ADATOK:

-NAGYÍTÁSI TARTOMÁNY: 10-40

-FRONTLENCSE ÁTMÉRŐ: 56MM

-TUBUS MÉRET:30 MM

-TELJES HOSSZ:425 mm

-SÚLY: 930 GRAMM

-AKCIÓS ÁRA: 80.000 ft. (Z-shops)


     

BEMUTATÁS:

Az Akah 10-40x56 LA távcső a Német székhelyű Akah Cég terméke.A cég az utóbbi években rendkívül népszerű lett a megfizethető de mégis prémium kategóriába eső termékei miatt.Az Akah cég főleg vadászati termékek forgalmazásával és gyártásával lett népszerű a ruházattól kezdődően a távolságmérő és profi távcsöveken át széles körben. Szinte minden Akah termékre el lehet mondani hogy viszonylag alacsony árfekvésben de mégis a legjobb minőséget kapjuk.Ez így van a cikkben szereplő 10-40x56 távcsőnél is.Véleményem szerint a legjobb ár/érték arányú távcső jelenleg a piacon.Ekkora nagyítás mellett ilyen árban nem lehet ilyen jó távcsövet vásárolni.

Eredeti ajánlott fogyasztási ára 100.000 ft felett van valahol egy kicsivel,de akcióban ki lehet fogni 80.000 ft környékén is.A képeken látható távcső 2014-ben megújult külsővel került már a piacra. Az első szériás 2014 előtti gyártású kissé másképpen nézett ki és még szebb képe volt,mivel kicsit nagyobb méretű volt a belépő pupilla lencse mérete. A távcső tubusa egy darabból készült,ami miatt a tubus lövés állósága egészen nagy terhelést is elvisel.

A tubus mérete 30 mm-es és nitrogén gázzal töltött a párásodás elkerülése miatt,ahogy ez illik egy jobb minőségű távcsőnél ugye..A távcső rendelkezik oldalsó parallax állítási lehetőséggel,aminek "tekerentyűje" szépen be is van skálázva Yard-ban megadva.(1 yard=91,44cm.)Tehát nincs nagy eltérés a mi mértékegységünkhöz képest,így viszonylag könnyen használható némi fejszámolás után távolság mérésre is.

     

A tornyok is jól láthatóan számozottak,alkalmas lehet "Klikkes"lövészetre is,de igazából én inkább ezt a távcsövet a mil-dotos módszerhez javasolnám.Ebben az ár kategóriában nem hiszem hogy a távcső oda-vissza azonnal reagálna ha klikkeléssel használnánk.

A parallax állító tekerentyű mellett közvetlenül kapott helyett a szálkereszt megvilágítás bekapcsolója,mivel az is van neki!Két színben zöld és pirosan tud világítani 5-5 fokozatban,amilyen erősre kapcsoljuk.Ilyenkor csak a szálkereszt közepe izzik,nem a komplett teljes szálkereszt,ami egészen jól használható ha valaki szürkületben így akar lövöldözni vele..Bár amúgy sok értelme nincs neki szerintem.A szálkereszt egyébként mil dot beosztású és egészen vékonynak mondható,ami miatt kis és nagy távolságú precíziós lövészetre is megfelelő lehet.

     

A HASZNÁLAT:

Mint már írtam is a cikk elején,ekkora nagyítási tartománnyal ilyen jó árban messze a legjobb távcső a piacon! 40-50 méteres lövészetre vagy akár a feletti távolságokra minimum a 6-24-es nagyítás a javasolt.Ez a távcső ezt bőven tudja és még marad tartalékunk is.Ez azért fontos mert szinte minden gyártó távcsövénél elmondható hogy maximum nagyításon homályosodik vagy sötétedik a kép,ami miatt nem ajánlatos maximumon használni a nagyítást.Egy 6-24-es távcsőnél általában a maximum 20-as nagyítás az optimális,még ennél az Akah 10-40-nél a 35-ös nagyítás amin még szép éles képe van.

     

A parallax állítási lehetőség és a kiváló minőségű lencsék miatt már 9-10 métertől szép és éles képe van,még 25-30 szoros nagyításon is akár,ami nagyon jónak mondható ilyen ár kategóriában.A lencsék szürkületi értéke nagyon jó,sokkal jobbak és több fényt eresztenek át mint az átlagos colos tubusú távcsövek.A távcsövet lövés állósága miatt kisebb kaliberű golyós fegyverekre is szerelhetjük,de a gyártó az elsődleges felhasználási célra a Field-Target lövőknek szánta.Tökéletesen alkalmas Pcp fegyverekre akár 80-100 méteres lövészetre is.

     

     

TARTOZÉKOK:

A távcsőhöz felpattintható műanyag lencsevédők járnak a csomagban.A csomag része még egy 80 mm hosszúságú fém árnyékoló toldat is.Sajnos szerelék nem jár hozzá ebben az árban,de hát csodák nincsenek..Tongue outSzerintem így is bőven megéri az árát,Pcp fegyverekre nagyon jó választás lehet!

     

     

 

 

S.C.     2015.Legfrissebb Hírek