DIANA 56 TH LÉGPUSKAMŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ:1130 MM

-CSŐ HOSSZ: 440 MM

-SÚLY:5100 GRAMM (távcső nélkül)

-KALIBER 4,5-5,5-6,35 mm

-GYÁRI ENERGIA: 350 m/s- (30 J.) 4,5 mm esetében. (Magyarországon 7,5 J )

-KÉSZÜL :4,5 - 5,5 - 6,35 mm kaliberben.

-LÖVET: 1 LÖVETŰ, OLDALKAROS,RUGÓS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:AUTOMATA

-SÜTÉSE: SA ELŐHÚZÁSOS,KÉT ZÓNÁS (állítható hossz és erő)

-Tusa:Bükkfa,ami kétoldalas (jobbos-balos)

-ÁRA:KB 220.000FT (z-shops.eu)

-Ajánlott lövedék :JSB VAGY H&N

       

A Diana fegyvergyár 126 évvel ezelőtt,azaz 1890-ben kezdte meg a működését Németországban.A gyár kifejezetten légfegyverek gyártására szakosodott,a legjobb szakemberekkel és fejlesztő mérnökökkel.Innen már tudni lehet,hogy elsősorban nem az olcsó hulladék kategóriában,hanem a legprofibb,akár versenyszintű tudással rendelkező légfegyverek gyártása volt a cél,amit a mai napig is gyártanak.Nem kell messzire mennem,a ma már legendás Diana 75 ikerdugattyús légfegyverét szinte minden légpuskás ismeri,amely a mai napig is használatban van és sorra nyerik vele a precíziós versenyeket.

A Diana légpuskák nem,vagy csak minimális mértékben tartalmaznak műanyag alkatrészeket,ezért jelentősen meghosszabbodó élettartam várható.Ugyanúgy mint a legnagyobb konkurens,a Weihrauch-nál,itt is akár több tíz évig nem kell számítanunk meghibásodásra,ha betartjuk a használati utasításokat és szakszerű karbantartásban részesül,legalább évente egyszer a fegyverünk.

A Diana 56 TH,teljes egészében az előd,Diana 54 Airking alapjaira épült.Gyakorlatilag a két fegyver szerkezetileg majdcsak teljesen azonos.A lényeges különbségek:Új thumbhole,szimmetrikus fegyvertus, csőkompenzátor nyílt irányzékok nélkül,és a legújabb T-06 elnevezésű elsütőszerkezet,de ezen kívül nagyobb eltérés nem igazán található a két fegyver között.

      

      

A Diana 56 TH,egy hagyományos rugós-dugattyús,oldalkaros felhúzású fixcsöves légfegyver. Az 56 TH különlegessége,hogy szánhátrasiklásos rendszerű,azaz a lövés pillanatában a komplett tok hátra siklik a fegyvertusban 15 mm-t.Ekkor hirtelen megáll,ami egy kellemetlen érzésű rúgással jár együtt.Elvileg ezt azért találta ki a gyártó,hogy az akár 30 J. energiával előre csapódó dugattyú, hátrafelé rúgását valamilyen szinten kompenzálják,valamint a távcső védelmére is szolgálhatna.De az igazság az,hogy szerintem nem annyira nagy találmány ez,sőt engem kifejezetten zavart az izgő-mozgó szerkezet a próbák során.

A tok hátrasiklása miatt,a rászerelt távcső kétszer kap ütést.Egyszer amikor a tok elindul hátra,és másodszorra amikor megáll.Ugyan nem kap brutális ütést,egyik alkalommal sem,de véleményem szerint nincs nagyon kímélve sem,pedig valószínű ez volt a cél a tervezéskor.

Nyílt irányzékok nincsenek gyárilag a fegyveren,ezért csak kizárólag távcsővel tudjuk használni majd.

A gyártó szerint az 56 TH használható verseny és vadászati célokra is egyaránt,tehát egy univerzális légfegyvernek mondható.Ezzel én viszont nem egészen értek egyet,mert mint említettem is,elég nagy rúgása van a fegyvernek,így komoly verseny eredmények születése nem igazán várható.Otthoni házi versenyekre,vagy vadászatra viszont kitűnő választás lehet!

        

Az 56 TH ,a fix csöve és az oldalkaros felhúzása miatt nagyon pontos és megbízható légfegyver.A felhúzókar a fegyver jobb oldalán található. A karnak nincs rögzítő szerkezete, a belső felhúzószerkezet tartja zárt pozícióban. A felhúzókar racsnis, menet közben ha elengedjük, nem csapódik vissza. Ez egyrészt nagyon biztonságos üzemmód, másrészt ha felhúzása közben valami miatt félbe kell hagynunk a mozdulatot, később tovább folytathatjuk. Felhúzás közben,az oldalkar előre mozgatja a tokot is,az eredeti pozíciójába,ahonnan a lövés pillanatában csúszik hátra majd.

       

       

A lövedék csőbe helyezése után nem lehet csak úgy visszazárni helyére az oldalkart,mivel egy manuális biztosítása is van,ezzel kímélve az ujjainkat az esetleges balesetektől.A léghenger bal oldalán található kioldó lenyomva tartásával lehet csak az oldalkart visszazárni.Egyszerű,de jó megoldás.

       

A 440 mm hosszúságú cső végén egy csőkompenzátort találunk,ami nem lát el hangcsökkentő funkciókat,inkább csak "díszként" funkcionál.A fém részek teljes külső felülete nem a megszokott egyszerű barnítású,hanem felületkezelésről lehet az Diana 56 Th esetében beszélni.Ha összehasonlítom a Diana 75 normál barnításával,jól látszik hogy a teljes külső fém felület színterezve van,barnítás helyett.A színterezés egy elektrosztatikus porfestés,amit a felületkezelés végén 160-180 fokon ráégetnek a felületre. A szürkés árnyalatú réteg,nem korrodál,így mondhatni nem is igazán kell olajos ronggyal törölgetni a fegyvert olyan sűrűn,mint a barnított felületű fegyvereket.Ezáltal jóval kevesebb a külső felületek karbantartási igénye.Viszont a színterezés hamarabb tud karcolódni,dörzsölődni,így szembe tűnőbb lehet a sérülés ha nem vigyázunk rá és összekarcoljuk esetleg a felületet.

       

       

A bükkfából készült fegyvertus,igazán impozáns darab.Szerintem kifejezetten vadászatra hangolva.A tus szimmetrikus,tehát jobb és balkezes lövők is egyaránt tudják használni majd.

Az 56 TH szétszerelése nem bonyolult feladat,sokkal egyszerűbb szerkezet mint egy Diana 75.A tokot a tushoz összesen 2 db csavar rögzíti.Ha eltávolítjuk,láthatóvá válik hogy milyen egyszerű megoldású a hátrasíklásos rendszer is,ami egyébként könnyen kiiktatható. Az T-06 elsütő szerkezetet egyben lehet kiszerelni,amit összesen 2 db csap tart.A csapokat az oldalkar leszerelése után tudjuk kiütni a helyéről.Az oldalkart szintén 1 db csap rögzíti.Semmi nem hullik szét szerelés közben ha vigyázunk,nem egy bonyolult feladat szerintem.

       

       

       

A T-06 elsütő szerkezet egészen finomra hangolható,de nem verseny elsütő szerkezet.De hogy mindenki értse,én azt gondolom,hogy a konkurens Weihrauch match elsütő szerkezettől,valamivel jobbnak mondanám.

A szerkezet jól állítható.A képen pirossal jelöltem az érzékenység állító csavart.Sárgával jelöltem az első zóna,azaz az előhúzás hosszának állító csavarját,ami befelé tekerve rövidebb előhúzást eredményez.Kékkel jelöltem az első zóna ellenállását szabályozó csavart.Az elsütő szerkezet egyébként mindenütt fém,még akkor is ha műanyagnak gondolnánk a képek alapján.Az egyedüli műanyag alkatrész, a szerkezet körüli burkolat.

      

Most először egy használt fegyvert teszteltem,nem egy újat.A kölcsönbe kapott fegyvert egy Titán rugóval kaptam meg,amivel majdcsak a Magyarországon megengedett energia négyszeresét mértem.Mondanom sem kell,hogy természetesen így is lőttem vele párat,mert kíváncsi voltam hogy milyen pontos lehet a Diana 56 TH egy ilyen erős,gyári teljesítménnyel.A kb. 20 méterre kihelyezett lőlapon,a nagy rúgás miatt 15-20 mm-től kisebb szórásképet nem nagyon tudtam lőni,bár hozzáteszem nem is igazán akartam.15 lövés után belekerült a törvényes 7,5 J.-s rugó,amivel szívesebben lövöldöztem célba már.

Megjegyezném, hogy a brutál erős tuning rugókat nem célba lőni találták ki.Ezeket a rugókat kifejezetten az energia növelésére és vadászatra gyártják általában,ahol pont elég a 20-25 méterre 20-30 mm szóráskép.De az ilyen erős rugó akár tönkre is teheti a célba lövés szépségét azzal,ha nincs megfelelő sikerélmény és nincs "lyuk a lyukban" a lőlapon..Ha valakinek kevés a nálunk engedélyezett energia de mégis egy jobb minőségű és erősebb rugót szeretne,akkor a megoldás az, hogy méretre kell vágni egy ilyen Titán rugót és beállítani a kívánt energiát.De soha ne törekedjünk a maximum energiára,még akkor sem ha nem Magyarországon élünk..A legtöbb esetben, a rugós fegyverek, általában a gyári maximum energia és a Magyar 7,5 J. közötti félúton,azaz közepes energián lesznek a legpontosabbak és leghasználhatóbbak..

A Magyarosított 7,5 J.-s rugó beszerelése után,mindjárt kellemesebb volt a fegyver használata.Ugyan még itt is megmaradt a kellemetlen és viszonylag nagy hátrarúgás,a fegyver súlyának ellentmondóan.Mivel az alap súly több mint 5 kiló,a rászerelt Diana 3-9x40 távcsővel már 5,5 kiló felett járunk.De még ekkora súly mellett sem maradt a fegyver rezzenéstelen a kezemben.

A teszteken végig megmaradtam a Jsb exact Heavy,azaz 0,67 gramm súlyú lövedéknél.Meglepődésemre még a 7,5 j.-s rugóval is tökéletesen pontosan viselkedett vele a fegyver 20 méterre.A nem túl minőségi,elég ütött kopott 3-9x40 távcsővel egészen jó szórásképet lőttem.A lövedékek a legtöbb esetben érték egymást,majdcsak megvolt végig a "lyukba lyuk".A kb. 12 mm-es szóráskép a kissé elhasználódott távcső és a hanyagságom miatt lett csak 12 mm.Ebben a hideg időben nem volt nagy kedvem túl sokáig célozni,de azt hiszem így is hozta azt az eredményt amit elvártam tőle.

A gyengébb rugóval a Diana 56 TH rendkívül pontos volt,néha azt hittem a célba lövés közben, hogy el sem találtam a lőlapot,mert új lyukat nem láttam rajta,mivel majd minden találat egy lyukat szakított!Ebből adódik hogy maga a fegyvercső és a szerkezet kiválóan működik,és azt adja amit elvárunk tőle, a kissé borsos, több mint 200.000 ft-os vételárért.

       

Amit még hozzáfűznék itt a végén,hogy a Diana 56 TH egy elég nagy és nehéz légfegyver.Ha valaki ilyen légpuska vásárlásán töri a fejét,ő mindenképpen vegye ezt számításba.Én személy szerint meg voltam elégedve vele a teszt alatt,a súlya egyedül az,ami nem tetszett.Viszont a fegyver szépsége és pontossága, az mindenképpen kárpótolni fogja azt,aki ilyet vásárol...S.C. 2016.12.Legfrissebb Hírek