KALIBRGUN CRICKET MINI CARABINE LégpuskaMŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ 780 MM.

-CSŐ HOSSZ: 380 MM.(csőköpeny és hangtompító nélkül)

-SÚLY: 3250 GRAMM

-KALIBER: 4,5mm-5,5mm-6,35mm (jelenleg)

-ENERGIA: 4,5-30J. 5,5- 40J. 6,35-60J.

-LÖVET:TÖBBLÖVETŰ, FORGÓTÁRAS PCP FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA: MANUÁLIS

-SÜTÉSE: KÉT ZÓNÁS,ÁLLÍTHATÓ HOSSZ ÉS ERŐ.

-REGULÁTOR: VAN!

-MAXIMUM TÖLTÉSI NYOMÁS:300 BAR.

-FEGYVERTUS: DIÓFA .

-ÁRA:KB 1200-1300 EURÓ

-KÉSZÜL:CSEHORSZÁG,PRÁGA.

-Ajánlott lövedékek :JSB, AZ ENERGIÁNAK MEGFELELŐ SÚLYBAN!


A Kalibrgun Cseh fegyvergyár,elkészítette legújabb Pcp fegyverét, ami a Kalibrgun Cricket Mini Carbine nevet kapta. A mini carbine 100 mm-el hosszabb a 2012-ben kiadott cricket bullpup-nál,de még így is egy nagyon kompakt légpuskát sikerült tervezni a gyártónak.A 100 mm-es hosszabbodás oka nem más,mint a tus válltámasz/pofadék részének a hosszabbodása.A cricketnél célzás közben az arcunk,magával a fegyvertokkal érintkezett,tehát egy hideg,merev,kellemetlen érzésű fém látta el a pofadék szerepét.A gyártó ezt úgy tette kellemesebbé a mini karbin gyártásánál,hogy 100 mm-el meghosszabbította hátrafelé a fegyvertust és így célzás közben már ezzel a szimmetrikus kialakítású diófa fegyvertussal érintkezik az arcunk.

       

       

Ezen kívül teljesen újratervezték a fegyvertus vonalait,ami meg kell mondjam nagyon pofásra sikerült véleményem szerint.A tus fogása,súlyelosztása nagyon jó és talán egy picivel szebb lett a kidolgozása is mint a régebbi cricketnek.Nagyobb csiszolási és pácolási hibák már nem érzékelhetőek,viszont jól kivehető, hogy külön lakkréteget visz fel a gyártó a pácolás után a fa felületre.Ebben a selyemfényű lakkrétegben viszont látható pár porszem és 1-2 helyen alig észrevehetően,de azért érzékelhető csiszolási egyenetlenség is.Ezt a lakkozást nem tudom minek erőltetik.Százszor szebb felületet lehet létrehozni egy diófa tusnál olajos pácolással,ami sokkal jobban kihozza a fa szépségét..

Ettől függetlenül,az összkép nekem eddig tetszik,ha választanom kellene a ma kapható három Kalibrgun pcp fegyver közül,nekem eddig a Kali Mini viszi a prímet.

       

Iszonyat nagy újításokat nem vezetett be a gyár a mininél.A fegyvertuson kívül változás még, hogy a fegyvercsövet teljes egészében egy köpenycsőbe bujtatták,aminek végében a szokásos 120 mm hosszúságú nagyon jó hatásfokú hangtompító is helyet kapott.A cső hossza valójában csak 380 mm,az általam tesztelt 5,5-s kaliberű mininél.

       

       

Változás még,hogy végre van egy használható manuális biztosítás a fegyveren,ami az elsütő billentyűnél kapott helyet.Nem tudom véletlen egybeesés e,de teljesen úgy néz ki és úgy is működik,mint a konkurencia, a Vulcan légpuskájánál.

       

Szerkezetileg csak kisebb változások láthatóak,lényegében az eddig már jól bevált elsütő szerkezet,tárrendszer,tartály és reduktor került a minibe is.

Viszont a távcsőtartó Weaver sínünk 150 mm-es hosszát, picit szerintem alulméretezte a gyártó.Egy a fegyverhez illő távcsövet,csak úgy tudunk megfelelően felszerelni a sínre,ha a szereléket maximálisan előre szereljük és maximálisan előre toljuk benne a távcsövet is.Ellenkező esetben a távcső túl közel lenne a szemünkhöz és vagy nem tudnánk normálisan célozni,vagy nem tudnánk rendeltetés szerűen használni a pofadékot.Ebből adódik hogy túl nagy méretű,hosszú távcsövet nem tudunk majd felszerelni a minire,mivel kissé rövid a távcsősín.

A sínt viszont két csavar rögzíti csak,igény esetén leszerelhető és hosszabbra is cserélhető.Az általam rászerelt ,Falcon 4-18x44 távcsövet is teljesen előre kellett tolnom,és hajszál híján,de majdcsak így is rövid volt a sín.

       

A fegyvertokot a tushoz összesen egy csavar rögzíti.Kissé szoros az illesztés,elől-hátul egyszerre kell kiemelni a tusból a tokot,ellenkező esetben bele fog szorulni és akkor nehéz kivenni.Szerelés után jól látható,hogy csak minimális változások vannak,a legtöbb alkatrész a régi cricketre emlékeztet.

       

       

Jól látható a tartályon a reduktor helye is,a szellőző furatok árulkodóak.A tartály természetesen itt is gyorstöltős és szűkítővel szerelt.Búvárpalackos töltés esetén nem kell külön szűkítő az átfejtőbe,mert már be van építve gyárilag a tartály szelepébe.Így bátran rányithatjuk a búvárpalack csapját töltéskor,mert csak szépen lassan fog töltődni a fegyverünk tartálya.  

       

Az elsütő szerkezet érzékenysége és az előhúzás hossza is állítható,de nincs rá szükség hogy hozzápiszkáljunk,mert gyárilag nagyon jól be van állítva,a fegyverhez illő mértékű érzékenységre.Itt azért illik megemlítenem,hogy elég finomra van hangolva gyárilag.Aki nincs hozzászokva egy jó pcp fegyver sütéséhez,annak akár túl érzékeny is lehet.DE ez is a nagy távolságú pontos lövések egyik alap feltétele!

       

Az energiát itt is az ütőmű rugó cseréjével tudjuk állítani.Gyárilag kapunk hozzá egy 7,5J és egy 40J-s rugót is.A rugó állító csavarja itt is műanyagból van,amit érdemes mihamarabb acél csavarra cserélni,főleg ha az erős rugóval szeretnénk használni a fegyvert majd.Egy ilyen acél csavar ára cca. 10 euró.

Az energia állító csavarhoz nem férünk hozzá kívülről,mert a fegyvertus takarja.Csak a tus leszerelése után tudunk rugót cserélni,ami maximum fél perc összesen.

       

       

A mininél nagy belső szerkezeti boncolgatásba nem kezdtem,ugyanazt találtam volna mint a cricketnél.Ha valaki kíváncsi rá mit tartalmaz a belső szerkezet,olvassa el azt a cikkemet is: http://cikkek.ponggi.hu/dg.php?cikk=75 

 

A tesztet a szokásos sebesség méréssel kezdtem.Akár a gyenge Magyar szabvány szerinti,akár az erős rúgóval mérve,a mini reduktora nagyon szépen tette a dolgát.A lövedék sebesség ingadozása maximum +1 / -1 m/s értéken belül ingadozott,Magyarul összesen 2 m/s belül volt.

A Falcon M18 4-18x44 távcső rászerelése után,már pár beállító lövés után láttam, hogy most sem végeztek rossz munkát a Csehek,mert a lövedékek egybefüggő lyukat szakítottak a lőlapon.

A szokásos JSB exact 1,03 grammos lövedéket használtam és 28 méterre helyeztem el a lőlapot.A lőlapon 10 lövés látható.A lőlap rögzítéséhez használt rajzszöget is odahelyeztem a fotózáshoz,hogy viszonyítani lehessen az egybeszakadt lyuk méretét. Azt hiszem itt nincs szükség szavakra,mindenki által látható hogy milyen pontos kis szerkezet a cricket mini..De itt még megemlíteném,hogy a nagyon jó távcsőnek is volt némi szerepe a szép találatokban..

       

Összegezve a dolgokat:Egy teljesen új,mindenféle utólagos beavatkozás nélküli fegyvert próbáltam ki.A mini,nagyon jól tette a dolgát,semmit nem kellett rajta reszelni,faragni,polírozni,én meg voltam elégedve a működésével.Ami most sem tetszett,az a tárazás.Mint régebbi cikkeimben is említettem,kissé körülményes és valamivel nagyobb odafigyelést igényel a tár behelyezése,de idővel meg lehet szokni és utána már menni fog.S.C. 2016.12.Legfrissebb Hírek