SPA ARTEMIS PR900W PCP LégpuskaMŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ 980 MM.

-CSŐ HOSSZ: 470 MM.(csőkompenzátor nélkül)

-SÚLY: 2270 GRAMM

-KALIBER: 4,5 mm és 5,5 mm

-MAXIMUM ENERGIA (gyári adat):

4,5 mm 0,55 grammos lövedékkel 900 fps ,átváltva 274 m/s ami 20,6 J.

5,5 mm 1,0 grammos lövedékkel 800 fps,átváltva 243 m/s ami 29,5 J.

-LÖVET:TÖBBLÖVETŰ, FORGÓTÁRAS PCP FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA: MANUÁLIS

-SÜTÉSE: EGY ZÓNÁS,ÁLLÍTHATÓ SÜTÉSI HOSSZAL.

-REGULÁTOR: NINCS

-MAXIMUM TÖLTÉSI NYOMÁS:200 BAR.

-FEGYVERTUS: BÜKKFA.

-ÁRA:65.000 ÉS 120.000 FT KÖZÖTT.

-KÉSZÜL:SPA KÍNAI FEGYVERGYÁR

-Ajánlott lövedékek :JSB vagy GECO DIABOLO

-A GYÁRTÓ HONLAPJA: http://www.artemis-airgun.com/ 

 

A Kínai SPA fegyvergyár,nagyot alkotott.Sikerült legyártaniuk valamit,ami a fél országunkat lázba hozta,ami nem más mint az Artemis PR900W pcp légpuska.

A láz oka,egy nagyon alacsony ár és az első ránézésre nem is rossznak tűnő minőség.Az Európai piacon talán egyetlen konkurense lehetne,ami a Crosman Benjamin Discovery.De mivel ő már egy régebbi konstrukció és csak egylövetű légfegyver,valamint többe is kerül árban,így igazából labdába a Discovery nem igazán rúghat.

       

       

Hónapok óta a piacon van már az Artemis,de megvásárolni jelenleg elég nehezen lehet.Magyarországon csak egy-két cég forgalmazza hivatalosan (jelenleg) de ők kissé borsos áron.A környező országokban pedig vagy van,vagy nincs,vagy csak hitegetnek hónapok óta hogy lesz,így előfordulhat hogy kissé messzebbről kell hogy megrendeljük.

Az átszámolva 65.000 ft-os ár rendkívül jól hangzik,csak aztán nehogy garanciális problémánk legyen a fegyverrel,mert akkor vihetjük vagy küldhetjük oda vissza,ahol vásároltuk,saját költségen.Aztán a javítás után mire a szép és olcsó fegyverünk visszakerül hozzánk,az megint költséget jelenthet.

Ha megnézzük az SPA fegyvergyár honlapját,látható hogy nekünk fegyverrajongóknak, igencsak érdekes termékek gyártásába kezdtek.Van ott többek között pár érdekes légfegyver,de már saját pcp pumpájuk,sőt még a tartály töltésére alkalmas hordozható kompresszoruk is van már.De most lássuk,milyen is valójában az új Kínai csoda:)

Itt az oldalon már olvashattatok egy cikket, egy szintén ettől a gyártótól származó SPA CP1 légpisztolyról,amit ha megnéztek,látható hogy meglepően elfogadható minőségnek láttam,a cikkem írása idején.A CP1-nek, a csövét találtam a leggyengébb pontjának.

Az Artemist egy szép színes,igényes csomagolásban kapjuk.A dobozán megtalálható a fegyverre vonatkozó specifikáció is.A fegyver első ránézésre nagyon igényes kivitelezésű,akár a cső barnítása,akár a fém részek eloxálása, de a bükkfából készült fegyvertus is olyan munkának tűnik,hogy némelyik komolyabb fegyvergyártó is példát vehetne róla.

       

       

Az első dolog ami feltűnt,hogy az Artemis olyan kis nyüzüge vonalvezetésű,mindene olyan kis vékonyka, konszolidált.

A súlyából is lehet tudni hogy nem tettek bele túl sok anyagot,mivel a fegyver súlya csak 2,27 kg.

A fegyvercső átmérője 12 mm,a tartály átmérője 22 mm,a nyomásmérő óra átmérője 19,5 mm.

Ezzel szemben egy átlagos pcp fegyvercső átmérője általában 15 mm,a tartálya 35-40 mm,a nyomásmérője 25 mm körüli.

Ezzel csak azt szerettem volna szemléltetni,hogy kicsit olyan érzésem van,mintha a Kínaiak erőteljes spórolásba kezdtek volna,mert rájöttek hogy apadnak a nyersanyag készleteink és haldoklik a föld..Persze nem hinném hogy ez a kiváltó oka a spórolásnak,de nem egy túlsúlyozott fegyvert tartok a kezemben,az biztos..

       

Az Artemishez kapunk egy tartozék forgótárat,ami műanyagból készült.A lövedékek betöltése meglehetősen bonyolult feladat első nekifutásra.A 4,5-ös tárba 9 db,az 5,5-ös tárba pedig 7 db lövedéket tölthetünk.Persze a fegyverhez jár az egyes betöltő tálca is,amit egy pici mágnes tart a pozíciójában.A tálca segítségével egyesével tölthetünk és lőhetünk,a tálca eltávolítása után pedig a forgótárral tudjuk majd használni fegyverünket.

       

Az Artemis bükkfából készült tusája nem szimmetrikus,tehát csak egyoldalas kiképzésű.Így vagy jobb, vagy balkezeseknek lehet csak használni alap esetben.Hogy balosban készül e jelenleg,arra vonatkozó információt még nem találtam.

       

A fegyver alumíniumból készült nyílt irányzékokkal és 11mm-es távcsősínnel is fel van szerelve.Ugyan a távcsősín egy kissé kurta,valamivel lehetne hosszabb is. Az Artemis felhúzása tolózáras rendszerű,csak jobbos,nem megfordítható.

       

       

Az alumíniumból készült sűrített levegős tartály űrmérete a leírások szerint csak 100 ccm,ami elég kicsi.Viszont legalább gyorstöltős,amihez kapunk egy nem Európai szabvány töltőcsonkot is.A kapott töltőcsonkot nem tudjuk csatlakoztatni a nálunk kapható Hatsan vagy Hill pumpákhoz,mivel nem menetes a vége.A fegyvert csak úgy tudjuk majd tölteni, ha külön vásárolunk hozzá egy gyorscsatlakozós csonkot még,amit általában a Daystate és Benjamin légfegyvereknél,valamint a paintball tartályok töltésénél használnak.A nem szabvány csonk oka az,hogy a Kínaiak a saját gyártású pcp pumpájukhoz készítették a csonkot.Tehát a Kínai puskát a Kínai pumpával lehet tölteni a legegyszerűbben:)

       

A tartály első töltésénél azt hittem, nem ehhez a fegyverhez való csonkot kaptam.A csonkot csak nagyon nehezen lehetett betolni a tartály végébe,még a gumigyűrűk műszerolajozása ellenére is.Nem hinném hogy sokáig fogják a gumigyűrűk bírni a töltőcsonkon,de szerencsére kapunk tartalék tömítésgarnitúrát a dobozban.

A tartályt maximum 200 bárra szabad tölteni,amire jó ha fokozottan figyelünk hogy ne is legyen több,mert ki tudja Kínában valójában hogyan mérik a 200 bárt :)Tudjuk hogy szeretnek a számokkal néha túlzásba esni,erre számtalan példát láttam már..Elég ha csak a Kínai elemlámpákat említem,amin 500 watt,1000 lumen és hasonló feliratokat olvashatunk,de valójában egy 3 wattos led működik benne..Ugyan ennyire durva eltérés biztosan nincs a bárok-nál,de azért semmiképpen ne töltsünk a gyár által megadott 200 bár-tól nagyobb nyomást a tartályba.

       

 Az Artemis elsütő szerkezete egy zónás,azaz szinte semmi nem állítható.A lehető legegyszerűbb szerkezet,de annyira borzasztónak a sütését azért nem mondanám.

Ha kiszereljük a tokot a tusból,amit 3 db különböző méretű és hosszúságú csavar rögzít,akkor láthatóvá válik az elsütő szerkezet.A 3 db csapból a középső kivétele után (ami úgyis magától kiesik állandóan)az elsütő billentyű hátsó részén megtalálható egy rejtett csavar,amit kifelé hajtva rövidül a sütési zóna hossza,amivel csökken a nyúlósság és kiszámíthatatlanság.Akár beállítható direkt sütésre is,ami azt eredményezi hogy az elsütő billentyűhöz érve azonnal elsül a fegyverünk.

Egyébként annyira nem vészes a sütése,de természetesen nem is egy verseny elsütő szerkezet,ahogy a fegyver ára sem az a kategória..

       

A sátorvas is természetesen alumíniumból készült,amiben helyet kapott a manuális biztosítás is.Ez egészen használhatóra sikerült szerintem!

       

Ha már így szétszereltük fegyverünket,látható az ugyancsak nyüzüge nyomásmérő óra, mennyire el van gyengítve a tartályhoz való csatlakozásnál.Szerelgetés közben,nem lenne nehéz beleszakítani.De szerencsére nem kell nagyon meghúzni az órát,mivel az óra menetes vége, egy lapos műanyag tömítésre zár rá,ami elég jól zárja a levegő útját.

       

Nem terveztem túlságos szétszerelni az Artemist,de mivel feltűnt nekem hogy az új puskából 1 nap alatt szinte teljesen elszökik a levegő,így nem volt más választásom.A fegyvert nem akartam garanciában javíttatni,heteket várni,100 kilométereket utazni,vagy drága postaköltséget fizetni..

A hibakeresés közben,a szokásos helyeken sehol nem tapasztaltam szivárgást.Majd hamar rájöttem,hogy a szelep ami nem zár el rendesen,mert a levegővel töltött fegyver átömlő furatnál buborékok jelentek meg.

Ütőmű rugó kiszerelés után,a saját kalapácsa segítségével a szelep benyomása és ezáltal a tartályból a levegő leeresztése következett.A mérőóra eltávolítása,kalapács kiszerelése és az alsó-felső tokot rögzítő csavar oldása következett,amit a tár/egyes betöltő tálca alatt találunk meg.

       

       

       

Ezután a szelepelt tartályvég már minden gond nélkül kitekerhető,csak azt nem értettem miért kell 28 mm hosszú menet rá.Azért baj ez a hosszú menetes rész,mert a szelepet és a mérőórát tartó alkatrészt,csak ezen a menetes részen keresztül lehet kivenni és visszatenni.A tömítő gyűrűket ezen a menetes részen áttolva,olyan mintha közben kicsit megrágnánk őket,mivel az éles menetek nem kegyelmeznek a tömítéseknek.Hátrafelé az elsütő szerkezet irányába nem lehet kitolni a szelepet,mivel ütköző gyanánt a tartályra egy kereszt irányú mélyítést készített a gyártó.Ennek a mélyítésnek ütközik neki a szelep,mondhatni ez pozicionálja a szelepet.Bár szerintem nagyon szükség nincs rá,mivel csavar is rögzíti a szelepet,de legalább szerelgetés közben ez a mélyítés,némiképp megnehezíti az életünket.

       

       

       

A szelepet szemlélve,a rézből készült kúpon, oxidáció nyomait véltem felfedezni.Ennyi pont elég hogy ne zárjon rendesen.Így gyorsan előkerült a jól bevált VFG csőpaszta,ami erre a célra is tökéletesen alkalmazható..

                                             

Az alumínium házat ahova zár a szelep és a szelepet is bekenve,pár perc alatt végeztem a polírozással.Tisztítás,valamint új tömítések cseréje után minden ment vissza a helyére.

A tartály végén lévő hosszú menetes részen nem volt egyszerű úgy áttolni a szelepet hogy ne sérüljenek a tömítések.Még szerencse hogy a gyári tartalék tömítések nagy része,nem gumiból,hanem valamilyen teflonnak látszó gagyi műanyagból vannak,így nem sérül olyan könnyen.Viszont zárni sem zár olyan jól mint egy szilikon tömítés.

Feltöltés után szerencsére minden rendben volt,már csak ki kellett próbálni,milyen pontos az 5,5-ös kaliberű Artemis.A próbát a szokásos sebesség méréssel kezdtem,190 bárról indulva.

A fegyverben található 1,5 mm-es furatú átömlővel és a vágott,rövidített, Magyar szabványú ütőmű rugóval 190 báron kb 5 J volt a fegyverem!Aztán ahogy csökkent a fegyver tartályában a nyomás,úgy nőtt a folyamatosan a sebesség.

180 báron 98 m/s

170 báron107 m/s

160 báron 113 m/s

150 báron 123 m/s

140 báron 128 m/s

130 báron 131 m/s

120 báron 135 m/s

110 báron 142 m/s

Ezután itt megfordult és innentől kezdve csökkenő tendenciába kezdett a lövedék sebessége.

Ez a sebesség változás,a lőlapon 5,5-ös kaliber esetén cca 6-8 cm magasság eltérést is eredményezhet már 20 méteren! Aki nem tudná,ez a jelenség azért van így,mert a gyenge ütőmű rugónak annál könnyebb megütni a szelepet,minél kisebb a nyomás a tartályban.Ilyenkor egyre hosszabb ideig van nyitva a szelep és egyre több levegőt enged be.

Ezek az adatok persze úgy változnak,ahogy változtatjuk az ütőmű rugó erejét,a szelepet helyén tartó rugó erejét,az átömlő furat méretét és a tartály nyomását illetve a tartály méretét!Ezért találták ki a reduktort,ami mindezen problémákra a megoldás..

Vagy megpróbálunk arra törekedni,hogy használat közben megközelítőleg azonos nyomáson tartsuk a fegyverünk tartályát,tehát pár lövés után rátöltünk levegővel..

Persze számtalan lehetőség és kombináció lehetséges a reduktor nélküli légfegyvereknél.Mint írtam is,az átömlő furat méretének és az ütőmű rugó erejének növelésével,hangolásával,teljesen megváltoztathatjuk a fegyver működését.Ezt a kísérletezést meghagyta nekünk a gyártó.Mindenki a saját szakállára és felelősségére próbálkozhat javítani az Artemis működésén.

       

A próbalövésekre egy kis Gamo Compact WR 3-9x40 távcsövet szereltem fel.A lőlapot 18 méterre helyeztem ki.Sajnos az utolsó tesztemnél kifogytam a szabvány légpuska lőlapokból,így most nem a szokásos lőlapot fogjátok látni,de nem is az a lényeg,hanem a szóráskép.

Az első 20 lövésnél,a JSB exact 1.03 grammos lövedékkel,a szóráskép 18 méterre legalább 50 mm volt! A céltól minden irányban volt találat,csak ott nem ahol kellene.Ekkor már tudtam hogy mára még nem értek véget a megpróbáltatásaim..

                                                

A fegyvercsövet kiszereltem és megvizsgáltam.A lövedéket végigtolva benne,a cső végénél szorulást észleltem.Hoppá, a Kínaiak már choke-s csövet készítenek??De a lövedék nem a cső végétől a szokásos 20-30 mm-re, hanem a legvégén,a csőtorkolatnál szorult meg!

Nagy sorja vagy nagy eltérés szabad szemmel nem igazán volt látható.Így egy másik Artemis csövét is megvizsgáltam,ahol ugyanezt a szorulást tapasztaltam.Így kiderült hogy valószínűleg nem gyártási hiba vagy sorjáról lehet szó,hanem ez kérem egy Made In China Choke:)

       

A gond csak az,hogy így nem hogy javítana a szóráson,hanem szerintem még ront is.A szűkítésnek nem a cső legvégén kellene lennie,hanem 20-30 mm-re a cső végétől.A képen láthatjátok,hol kezdett el szorulni a lövedék.

Ennek a csőnek a végét, esztergában vissza kellene fúrni és normálisan kialakítani a csőkoronát.De sem esztergám,sem időm sem kedvem nem volt ilyen művelethez.Így nem maradt más,mint a szokásos csőpasztázás.

Cső vissza,távcső vissza,a cél újra 18 méter.Az első 20 lövés alatt sok minden javulás nem történt,alig akart csökkenni a szórás a még csőben található ballistol miatt,amivel a pasztát kimostam.Aztán egyre jobb kezdett lenni a szóráskép.Az oldalirányú eltérés beállt 20 mm-re,de a magasság az vándorolt,nem keveset.Persze ennek egyrészt oka a lövedék sebesség változás,valamint a kis energia nagy kaliber párosítás is. Aztán 150 bár környéki nyomásnál és 35 lövés után, már cca 18 mm-es szórást tudtam lőni,amivel mondjuk úgy már elégedett voltam.

Minden csoportban 10-10 lövés látható.

       

Ezután már csak kíváncsiságból,pár lövés erejéig kipróbáltam egy 4,5-ös Artemist is.Ez még nem volt 7,5 J-ra gyengítve,így 15 J környékén működött.Azzal 18 méterre minden beavatkozás nélkül tudtam lőni egy 15 mm-es szórásképet,ami viszont 30 méteres távon már 40 mm-re nőtt meg. 10-15 lövés után a magasság itt is vándorolni kezdett,de nem olyan nagy mértékű volt az eltérés,mint a 7,5 j-ra megerőszakolt 5,5-ös kaliber esetén.

Összegezve a dolgokat:Az Artemis PR900W egy olcsó,használható hobbi légpuska.De ha azt hisszük, hogy ilyen olcsón egy jó és pontos pcp fegyvert lehet vásárolni,akkor nagyon tévedünk.

Ékes példája az Artemis annak,hogy a Kínaiak ma már mindent gond nélkül legyártanak,ami még ráadásul jól is néz ki! Viszont  elmarad a termékeknek a tesztelése,esetleg a hozzáértő szakemberek véleményének a kikérdezése,ami egy nagyobb nevű gyártónál alap követelmény.

Pont a hosszadalmas tesztek,amik bizonyítani tudják a minőséget és a használhatóságot!De ez pénzbe,időbe és energiába kerül,ami miatt nem lennének ilyen olcsók a Kínai termékek..

Ha én egy ilyen fegyvert magamnak átépítenék,akkor minimum ezeket módosítanám:Reduktor,másik fegyvercső,a betöltő rúdra tenném a tömítést,a cső vége helyett.Valamint normális anyagú tömítések beszerzése.Ezen kívül nagyobb dolgok nem,csak szakértelem és türelem ami szükséges.

Persze a kis méretű tartály miatt, inkább csak kisebb energiára lenne optimális beszabályozni a fegyvert,főleg azért,mert a reduktor még szűkítené a tartály méretét.

Ezt a fegyvert olyanoknak ajánlom,akik vagy olcsón szeretnének egy kerti hobbi légpuskát maximum 20-25 méteres lövöldözéshez,vagy olyanoknak akik nagyon unatkoznak és szeretnek fegyvereket átépíteni.Lehet belőle elfogadható légpuskát faragni,de a kérdés az,hogy mire szeretnénk használni majd.

A kis méretű levegő tartály miatt, nagy energiával használva, reduktor nélkül akár 10 lövésenként tölteni kell,mert különben nagyot fog esni a lövedék sebessége.Közepes energián akár 40 lövés,kis energián akár 60-70 lövés is leadható vele,de az egyenletes lövedék sebességet az felejtsük el reduktor nélkül..

Az Artemis legtöbb alkatrésze alumíniumból készült,így szerelgetés közben nagyon vigyázzunk,nehogy túlhúzzuk a csavarokat.

Én azt javaslom, ha nagyobb távolság,nagyobb pontosság és akár nagyobb energia a cél,akkor minimum egy Bsa Buccaneer amire spóroljunk még inkább egy kicsit.Ugyan a Buccaneer sem egy csúcsminőség,de a két fegyver között viszont ég és föld a különbség..

Akinek viszont megfelel a 7,5 J-s energia,neki inkább egy CZ200 T 7,5 J-s (ami nem egyenlő a CZ200 S 16 j.-al) légpuskát javaslok,ami az egyik legjobb légpuska a hobbi kategóriában.

De hogy ejtsek két szót a konkurencia Benjamin Discoveryről is,nehogy azt gondoljátok hogy az sokkal különb légpuska az Artemisnél.Valamilyen szinten jobb,de az olcsó húsnak,mindig híg a leve..S.C. 2016.12.Legfrissebb Hírek