HATSAN BT 65 légpuska


A Török pcp csoda..


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ: 1080 MM

-CSŐ HOSSZ: 485 MM

-SÚLY: 4300 GRAMM

-KALIBER 4,5--5,5--6,35

-GYÁRI TELJESÍTMÉNYE 40-61-71 J. (NÁLUNK UGYE EZ 7,5 j LEHET CSAK!)

-LÖVET: 10 LÖVETŰ FORGÓTÁRAS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:MANUÁLIS

-SÜTÉSE:QUATTRO TRIGGER

-Regulátor:Nincs

-ÁRA: 160.000-tól 200.000 FT-ig.

-Ajánlott lövedék: JSB

 

A BT 65 BEMUTATÁSA:

A Török Hatsan fegyvergyár 1976 óta gyárt fegyvereket,amik egy részét vadászfegyverek teszik ki.Rendkívül széles körben készülnek a légfegyverek is.Ma már szinte átveszi az uralmat a piacon a széles termék kínálatával.Az utóbbi években a légfegyvereik mind a kínálatban mind a minőségben is robbanásszerű növekedést mutatnak,de azért van még mit tanulniuk...

A BT65 egy kifejezetten vadászatra készült légfegyver.Ezt mutatja a gyári energiája adatai, valamint a fegyver technikai megoldásai is.Amikor kicsomagoltam a fegyvert,első ránézésre kellemes érzés fogott el.A fegyver külsőre jól néz ki és a gyári tartozékokkal sem spóroltak.A  gyártó oldalán a fegyver gyári adatai sem gyengék...

Első kézbevételkor máris feltűnt a fegyver súlya,ami műanyag tusás változatban is 4,3 kg távcső nélkül,ami szerintem rendkívül nehéz.Nem is értem miért raktak ennyi felesleges anyagot bele,miért nem lehetett ellensúlyozni könnyebb de minőségibb fém alkatrészekkel,mint például az Air Arms pcp fegyvereknél.Ha erre kerül egy nagyobb távcső,már olyan súlya lesz a fegyvernek hogy minimum 100 kg-os férfi kell hozzá ha nem akar belefáradni ha használni is akarja:)

A fegyvert Közelről jobban megnézve,sok helyen sorja,főleg a meneteken és kissé durván kidolgozott részek vannak.A cső végén 1/2 colos unf menet található,így hangtompító is csavarozható rá,de finoman szólva eléggé "lazára" hagyták az illesztést..Gyakorlatilag kotyog a gyári hangtompi is rajta és csak akkor szorul meg,ha teljesen rátekertük és meghúztuk.Ilyen kotyogásos "illesztésnél"egy pici probléma is elég már, hogy ne központosan fusson a tompi a fegyvercsővel és máris pontatlanná válik a fegyverünk,mivel a lövedék bele fog érni valamelyik kamrába.

      

A FEGYVER PRÓBÁJA:

A fegyver tára fém,betöltése egyszerű.Nem kell a tár töltéséhez külön tanfolyamot végezni mint a Benjamin Maraudernél:) Az általam tesztelt fegyverben egy normál egyszerű lövedékekkel a szóráskép 25 méterre elég csapnivaló volt.JSB-vel viszont egészen tűrhető lett.Távcsővel 3 cm-es körön belül volt szinte minden találat,de én sokkal többet várok el egy ilyen fegyvertől 25 méterre.

    

50  méterre már csak nehezen lehetett 4-5 cm-en belüli szórásképet produkálni még távcsővel is.Ráadásul a magasság is oda-vissza ingázott ahogy fogyott a levegő.Gyakorlatilag gyengébb szeleppel folyamatosan növekszik az erő, ezáltal folyamatosan fölé hord,majd idővel elindul visszafelé.Gyári erős szeleppel a sebesség folyamatosan csökken,akár lövésenként 2-4 m/s -al is,de 150 bár nyomás alatt ez az eltérés még nagyobb.Ebben az esetben 50 méterre már 10 lövésenként akár 5-8cm magasságbeli eltérés is lehet.Viszont ez 20-25 méterre még alig észrevehető.

A BT65 Field-Targetre teljesen alkalmatlan több szempontból is.Bár elvileg létezik Lothar Walther csővel szerelt változata is,de egy jó cső ebben az esetben még kevés a győzelemhez.Az olcsóbb ár kategóriás légfegyverek egyikében sincs gyárilag regulátor,ami szabályozná hogy mindig pontosan ugyanannyi levegő/gáz jusson a lövedék mögé.Ezáltal ahogy változik a nyomás a tartályban,úgy változik a lövedék sebessége is. A Magyarországon kapható légfegyverek közül szinte egyedül a Weihrauch HW 100 ami beépített regulátoros.

A fegyver irányzékai szinte teljesen ugyanolyan gagyi műanyagból vannak mint a kínai fegyvereken.Gyakorlatilag a fénygyűjtős első irányzék "száloptikája" 15 méterről simán kitakar egy veréb nagyságú tárgyat.. A fegyvert dupla szereléksínnel látták el,ami alkalmassá teszi 11 vagy 19 mm széles távcsősín felfogatásra is.

 

A FEGYVER SÜTÉSE:

 A fegyvert a gyári erős ütőmű rugóval kaptam és gyengített szeleppel.Az ütőmű rugó feszítése és ezzel az ereje állítható egy imbusz kulccsal.A rugó olyan erős benne,hogy gyakorlatilag a felhúzó-betöltő kart bikából kell rángatni hogy fel tudjuk húzni a fegyvert!Ugye ezt minden lövés előtt,mivel így hozzuk tűz kész állapotba .. Ha nem húzódik eléggé hátra a betöltő rúd,abban az esetben is fordul a tár és hajlamos akár 2 lövedéket is betolni egymásra ahogy próbáljuk rángatni..Többször el is akadtam e miatt.Gyakorlatilag folyamatos lövöldözés közben 30 lövés után már minden bajom volt tőle.Viszont ha teljesen elgyengítjük az ütőmű rugó erejét akkor sokkal jobban,olajozottan fog működni majd a fegyverünk,viszont ezután csak 10-15 J-ig lehet majd maximum állítani az energiát.

       

A fegyver sütése pont olyan mint a Hatsan Rugós fegyvereibe.(Quattro Trigger).A rugós kategóriában ez elég jó,de véleményem szerint egy PCP fegyverbe ez nagyon kevés!Ugyan nem nyúlós,mivel két zónás,de elég nagy erőt kell kifejteni az elsütéshez.Persze ez állítható,de a profi technikától messze elmarad.A nagy távolságú pontos lövészetre amire a PCP fegyverek készülnek, már az ilyen apró hibák is beleköpnek a levesbe.

       

 

ÖSSZESÍTVE:

A Hatsan fegyverek nem olyan rosszak,ha egy átlag felhasználó szemmel nézzük és egy rugós fegyver után ez az első PCP fegyverünk.Akkor még tudunk csodálkozni..De ha van viszonyítási alap,egy Air Arms vagy netán egy Weihrauch akkor rájövünk hogy a Hatsan a fegyvergyártásban töltött 37 éve bizony nagyon kevés..

A 180-200.000 ft körüli árért már lehet sokkal jobb pcp fegyvert is vásárolni. A Hatsan fegyvereknél Inkább a "dizájn" ami szembe tünő,de a műszaki megoldásokon bőven van még mit csiszolni..És Attól mert kiadták a BT65-öt "ELITE" kiadásban,az sem jobb ennél egy fokkal sem..Ha a BT65 120.000 ft.-ba kerülne,akkor azt mondanám érdemes megvenni,mert az reális ár érte.De a 200.000 ft-os árat viccnek tartom..

.A véleményem az hogy van még mit fejleszteni Hatsanéknak,addig meg inkább egy minőségibb darabot ajánlanék.Ha ilyen ütemben fejlődnek,akkor pár év múlva majd visszatérünk még hozzájuk..

      

      

 

 

S.C.   2015.Legfrissebb Hírek