WEIHRAUCH HW90 GÁZRUGÓS LÉGPUSKAMŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ:1150MM

-CSŐ HOSSZ:500MM

-SÚLY:4300GRAMM (távcső nélkül)

-KALIBER 4,5-5,0-5,5-6,35 mm

-GYÁRI MAXIMUM ENERGIA: 30j.(Magyarországon 7,5 J )

-GÁZRUGÓ MAXIMÁLIS NYOMÁSA:26 BÁR

-LÖVET:1LÖVETŰ CSŐLETÖRŐS FEGYVER.

-BIZTOSÍTÁSA:AUTOMATA

-SÜTÉSE: SA ELŐHÚZÁSOS,KÉT ZÓNÁS (állítható hossz és erő)

-Tusa:Bükkfa

-ÁRA:KB 150.000FT (pumpa és mérőóra nélkül)

-Ajánlott lövedékek:JSB Exact 


A HW90 Theoben,a Weihrauch légfegyverek dugattyús működési elvű légpuskái között a legnagyobb és legerősebb. A rúgós dugattyús kategória legnagyobbja a HW80-tól is nagyobb,erősebb és robusztusabb felépítésű. A HW80 gyári adatai szerint 290 m/s,a HW90 gyári adatai szerint 320 m/s-ra képes 4,5-ös kaliberben.(az 5,5-ös 260 m/s-gyári adat) A fegyver súlya ehhez mérten több mint 4 kiló,egészen pontosan 4300 grammot mértem.

        

Minden alkatrészén és a fegyvertuson is jól látható hogy nem gyerekek kezébe és 7,5J-ra tervezték ezt a típust. Éppen ezért és a könnyen szabályozható energia miatt,a legtöbb országban csak engedélyre vásárolhatjuk meg ezt a légfegyvert. De az energia szabályzásról kicsit később..

        

        

A HW90 kívülről egy hagyományos csőletörős,egylövetű,dugattyús légpuska. A fegyver érdekessége hogy a dugattyút nem a szokásos spirál rugó hozza működésbe,hanem egy beépített gázrugó. A gázrugó működési elve nagy vonalakban a következő: Képzeljünk el egy műanyag orvosi fecskendőt.Ha befogjuk a végét és megpróbáljuk összenyomni a benne lévő levegőt,akkor rugózni fog. Egy hasonló rendszerű zárt léghenger van beépítve a gázrugós fegyverekbe is,csak nem műanyagból.. Ez a rugózás hozza mozgásba a HW90 dugattyúját,az pedig a lövedékünket.. A dugattyú súlya egyébként egészen pontosan 380 gramm! A hossza pedig 210 mm.

        

A gázrugós fegyverek nem mai találmányok.Magyarországon kicsit nehezebben terjedt el,de a HW90-t legalább 12 éve gyártják,én akkor találkoztam vele először. Persze valószínű régebben a piacon volt már..

A gázrugós fegyvereket nem kell összekeverni a Pca vagy Pcp fegyverekkel. Van aki azt hiszi hogy a gázrúgó egy mekkora csoda,de valójában nem olyan könnyű vele pontosan lőni,mint egy Pca vagy Pcp légpuskával. Ennek oka,hogy ugyanúgy dugattyús fegyver és ugyanúgy rúg,ránt az elsütés pillanatában mint a hagyományos rugós-dugattyús légpuskák.

E miatt sokan csalódnak,mert valójában nem tudták hogy egy vadászatra tervezett fegyvert vásároltak.Ha valaki nem gyakorlott lövő és nincs hozzászokva az erős rugós fegyverhez vagy a vadász fegyverek rúgásához,az nem fog tudni vele túl pontosan lőni nagy energián. Főleg nem,ha felfújja a gyár által engedélyezett maximális 26 bár nyomásra!

26-bár nyomáson már régen felrúgtuk a nálunk engedélyezett 7,5J-os határt,mert az energia kaliber függvényében 28-32 J között jár. Ekkora nyomáson, brutálisan nehéz a fegyvert felhúzni és brutálisat is rúg!Ebben az állapotban inkább csak vadászatra alkalmas.

Éppen ezért a vadászok előszeretettel használják ezt a típust gyakorlásra,pont e miatt,mert hasonló rúgása van 26 báron,mint az éles nagy kaliberű golyós puskáknak. Gyakorolni,imitálni a rúgást alkalmas,de halál pontosan célba lőni már nehéz vele ilyenkor és sok-sok gyakorlás kell hozzá!

Valamikor régebben teszteltem egy ilyen maximumra állított nyomású ,5,5-ös légpuskát és bizony olyan 40-50 lövés után kezdtem én is ráérezni és kezdtem el pontosan lőni vele. Pedig hozzá vagyok szokva a nagy kaliberű golyós fegyverekhez.. A pontos lövést 30 méterre 20-30 mm-en belül értem. Tehát lehet vele nagy nyomáson is pontosan lőni,de nem egyszerű.

       

       

A másik fontos dolog,amit már említettem hogy iszonyat nehéz felhúzni a fegyvert nagy nyomáson.Ha ilyenkor véletlenül kicsúszna a kezünkből a fegyvercső és visszavágódna,ott bizony a cső elhajolna,ezért nagyon vigyázzunk az ilyen erős légpuskák felhúzásánál.

Tapasztalataim szerint a HW90 amúgy sem szereti az ekkora nyomást,hiába engedélyez a gyártó 26 bárt.Pár száz lövés után általában visszaenged magától a gázrugó kb 22-23 bárra és ott megáll.

Viszont 22 báron már kiegyensúlyozottabban kezd viselkedni a fegyver is! Ahogy csökkentjük a nyomást a gázrugóban,úgy szelídül a fegyverünk . 20 bár környékén már viszonylag könnyű felhúzni és szinte mondhatni pontlövővé válik a HW 90. Ha még visszaengedünk a nyomásból,még pontosabb és még kezelhetőbb lesz!

Az alap 7,5J-os beállításon nagyon pontos és öröm vele lövészet is!

A fegyvert úgy találták ki,hogy a gázrugó belsejébe akár normál spirál rugó is szerelhető,ha úgy gondolnánk.. Ugyan ezzel pont azok a pozitív tulajdonságok szűnnek meg,amiért ilyen gázrúgós fegyvert vásároltunk. Rúgó beépítés esetén már nem lehet pillanatok alatt változtatni az energiát,lesznek rúgóhangok is és lesz rúgógyengülés,rúgótörés is.. Tehát csak végszükség esetén érdemes erre fanyalodni.

Ha jól tudom,a HW85/HW98 rúgója jó bele. Ennek a rúgónak a külső átmérője 19,8 mm.A HW 90 gázrugó belső átmérője pedig 19,9 mm.

       

Az energiát a gázrugó végébe épített szeleppel tudjuk a HW-nál szabályozni. Általában más gázrúgós fegyvereknél nem szabályozható az energia,csak barmolással. Itt dugattyú fúrást és tömítés vágást értek. Ezeknél a fegyvereknél egy zárt rendszerű,meghibásodás esetén csak egyben cserélhető gázrugók vannak beépítve. Cseréjük általában 20-25.000ft költséggel jár.

A Weihrauch ezt egyszerűen megoldotta,egy normál szeleppel és egy könnyen szerelhető gázrúgóval,amibe sima levegő van pumpálva,nitrogén helyett..

A gázrugó első része, maga a dugattyú is egyben.A hátsó része pedig egy fixen rögzített zárt vég. Közte 2db O gyűrű és egy félbe vágott teflon karika ami tömíti a levegő útját. Ha ereszti a levegőt,csak ezeket kell kicserélni,aminek darabja kb. 1000 ft,gyári alkatrészekből. A gázrugó (dugattyú) belsejében még van egy fém henger,szintén 2db O gyűrűvel. Ez előre-hátra csúszkál a lövés pillanatában, valamiféle lökés impulzus kiegyenlítési célzattal, meglátásom szerint. A rajta lévő tömítéseknek nincs köze hozzá,ha ereszti a levegőt.

       

Fontos alkatrész még a dugattyú tömítés,amit alapból ajánlott 2000-3000 lövésenként ellenőrizni, illetve cserélni. A gázrugó tömítései rendeltetésszerű használat mellet nem hibásodnak meg akár több tízezer lövésig,de a dugattyú tömítés el tud használódni,mert nagy igénybevételnek van kitéve. Ha nagy nyomáson/energián használjuk a fegyvert ez hatványozottan igaz.

Rendkívül fontos még,hogy a rúgós/dugattyús fegyverekre jellemző alap szabályt betartsuk:

Üresen,lövedék nélkül NEM SZABAD a fegyvert elsütni!

Nagy nyomáson/energián CSAK NEHÉZ LÖVEDÉKKEL szabad használni minden rúgós/gázrúgós fegyvert.( 4,5 mm-s fegyverek esetében ) Ellenkező esetben dugattyú tömítés szakadás,rugótörés és egyéb meghibásodásra lehet számítani.

A nyomást a gázrugó végében található szeleppel lehet szabályozni,amit gyárilag egy porvédő funkciójú csavar véd. A csavar eltávolítása után férünk hozzá a szelephez. A fegyverhez vásárolhatunk gyári pumpát ami kb. 50.000 ft és a nyomás ellenőrzéséhez egy gyári mérőórát ami kb. 20.000 ft. Ezekkel lehet szabályozni a gázrugó nyomását és ezzel pedig az energiát.. Vagy egészen egyszerűen bemegyünk egy valamire való kerékpár boltba és vásárolunk 12-15.000 ft-ért egy jó minőségű teleszkóp pumpát. Ezek általában 22-25 bár között képesek nyomni.Ezek után már csak egy közdarabot kell gyártatnunk egy ügyes esztergályossal,mert a pumpa menete nem egyezik a fegyver menetével.Viszont utána 20.000 ft alatti összegből van egy pumpánk,órával..

       

                                      

Fontos még,hogy gyárilag engedélyezett 26-báros alap nyomást semmilyen esetben ne lépjük túl! Ellenkező esetben a gázrugó azonnal tönkremehet. Ugye a 26-bár nyomás,alap nyomás,ami a fegyver felhúzott állapotában ennek a többszöröse...

A fegyvert nagyon hideg és nagyon meleg helyen ne tároljuk,ne használjuk!Ne maradjon tűző napon az 50 fokos autóban és nem maradjon a -10 fokos hidegben sem. A HW90 normál körülmények között (állandó 20-25 fokra) van tervezve,ez alatt és fölött nem fogja tudni megfelelően követni a hőtágulásokat a több féle anyagból készült gázrugó.


Távcső: Kis nyomáson/energián lehet rá szerelni szinte bármilyen távcsövet,de nagyobb nyomáson a hatalmas méretű dugattyú becsapódása valószínűleg minden távcsövet elintéz előbb vagy utóbb. Véleményem szerint olyan 15-17 J lehet az a határ,amit még hosszabb távon jól bír egy erős távcső,egyberészes szerelékkel.

A Gamo WR széria 6x40 távcsövét ajánlom rá a megfizethető távcsövek közül. Aki több pénzt hajlandó áldozni rá,nekik pedig a legendás lövésállóságáról és minőségéről híres Schmidt Bender 6x42 távcsövét. Ehhez a távcsőhöz a legjobb áron a www.z-shops.eu webshopban lehet hozzájutni.

A fegyver szétszerelése nem túl bonyolult feladat,de azért bárki ne álljon neki,mert könnyen elvérezhet. Az első művelet,hogy a gázrugóból az összes levegőt ki kell ereszteni a gyári szelep segítségével. A szelep teljesen úgy működik mint egy kerékpár,motorkerékpár vagy autó kerék szelepje.Talán még a menetek egy egyeznek. Ez után a fegyvertust rögzítő csavarok következnek.

Elől oldalt 1-1 db,majd a sátorvas 1-1 db csavarja következik. Viszont a sátorvas első csavarját egy kisebb méretű,úgynevezett biztosító csavar is rögzíti,először azt kell kivenni.

       

       

Az elsütő szerkezet oldása a következő feladat,amit egy darab stift rögzít.(képeken fehérrel karikáztam) Az elsütő szerkezet hátrafelé kitolható,óvatos kocogtatás közben.Egyben jön ki,nem esik szét. Előfordulhat hogy hátulról be kell nyúlni egy kisebb csavarhúzóval és benyomni a képeken sárgával jelölt alkatrészt,mert egyébként beleakad a léghengerbe és nem engedi kicsúszni az elsütő szerkezetet.

       

Ezek után a léghenger (dugattyú ház) végében található stiftet kellene kiütni,de ezt egy kis méretű rejtett imbusz csavar rögzíti. (Az egyik korábbi képen pirossal jelöltem.)A csavar oldása után,könnyen kiüthető a stift és máris kivehető a gázrugó.

       

Ha a dugattyút is ki szeretnénk húzni,ami a gázrugó első része ugye,akkor a felhúzó kart is el kell oldanunk. Ebben az esetben vagy a csövet oldjuk el a csőfartól,vagy egyszerűbb kiütni a stiftet,ami a felhúzó kart rögzíti.

A dugattyú belsejében előre-hátra csúszkáló alkatrészt nem tudtam kivarázsolni hogy megmutassam,mert egy új fegyvert szedtem szét és olyan szorosan járt benne a nevezett alkatrész,hogy nem volt hajlandó megmutatni magát.Egyébként ezzel nem szokott gond lenni,szerintem nagyon ritkán kell rajta javítást végezni.

Gyakorlott kézben az egész szerelés összerakással maximum fél órát vesz igénybe. A szerelés végén vissza kell fújjuk a gázrúgót levegővel,amihez szükség lesz egy pumpára. Ha nincs pumpánk,akkor ne is álljunk neki a szerelésnek.

       

       


A próbán 25 méterre kis nyomáson lőttem.A 7 báros nyomás kb. megfelelt 7,5 J-nak. Nagyjából elmondható hogy ahány bár a nyomás a fegyverben,nagyjából annyi J-nak felel meg.

De ahogy nő a nyomás,úgy egyenes arányban növekszik az eltérés is,amit a kaliber is befolyásol!

Például: 7bár nagyjából 7,5-8 J.

            10 bár nagyjából 11-12 J.

            20 bár nagyjából 23-24 J.

            26 bár nagyjából 29-32 J.

A próbán,távcsővel 25 méterre simán lőttem vele a 10-15 mm-es szórásképet,minden erőfeszítés nélkül. Nagyobb energiával már nehezebb dolgom lett volna,de mint már említettem is,egyáltalán nem lehetetlen.

A HW90 elsütő szerkezete a szokásos finom működésű, két zónás szerkezet,amivel nehéz volna nem pontosan lőni... A fegyver rúgása nagyon érdekes,valóban csak a golyós fegyverekhez tudom hasonlítani!Nekem meg kell mondjam hogy tetszett!


Összesítve azt tudom mondani hogy a dugattyús kategóriában a HW90 egy nagyon jó légpuska. Aki szereti érezni hogy él a kezében a fegyver,neki javaslom ezt a típust.

De ha maximum energián akarunk halál pontosan célba lőni vele,arra a célra nem javaslom csak az igazi profiknak,vagy ha kifejezetten vadászat a cél.

Vadászni egyébként jobb az 5,5-ös kaliberű,de Magyarországon a légfegyverrel vadászat  nem engedélyezett!

Ezek mellett ne felejtsük el a gázrugós fegyver fő előnyeit sem,ami erre a fegyverre is igaz:

-Állandó energia,mivel nincs rúgógyengülés,rúgótörés akár több tízezer lövésig sem.

-Kisebb rezonancia,olajozottabb működés.

-Kevesebb és ritkább karbantartás igény.

-Könnyen,pillanatok alatt szabályozható energia.(HW 90 esetében 0-30 J-ig)

És mindezek mellett még párosul hozzá a híres Weihrauch minőség is,ha HW 90-t választjuk!S.C.  2016.07Legfrissebb Hírek