WEIHRAUCH HW 100 LÉGFEGYVER TESZTEgy Ausztriában élő barátom,a napokban azzal keresett meg hogy vásárolt egy új Weihrauch HW 100 5,5-ös Pcp légpuskát,de valami nincs rendben vele.A forgalmazó által javasolt Jsb Exact lövedékkel,a szórása csapnivalóan rossz..

Aki rendszeres olvasója az írásaimnak,az tudja hogy jártam már ennél a barátomnál régebben is,amikor egy Gamo Hunter 1250 légpuskával volt hasonló problémája,de azt is megoldottuk.. Mivel mások is panaszkodtak már az HW 100 pontosságára,így beültem az autóba és nekivágtam hogy kiderítsük mi a probléma..

            

Több helyen is olvastam már,hogy az 5,5-ös kaliberű HW 100 nem hozza azt a pontosságot, amit elvárunk tőle.Én személy szerint 40 méterre amit elvárok egy ilyen fegyvertől,az kb. 10-15 mm-es szóráskép,ha minden körülmény optimális. Itt ugye rendkívül fontos tényező a lövedék minősége,a távcső minősége és nem utolsó sorban az is hogy kinek a kezében van a fegyver..

Tudjuk,hogy a HW100 egy rendkívül precíz,gyárilag reduktoros nagyon jó légpuska,de ha arról hallok hogy 50-60 mm-es szórása van,akkor ott valami gond van.. Ilyenkor sokan cserélik ki az eredeti HW csövet egy Lothar Walther fegyvercsőre,de én inkább megpróbálom kideríteni mi a gond jelenlegi esetünkben,a gyári HW csővel.

Amit elöljáróban el tudok mondani a HW csövekről,hogy nagyon érzékenyek a lövedék minőségére.Szinte csak a JSB vagy a H&N lövedékeket szoktam én is javasolni hozzá. Ha más,valami átlagos lövedékkel próbálkozunk,olyan szórásképet fogunk látni,mintha csípőből lőttünk volna,távcső használata nélkül..Laughing

Sokan nem tudják, hogy a 4,5-ös HW 100 csöve normál spirál huzagolással,de az 5,5-ös HW 100 csöve poligon ( polygon) profilú csővel kerül forgalomba. Egyébként mindkettőben van choke,azaz szűkítés,ami miatt elvileg még pontosabb kellene hogy legyen a fegyverünk.. A 4,5-ös normál csőről még nem is hallottam különösebb problémákról,de az 5,5-ös poligon cső,nekem sem a szívem csücske..


         


A poligon cső lényege az,hogy nem a szokásos spirál alakú barázdákból és oromzatokból áll,hanem a cső metszete egy hatszöget formál. Lényegében itt nincsenek barázdák,így nem tud a cső olyan mértékben kopni és nincs annyi ólom vagy golyós fegyverek esetében puskapor lerakodás sem.

Viszont a lőszer/lövedék nem is jár olyan szorosan a poligon csőben,ami miatt akár nagyobb sebesség és vele együtt nagyobb pontatlanság is keletkezhet,amennyiben nem jól választunk hozzá lövedéket.

Ha végigtolunk egy lövedéket egy poligon csőben,látni fogjuk hogy összesen 6 ponton érintkezett a cső felületével és ott is alig..

                                   

Ebből adódik hogy a HW 100 5,5 kaliberű fegyveréhez, túlméretes és keményebb anyagú lövedékeket érdemes használni.

A teszthez használt távcső:  Falcon 10-50x60

A tesztet egy új, 600 mm-es csövű HW 100 Fac, 5,5-ös légfegyverrel végeztem. A lövésekhez belövő állványt használtam. Hangsúlyozom,hogy nem az volt a cél hogy csak 10-es találatok legyenek a lőlapon,hanem egy átlagos szóráskép megállapítása volt a cél.

Az energiát,mivel nem Magyarországon lesz használva a fegyver,így nem 7,5 J,hanem 16 J-s beállítással állítottam be. Megjegyzem,hogy az 5,5-ös kaliberű fegyvernél egyébként is elég vicces a 7,5 J,így ilyen energiánál,nem is ajánlott csak a 4,5 mm-es légfegyver.

       


A tesztelt lövedékek:

Jsb Exact 5,52 mm 1,03 gramm súlyban.

H&N Baracuda 5,50 mm 1,37 gramm súlyban

H&N Baracuda Match 5,52 mm 1,37 gramm súlyban.

Tapasztalataim szerint,ezek a legjobban bevált típusok a HW csövekhez,ezért más lövedékkel nem is szerettem volna kísérletezni.

Az első 10-es lövés szériákat 20 méterre adtam le. Az energia kb. 16 J. A képeken látható hogy mindhárom lövedékkel átlagosan kb. 13 mm-es szórásképet lőttem. Nagy eltérés itt nem mutatkozott.

Minden lőlapon 10-10 lövés látható. Vegyétek figyelembe,hogy 5,5 mm-es légpuskáról van szó.A 13 mm ezért tűnhet első ránézésre  soknak..

        

 

A következő sorozatokat ugyanúgy 16 j-s energiával de már 40 méterre adtam le. Itt lepődtem meg ma először,mert jól látható hogy ekkora távolságon a Jsb-vel szinte megmaradt a 13-15 mm-es szóráskép,de a H&H baracuda mindkét típusát úgy szétszórta,hogy legalább 35-40 mm-es szórásképe lett. A Jsb szórásával,a kis magasság ingadozásán kívül elégedettek voltunk.

       

Ekkor következett, hogy megnézzük mit tud a fegyver,kissé fentebb tekert energián,ami jelen esetben 38 J-ra lett állítva. Ez még nem a padló a HW100 Fac-nak,de nem is vadászni szerettünk volna vele,csak egy teszt volt a cél..

A távolság ugyanúgy 40 méter.A lövedékek is ugyanazok.. Most lepődtem meg ma másodszor:) Teljesen felborult a rendszer,mert ekkora energián a Jsb-t szórta szét legalább 40-50 mm-es körben. A H&N baracudával pedig most sikerült elérni a kívánt 15-18 mm-es szórásképet.. Ki hitte volna..

      

 

A tanulság:Mindig hangsúlyozom hogy nem mindegy milyen lövedékkel és milyen energiával használjuk a fegyverünket. De hogy ekkora különbségek legyenek és így megforduljanak a dolgok?Ezt még én sem gondoltam volna..

A teszt jó példa arra hogy nem a HW 100 poligon csöve a pontatlan,hanem meg kell találni milyen típusú,milyen súlyú és milyen átmérőjű lövedéket szeret,na meg mekkora energián.. Ha végképp nem bírunk vele,akkor érdemes egy belső csőpolírozást végrehajtani.Találkoztam már olyannal,hogy 60-70 mm-es szórásképe volt az új csőnek,de a polírozás után teljesen rendbe jött.

      

Egyébként ha ezt a fegyvercsövet is megpolíroztam volna,biztos vagyok benne hogy sokkal jobb szórásképet tudtam volna lőni vele. Hozzáteszem,mint már az írásom elején is hangsúlyoztam,ma nem a lyukat-lyukba volt a cél,ezért nem is szántam annyi időt a célzásra,ami látszik a szórásképen is.

Egyébként illik megemlítenem,hogy kb. egy golyónyi,azaz kb. 5-7 mm szórást véltem felfedezni az új,még be nem járatott HW 100 csőben a 40 méteren. De a fegyver gazdája így is maximálisan elégedett volt,mert egy rugós fegyver után egy ilyen jó pcp légpuska,maga a megváltás:)

A HW 100 a teszt alatt végig tökéletesen működött,már az első lövésektől kezdve.Nem kellett neki bejáratás,mint általában az új fegyvereknek. Szinte mondhatni, az első perctől kezdve hozta amit elvártunk tőle a lőlapon. Így, hogy most nagyobb távolságra,nagyobb energiával is tesztelni tudtam,csak megerősített benne,hogy a Németek még mindig tudnak jó légfegyvert gyártani.


Aki esetleg mégis szeretne LW csövet a fegyverébe,vagy szeretne vásárolni egy új HW 100-at,Ő hívja ezt a számot:0670-592-7575

      


S.C. 2016.11.

Legfrissebb Hírek