HATSAN AT P2 LÉGPISZTOLYMŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ: 640-740 MM között állítható.

-CSŐ HOSSZ: 265 MM

-SÚLY: 2300 vagy 3000 GRAMM válltámasszal együtt.

-KALIBER 4,5--5,5--6,35

-GYÁRI ENERGIA: 17-25-28 J.(kaliber függően)

(NÁLUNK UGYE EZ 7,5 j LEHET CSAK!)

-LÖVET: 10 LÖVETŰ FORGÓTÁRAS FEGYVER (5,5MM ESETÉN)

-BIZTOSÍTÁSA:MANUÁLIS

-SÜTÉSE:QUATTRO TRIGGER

-REGULÁTOR:Nincs

-LÉGTARTÁLY ŰRMÉRET: 50 CCM

-ÁRA: 180.000 FT.

-AJÁNLOTT LÖVEDÉK: JSBPár évvel ezelőtt,már írtam itt pár sort,egy általam tesztelt Török gyártmányú Hatsan légfegyverről. Akkor túl sok jót nem tudtam mondani róla és aki olvasta a cikket az láthatta,hogy azt ígértem figyelemmel fogom kísérni a Hatsan légfegyverek történéseit.

Régi cikkem:  http://cikkek.ponggi.hu/dg.php?cikk=15

Úgy hozta a helyzet,hogy alkalmam nyílt rá,hogy most pár év után,megint kipróbáljak egy Hatsan pcp légfegyvert. A történet úgy kezdődik hogy egy ismerősöm,nagy bátorságtól diadalittasan vásárolt egy új Hatsan AT P2 típusú légpisztolyt. Az új fegyver két nap alatt eleresztette az összes levegőt a tartályból,amit ugye nem igen kellene neki.. Így került hozzám az AT P2,hogy nézzem már át,cseréljem ki amit kell,na meg akkor próbáljuk is már ki:))

        

Az AT P2 annyiban különbözik az AT P1-től,hogy ennek már válltámasza is van.Így nemcsak pisztolyként,hanem amolyan bullpup féle légpuskaként is használni tudjuk. A válltámasz könnyedén levehető,egy gombnyomás az egész.A válltámasz hossza és a pofadék magasság is állítható.

Első ránézésre maga a légpisztoly jónak tűnik,nem sok hasonló van jelenleg a piacon. Kompakt méret,kevés karbantartás a műanyag tus miatt,viszonylag nagy gyári energia,ami jellemző a AT P2-re. Mondhatni ideális vadász fegyver lehetne ott,ahol ez nem tiltott.

A fegyver forgótáras,a tartály gyors töltős.Töltési nyomás max 200 bár.

        

        

Gondoltam mielőtt megnézem a belső szerkezetét,azért előtte feltöltöm és kipróbálom. Megmondom őszintén,izgatott a dolog,tényleg pofás darab kívülről! De hamar rá kellett jönnöm,hogy sajnos amit pozitív tényként említhettem,itt véget is ért.

A tár,a felhúzó rendszer,az elsütő szerkezet és az egész felépítmény szinte semmit sem változott az első Hatsan pcp légpuskákhoz képest. Már a BT65 cikkemben is sokat emlegettem a Törökök felmenőit,mert elég kiforratlan, nehézkes működésű szinte minden PCP fegyverük.

A próbát a tárazással kezdtem.A tárba keményebb anyagú lövedéket,szinte bele sem tudtam tenni,olyan szorosra hagyták a furatokat és a gumigyűrűt. Azért nagy nehezen csak sikerült beletuszkolnom egy pár darab H@N hollow pointot.

Gondoltam,mivel 5,5-ös a fegyver kalibere és 7,5J-s az energiája,egy könnyű lövedékkel jó lesz a röppálya. Aztán a második csalódás a felhúzó kar működésénél ért,ami olyan nehezen jár hogy egy gyerek biztosan nem bírja felhúzni, maximum lendületből. Aztán jönne a célzás,de előtte a manuális biztosítást kellene előre tolni,ha menne...Az ujjam majd bele törik,olyan nehezen jár az is..

        

A sütése viszont nem olyan rossz.A QUATTRO TRIGGER elsütő rendszer elfogadhatóan működik. Főleg miután állítottam rajta,egy imbusz kulcs segítségével.. Mindkét csavart befelé kellett tekerni,nem is keveset.. A cső felőli csavar az érzékenységet,még a másik csavar a holtjátékot állítja.

        

A pár darab próbalövés után,ami elég hangos volt,került rá egy gyári Weihrauch hangtompító is. A cső végén menet van gyárilag,erre a célra.DE szokás szerint Hatsanék nem igazán tudnak szabvány menetet vágni,így a 1/2 colos UNF menet elég lötyögősre sikerült. Azért megáll rajta a hangtompító,de botrányos az illesztés..

        


A próbára egy Hawke távcsövet szereltem rá,amivel 14 méterre merészeltem megkezdeni a próba lövéseket. Pár lövés után nagyjából beállítottam hozzá az optikát,de a H@N lövedékkel 14 méterre a szórás legalább 60 mm volt. Gyors újra tárazás következett,immár Jsb exact lövedékkel,ami sokkal könnyebben ment bele a tárba,mivel egy puha lövedékről van szó.. Szórásképe is jobb lett.Kb 15 mm átmérőre redukálódott le,ami már egészen elfogadható.

Már kezdtem azt hinni hogy nem is rossz ez a légpisztoly..Majd feltűnt, hogy a reduktor nélküli 7,5 J-ra gyengített fegyverem magasság ingadozása finoman szólva,nem a profi kategóriába esik:)

Kb így működött:

200 báron nagyjából pontos volt.

160 báron már fölé hordott a célnak kb 30 mm-t.

120 báron már fölé hordott a célnak kb 60 mm-t.

80 báros töltöttségnél,pedig elindult visszafelé..

MI TÖRTÉNNE HA LENNÉK OLYAN MERÉSZ ÉS 25 MÉTERRE RAKNÁM KI A LŐLAPOT??

Mindenki tudja hogy a reduktor nélküli pcp légfegyvereknél valamilyen szinten ingadozik a sebesség. Gyártó-típus-energia beállítás függvényének változóan. Annyi a különbség hogy vannak jobban sikerült,jobban kiegyensúlyozott fegyverek és van a Hatsan.

Persze a Hatsan védelmében el kell mondjam,hogy több mint valószínű ha a gyári 25J-s szelep és a gyári ütőmű rugó lenne benne ebben a fegyverben,azért sokkal kiegyensúlyozottabban viselkedne..

De a drága jogalkotóink által megszabott, 7,5 J-ra megerőszakolt légfegyverek,ebben az állapotban ezt tudják..

Ezek után a 7,5 J-s MKH kártyával rendelkező fegyver sebességét is megmértem. Meghökkenve vettem tudomásul,hogy a 7,5 J az csak 200 báron,azaz maximum nyomáson 7,5 J!

Ahogy csökkent a tartályban a nyomás,úgy erősödött a fegyver.

150 báron már több mint 8,5 J.

100 báron már több mint 11 J.

De a csúcsot valahol 90 bár körül érte el,ahol 12 J környékét mértem neki,azután csökkenni kezdett a sebesség.

Na ezért volt a magasság ingadozás.. Ebből ugye adódik,hogy a gyengített Pcp fegyvereink nem biztos hogy minden nyomáson megfelelnek a jogszabályoknak,tehát nem árt erre odafigyelni. Ahogy fogy a levegő a tartályból,a gyenge ütőmű rugónak egyre könnyebb megütni a szelepet,így az egyre több levegőt képes beereszteni a lövedékünk mögé..

        

A nagy teszt után,a menetesen illeszkedő pcp tartályt kitekertem és egy pohár vízbe állítottam,hogy lássam hol ereszti el a levegőt. Hamar meg is jelent 1-2 légbuborék,tehát a tartály végében lévő szelep tömítés a hibás.(megjegyzem egy új fegyvernél.)

Szerencsére tartalék tömítés volt a dobozban hozzá,így annak beszerelése nem okozott gondot. A képeket nagyítva egyébként látható,hogy a fém részek megmunkálása sorjás és nem megfelelő minőségű. A szelep és a szelepfészek is ilyen.Hát persze hogy nem zárnak a tömítések..

       

       

Az AT P2-öt elkezdtem szétszerelni. A felépítményt a markolat részbe 2db csavar rögzíti.Ezek után láthatóvá válik az elsütő rendszer és a biztosítás is. A tartály kitekerhető,mint majd minden pcp fegyvernél. A tartály végében van a szelep beépítve,ami az egyik gyengítési pont hogy 7,5J-ra csökkentsék az energiát. Az erős gyári szelep a fegyver dobozában,tartozék.

      

       

Az elsütő szerkezet és a biztosítás egy műanyagból készült blokkba van beépítve,amit egy darab csavar rögzít még és a kettő darab csap hátul. Ha ezeket eltávolítjuk,akkor az egész egyben jön le és alatta láthatóvá válik a kalapács és az ütőmű rugó. A rugó a másik gyengítési pont. A rugót ha szakszerűen ki akarnám szerelni,a pisztolyt ennél is jobban szét kellene szerelnem,amihez nem igazán volt kedvem.Laughing

De ebben az állapotában is ki lehet venni,a rövidre vágott kókányolt végű gyengített rugót. A fotó kedvéért a helyén hagytam,így látható a rövidre metszett vég... A gyári erős rugó is tartozék a pisztolyhoz a dobozában..

       

 

Ezek után a fegyvert összeraktam,a mozgó részek kaptak egy csepp olajat vagy zsírt,melyik mit kívánt.

Az elsütő szerkezet beállítása és a karbantartásnak köszönhetően érezhetően sokkal jobban működött a fegyver. A levegő szivárgás megállt,így mehetett vissza a gazdájának..

Összesítve azt tudom mondani,hogy nem igazán lettek jobbak a Hatsan légfegyverek,hiába telt el két-három év.

Kb. 170-180.000 ft-ba kerül ma egy ilyen Hatsan légpisztoly,ami ezért a működésért és pontosságért szerintem elég sok.. Kár érte,pedig elsőre pofás kis szerkezetnek tűnt..S.C. 2016.11.Legfrissebb Hírek