GAMO HUNTER EXTREME SE LÉGPUSKAMŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ: 1150 MM

-CSŐ HOSSZ: 450 MM 

-SÚLY: 4000 GRAMM

-KALIBER: 4,5 ÉS 5,5 MM

-GYÁRI ENERGIA: 36 j.

(4,5-ös 380 M/S - 5,5-ös 305 M/S)

-LÖVET: 1 LÖVETŰ CSŐLETÖRŐS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA: MANUÁLIS (KÉZI)

-SÜTÉSE: HAGYOMÁNYOS RÉGI TIPUSÚ (FÉM BILLENTYŰS)

-GYÁRI RUGÓ: HOSSZ 350 MM-ÁTMÉRŐ 22,1 MM-ANYAG 3,5 MM (Régebben 380 mm hosszú rúgóval is gyártották ezt a típust.)

-ÁRA: KB 150.000-200.000 FT.

-Ajánlott lövedékek:JSB vagy H@N Baracuda match,az energiának megfelelő súlyban.


A Gamo Hunter Extreme SE, egy régi be nem teljesült álmom volt még sok-sok évvel ezelőtt. Mint fegyver őrült,már régóta pályáztam rá, hogy egyszer a kezemben tarthassak és kipróbálhassak egy ilyen legendás fegyvert. Sajnos mint Európai állampolgárnak,ez elég nehezen ment...

Ennek oka az volt,hogy az Európai piacra nem igazán jut el a Gamónak ez a fegyvere,így nagyon nehezen beszerezhető. Most mégis úgy alakult hogy végre szemügyre tudtam vételezni belőle egy példányt.Tudjátok,jobb későn mint soha...

       

Valamikor 10 évvel ezelőtt,a Gamo extreme volt az a fegyver,amivel első ízben lőtték a youtube-n halomra a süldő vaddisznókat:) Aztán több hasonló videó is született,más-más légfegyverekkel,de nekem ez maradt az első,eredeti, felejthetetlen..:)

Mindenkinek megmozgatta a fantáziáját,aki ezt a videót látta,bevallom nekem is. De a légpuskás malac vadászat álom maradt és marad is,mivel törvényeink tiltják sajnos,de ezt most nem ragoznám..

A Hunter Extreme, lényegében a Hunter 1250 alapjaira épült.Ez annyira igaz,hogy a szerkezeti részei 99%-ban, vagy teljesen megegyeznek. Reménykedtem, hogy valami újat vélek majd felfedezni benne,de sajnos csalódottan vettem tudomásul,hogy nem így van.

Lássuk képekben: A Hunter 1250 és a Hunter Extreme:

            

           

          


Ami más,az a dizájn.Régebben az extreme is másképpen nézett ki,de most a képeken már a legújabb tussal szerelt fegyvert fogjátok látni,ami szerintem nagyon mutatós. A fegyvertus végén már nem a szokásos ventillált agytalp van,hanem az is az új,cserélgethető gumibetétes rúgáselnyelős rendszer.

A fegyvertuson kívül még a fegyvercső ami különbözik,de csak külsőre. Lényegében teljes egészében ugyanazt az 510 mm hosszúságú csövet kapja az Extreme mint a Hunter 1250,csak nem csősúlyt hanem csőköpenyt tesznek rá.

Egyébként a Hunter 1250-ről is le lehet operálni a csősúlyt és pont ez a látvány fogad majd utána minket,ami egy menetes csővég. Ebből adódik,hogy az Extreme alumínium csőköpenye menetes,így simán levehető és szerencsére nincs fél liter menetrögzítővel rögzítve, jó Gamo szokás szerint...

A csőköpeny inkább csak dizájn elem,tehát jól néz ki,de sok más szerepe nem igazán van. Egy pozitív tulajdonsága van amit említenék.Mégpedig az hogy a fegyvercső nem fog korrodálni,mivel használat közben nem a csövet,hanem a csőköpenyt taperoljuk majd,így közvetlenül nem érintkezik a fegyvercső a kezünkkel.

       

Az Extreme gyárilag nyílt irányzékok nélkül jön ki a gyárból.A fém csőfaron ugyan ott vannak a furatok,tehát egy hátsó irányzékot könnyedén fel tudnák csavarozni,de ezt a fegyvert távcsővel szettben adja ki a gyár.

       

A fegyverhez a csomagban, a Gamo WR széria legprofibb távcsöve jár,ami a WR 3-9x50 IR,azaz világítópontos távcsöve, egyberészes 11 mm szerelékkel. A távcső ára 50-60.000 ft lenne,magában megvásárolva.

A lencséi gyönyörű tiszta képet adnak,a szürkületi értéke is nagyon jónak mondható,az 50-es frontlencse miatt. A világító pontja is igazán profi,nem a szokásos használhatatlan világítás van benne,ami sötétben vakítaná a szemünket. A 11 fokozat mindegyikével jól használható,így akár kisgolyós fegyverekre is tudom ajánlani,ha valaki ebben az árkategóriában keresgélne.

      

      

Mivel ezt a fegyvert is vadászatra tervezte a gyártó,így a Gamo 3-9x50 IR Combo jó választás lehet,akár egy esti vadászathoz is. A gyári 36 J,ami 4,5-ös kaliber esetén 380 m/s lenne,természetesen Magyarországon nem legális,így azt a fegyvert is egy rövidebb rugóval kell beállítani a szabályos 7,5 J alá.

Ebben az esetben biztosan nem fog szétesni a távcső,de hogy hosszú távon bírná-e a 36 J rugdosását,arra kíváncsi lennék. Ugyan a WR széria híres arról hogy mit bír rugós légfegyver esetén,de én sajnálnám tönkretenni ezt a távcsövet egy erős rugóval. Mindenesetre jó tudni,hogy az importőr 15 J-ig vállal ezekre a távcsövekre garanciát.

Kézbe véve az Extreme nagyon vagány,a 115 cm hosszúságával és 4,0 kg súlyával nem a játékszer kategória. A megmunkálással és a dizájnnal sem volt bajom,külsőre nagyon szimpatikus a fegyver. Viszont ha eltávolítjuk a fegyvertust,akkor látható hogy lényegében teljes egészében a Hunter 1250 látható előttünk. Egyezik az elsütő szerkezet,a rugó,dugattyú súly,stb.. Örültem volna ha a Gamo a legújabb C.A.T. elsütő szerkezetét látom benne,de úgy látszik ők nem így gondolták. Ismételni nem akarom magamat,így nem fogom újra leírni,de minden a szerkezettel kapcsolatos információt megtaláltok a Hunter 1250 cikkemben,ami teljes egészében vonatkozik erre a fegyverre is.

      

      

      


Pár mondatban azért itt is említeném,a legfontosabbakat:

-Minden esetben az energiához kell választani a lövedék súlyát.Kis energiához könnyű,nagy energiához nehezebb lövedék.Én a JSB-t javaslom.

-Üresen, lövedék nélkül a rugós légfegyvert elsütni,tilos!

-A dugattyú súlyt ki kell dobni belőle,mert csak felesleges plusz rúgást és a távcsőnek plusz ütést produkál.

-Gyári erős rugó beszerelése esetén minimális kenőanyagot használjunk,az öngyulladás veszélye miatt.

-Az új fegyvert nem árt átnézni,a mozgó részeket átkenni,zsírozni.(nem a dugattyút)

-Az elsütő szerkezet nyúlása állítható,mégpedig az elsütő billentyű mögötti csavart kell befelé tekerni. Általában elég sokat,akár 6-10 menetet is.

Kinek ajánlom ezt a fegyvert?Hát nem azoknak akik pontlövészetet terveznek vele,mivel egy vadász fegyverről van szó! Ugyan lehet vele lőni 30 méterre simán egy 20-30 mm-es szórást,de ez nem egy tipikusan lőlapra tervezett fegyver és nem is kezdők kezébe való.

Ezek mellett még azoknak ajánlom,akik fanatikus fegyver rajongók és be tudják szerezni az Extremet:)S.C. 2016.09.Legfrissebb Hírek