GAMO COMPACT PCA LÉGPISZTOLY


A Spanyol HW 75


MŰSZAKI ADATOK:

Teljes hossz: 320 mm

Magassága: 160 mm

Szélessége: 35 mm ,a markolat alja 45 mm

Irányzékok távolsága: 245 mm

Csőhossz: 210 mm, huzagolt acél cső

Súly: 880 gramm

Kaliber: 4,5 mm

Teljesítménye:  3,5-4 J.

Energiaforrása: Pca (pneumatikus)

Lövet: 1 lövetű, szoknyás lövedékkel.

Sütése:SAO előhúzásos,valamilyen szinten állítható.

Biztosítása:nincs

Fogyasztói ára: 50-60.000 ft (2016.08. z-shops.eu)


A Gamo compact egy PCA (Pre Compressed Air) rendszerű,azaz pneumatikus,magyarul elősűrítős rendszerű légpisztoly. Szokták ezt a rendszert pumpásnak is nevezni,de ez az elnevezés nem teljesen helyénvaló,mivel ennél a típusnál csak egyszer kell (és lehet) levegőt sűrítenünk a légkamrába.

A Gamo compact, a már régóta piacon lévő HW 40 - HW 75 és az utóbbi időben piacra került Zoraki HP01-2 légpisztolyok hasonmása is lehetne,mert elég sok mindenben nagy hasonlóságokat véltem szerkezetileg felfedezni benne.

A Gamo pisztolya már pár éve a piacon van,de csak most került belőle egy a látóterembe, amit most meg is vizsgálunk:)

        

        

A Gamo Compact egy műanyag fegyver dobozban érkezik,aminek belső részeit tojásszivacsos béléssel látták el. A pisztoly első ránézésre jobb, mint amire számítottam a Gamótól.

A markolat igényes kivitelezésű diófából,a fegyver vegyes arányban fém és műanyagból (ABS) készült. A markolat egyébként a versenyfegyverek formavilágát idézi és jobbkezes kialakítású. Fogása nagyon jó,kidolgozása tetszetős.

        

A kb. 180 fokos szögben felnyíló tokfedél,maga egyben a felhúzókar is.A tokfedél felnyitása csak úgy lehetséges,ha megnyomjuk a műanyagból készült szürke színű retesz gombját,ami a tokfedél végén,a hátsó irányzék alatt található. A felnyíló tokfedélben találjuk a 210 mm hosszú huzagolt fegyvercsövet,valamit ezen találjuk meg a nyílt irányzékokat is.

        

        


A tokfedél felnyitáskor könnyen jár.Miután megtörtént a szoknyás lövedék betöltése a csőbe,a tokfedél visszazárása már nehezebben megy,mivel ekkor sűrítjük össze a lövéshez szükséges levegő mennyiséget. Ekkor a fegyver már tűz kész állapotban van,nincs semmi más hátra,következhet a lövés.

Biztosítás nincs a fegyveren,ne is keressük.

A sütése két zónás,azaz kiszámíthatóan sül,elég jónak mondanám a Gamóhoz képest,de nem verseny szintű. A sütés állítható,de sajnos mint már a gamótól megszoktuk,itt is rövidebb csavart tettek be a kelleténél állító csavarként,hogy ne tudjuk túl finomra hangolni az elsütő billentyűt. Befelé tekerve a csavart,egész finom lesz a sütés,de egy idő után már nem lehet tovább tekerni sajnos.Szerintem egy picivel hosszabb csavarral még jobbá lehetne varázsolni, de egyébként így sem rossz!

Az elsütő billentyű egyébként a BSA R10-ből származik,így van némi oldal irányú állíthatósága is.

        

        

A tokfedél tetején találjuk a nagyrészt műanyagból készült irányzékokat.Valamint látható egy sín is,ami sajnos nem távcsősínként szolgál.

        

 

Ha szét akarjuk szerelni a Gamo Compactot,nincs nehéz dolgunk.Itt is hasonlóan 2 db stift fogja össze a tokot, plusz egy csavar. Viszont az elsütő szerkezetet nem egy blokkba építették a tokfedéllel,így azt külön lehetne csak kiszerelni,nem egyben jön ki mint a HW 75-nél. A markolatok eltávolítása után válnak láthatóvá az elsütő szerkezet alkatrészei. Nem túl bonyolult és nem is esik szét ha belenézünk.

       

       

       

A próba előtt természetesen egy sebesség mérés teszt következett. A méréshez használt JSB Exact 0,547 gramm súlyával, minden lövés alatt 111-115 m/s között ingadozott. Így 3,3 - 3,6 J energia jött ki,ami teljesen tökéletes a célba lövéshez.

A lőlapot 10 méterre helyeztem el.Igyekeztem némi támasztékot is igénybe venni a lövésekhez,mivel nem vagyok túl gyakorlott légpisztolyos lövész:) A PCA rendszer teljesen rúgásmentes lövészetet és meglepően jó találatokat hozott. Túlságosan sokat nem foglalkoztam a dologgal.5-6 beállító lövés után az első lőlapot amire rálőttem tízet,azt rakom fel közszemlére.

Itt látható hogy 1-2 elrontott,félrehúzott lövésen kívül, kb. 20 mm-es szórásképet lőttem első nekifutásra. Ha valamivel többet gyakoroltam volna,én biztos vagyok benne hogy akár nagyobb távolságra is menne ez a 20 mm-es szóráskép.

Ez azt jelenti hogy egyáltalán nem rossz kis légpisztoly ez a Gamo Compact. Legalábbis a csöve jobbnak és pontosabbnak tűnik így első próbára a Kínai vagy Török pisztolyok bármelyikénél. A sütése egészen elfogadható,nem nyúlós és kiszámítható.

                                     

A Gamo Compact ára, az Európai piacon kb. 200 euró körül mozog jelenleg.Viszont a Z-shopban szokták akciózni 45-50.000 ft környékén,ami már egy egészen elfogadható ár érte,szerintem..

Én úgy gondolom hogy otthoni hobbi lövészetre a Gamo Compact teljesen megfelelő. 10 méterről nemcsak a sörös doboz,hanem akár ennél kisebb tárgyak kivégzésére is, teljesen megfelelő lehet!

És vegyük figyelembe azt is,hogy milyen költséghatékonyan tudjuk majd használni. Ha PCA rendszerű fegyvert vásárolunk,nem lesz szükség co2 patronokra vagy Pcp pumpákra. A PCA fegyverek pontossága pedig nem lehet kérdéses..S.C. 2016.08.Legfrissebb Hírek